Skocz do zawartości

Sprawdzanie pozycji w Free Monitor for Google, a w API CSE Google

Format c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie co do sprawdzania pozycji w Google. Wiem, że obecnie wyniki są personalizowane i zależą od wielu różnych czynników (stron jakie odwiedzaliśmy wcześniej, zapytań, aktywności znajomych w G+, naszej lokalizacji, itd).

Przykładowo, dla danej frazy, w operze (z której korzystam na co dzień, więc wyniki są bardziej spersonalizowane) pozycjonowana strona jest na 1 miejscu, za to w pozostałych przeglądarkach (używanych sporadycznie) strona znajduje się na pozycjach 3-5. Sprawdzałem także na komputerach znajomych (raczej nie wyszukiwali podobnych fraz więc wyniki powinny być raczej realne) i zajmuje pozycje 2-5, więc mniej więcej pokrywa się z moimi.

Napisałem także skrypt, który korzystając z API Custom Search Engine Google'a podaje mi na której pozycji znajduje się strona. Uruchamiałem go na serwerze oraz na 2 komputerach i za każdym razem pokazywał, że strona znajduje się na 4 pozycji na tą frazę.

Korzystam także z programu Free Monitor for Google. W nim pokazuje, że dla tej samej frazy strona jest na ponad 20 pozycji.

I mam parę pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czemu w Free Monitor for Google strona znajduje się tak daleko? Czy API Google'a zwraca wiarygodne wyniki, którymi mogę się sugerować przy pozycjonowaniu?

Free Monitor często pokazuje wyniki "z kosmosu". Nie sugerowałbym się.

Spróbuj darmowych rozwiązań i porównaj. Na serpmonster.pl masz opcje quick check sprawdzenia frazy i strony bez rejestracji. Dla większej liczby fraz masz darmowe konto tam.

Możesz tez sprawdzić wyniki na serpstat.pl.

Niestety, obecnie Google tak miesza, że niedługo każdy będzie widział co innego :-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Sprawdzałem w webpozycja oraz w e-ranga i też zwróciły, że strona znajduje się na 4 pozycji. Więc to samo co z API Google (czyli sukces, bo z automatu mogę mieć pozycję z każdego dnia).

Tylko czy można sugerować się wynikami z API, czy nie będzie tak jak z Free Monitor for Google, że nagle strona wyleci w kosmos, podczas gdy cały czas jest na tej samej pozycji, lub czy nie będzie jak ze sprawdzaniem w przeglądarce, gdzie po 2 tygodniach sprawdzania, stronę którą pozycjonuję mam na 1 miejscu, podczas gdy inni rzadko mają ją na pierwszej stronie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności