Skocz do zawartości

Duże wahania zarobków

Faraday

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czy możliwe jest, aby strona która ma regularnie dajmy na to 100.000 odwiedzin miesięcznie, w jednym miesiącu zarobiła 500 zł, a w drugim 1500 zł w sytuacji gdy, jak wspomniałem, w Analyticsie miesiące wyglądają dokładnie tak samo (po około 100 tys odwiedzin, tyle samo uu, taki sam czas na stronie, zaangażowanie, te same rejony), a typy reklam, umiejscowienie itp. itd. nie były zmieniane?

Google Adsense daje nam do dyspozycji narzędzia, dzięki którym sprawdzimy czym może być spowodowany niższy przychód z reklam. Może to być chociażby :

niższy współczynnik CPC (cena za klik) w danym okresie

niższy współczynnik CTR - gdyż reklamy są mniej atrakcyjne dla klikających

mniej reklam płatnych za wyświetlenie

Musisz porównać sobie te współczynniki (nie udostępniaj ich innym ani na forum) i będziesz mógł domniemać skąd te spadki

Tak się kończy samo patrzenie na zarobki -- coś się zmienia, a Ty nie masz pojęcia co się dzieje...

Jak napisał moto-strefa -- trzeba analizować CTR, CPC, liczbę odsłon reklam, itd.

Zapomniałem dodać, że warto również sprawdzić statystyki wyświetlania reklam. Ja w głównej mierze sprawdzałem CTR i CPC, dokonywałem szeregu optymalizacji układu reklam na stronie, blokowania itp uzyskałem nawet wzrost CTR i CPC a jednak całodzienny przychód był znacznie mniejszy.

Dzisiaj dopiero przeglądając Google Analytics spojrzałem, że znacznie mniej jest wyświetleń od pewnej daty - zastanowiło mnie czym mogło być to spowodowane, aż w końcu przypomniałem sobie, że robiłem aktualizację skryptu forum. Gdy już zacząłem analizować zobaczyłem, że Webmaster tools (kolejne narzędzie google) informowało mnie o tym już kilkukrotnie. Generalnie nie miałem czasu zaglądać, na adsense też zaglądam raz na jakiś czas gdyż korzystam z widżetu do telefonu, informującego o aktualnym stanie.

Okazało się, że po aktualizacji nie przeprowadziłem resynchronizacji tematów, przez to wszystkie linki zaindeksowane w wyszukiwarkach, które w FURL miały polskie znaki zapętlały się uniemożliwiając wejście na nie (z przeglądarek), gdyż ze strony wchodząc linki były dobre.

Zobaczymy jak teraz :) - poobserwujemy

No właśnie, ja robię podobnie.

Gdy jestem zaniepokojony niskimi zarobkami, sprawdzam po kolei na wykresie:

• zarobki,
  • odsłony reklam,
  • CPC,
  • CTR.

Jeśli liczba odsłon spadnie, szukam przyczyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności