Skocz do zawartości

Firma czy własne zaplecze

Wiciu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam stronę internetową, która 8 lat istnieje w sieci, posiada PR 3.

Na niektóre frazy ma wahania pozycji. Raz to jest top10 a innym razem poza pierwszą setką.

Moje pytanie jest takie co będzie lepsze. Mam budżet 500-600 zł na miesiąc:

1. Dostałem wycenę na 15 fraz za ryczałt ok 600 zł za miesiąc (frazy są w porządku, odpowiadają mi, istnieje kwestia dogadania)

2. Czy może budżet miesięczny lepiej przeznaczyć na własne zaplecze i samemu pozycjonować? W co wtedy najlepiej zainwestować pieniądze?

Tylko u nas najlepsze tanie noclegi nad morzem.

Troszkę dziwne pytanie ponieważ nikt inny Ci nie odpowie na nie. Sam musisz znaleźć odpowiedz, nikt nie wie w jakim stopniu znasz się na seo, robiąc samemu zawsze wyjdzie taniej bo inwestujesz swój czas, ale równie dobrze możesz dostać filtra i będzie problem.

Jeśli masz dużo czasu wolnego na zdobywanie wiedzy, zabawę w to, baw się sam. Jeśli się nie znasz, nie masz czasu i wiedzy, zleć komuś.

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Troszkę dziwne pytanie ponieważ nikt inny Ci nie odpowie na nie. Sam musisz znaleźć odpowiedz, nikt nie wie w jakim stopniu znasz się na seo, robiąc samemu zawsze wyjdzie taniej bo inwestujesz swój czas, ale równie dobrze możesz dostać filtra i będzie problem.

Jeśli masz dużo czasu wolnego na zdobywanie wiedzy, zabawę w to, baw się sam. Jeśli się nie znasz, nie masz czasu i wiedzy, zleć komuś.

Głównie chodzi mi o to, że firma pozycjonuje na 15 fraz a ja sam mogę np na 30-40. Jest to branża noclegowa. Baza noclegowa, więc znaczna różnica.

Zmieniłbym tylko ryczałt na płatność od efektu, co do pozostałych spraw dostałeś wyczerpującą odpowiedź. To samo zresztą tyczy się księgowości (z prawdopodobieństwem filtru ze strony US), przesyłek (z prawdopodobieństwem filtru ze strony niezadowolonych klientów) czy jakichkolwiek innych elementów, które decydują że firma sprawnie funkcjonuje. Masz czas? - Baw się (z odrobiną ryzyka).

Alkowiki - dla większego relaksu

Zmieniłbym tylko ryczałt na płatność od efektu, co do pozostałych spraw dostałeś wyczerpującą odpowiedź. To samo zresztą tyczy się księgowości (z prawdopodobieństwem filtru ze strony US), przesyłek (z prawdopodobieństwem filtru ze strony niezadowolonych klientów) czy jakichkolwiek innych elementów, które decydują że firma sprawnie funkcjonuje. Masz czas? - Baw się (z odrobiną ryzyka).

Przy płatności za efekt cena od razu jest dwa razy wyższa jeśli wszystkie frazy wejdą do top 10.

za 600 zeta to na allegro poszalejesz ;)

a na poważnie, to moim skromnym zdaniem lepiej samemu pozycjonować więcej słów kluczowych niż ograniczać się do kilkunastu, tym bardziej w branży noclegowej.

Za 600zł miesięcznie to już można zlecić postawienie kilku stronek zapleczowych co miesiąc, do tego ich linkowanie (zaczynając od wykupowania katalogowania w grupach katalogów) oraz katalogowanie i preclowanie bezpośrednio głównej domeny - i jakoś byś to mógł kręcić sam. Dzięki temu za pieniądze miałbyś zaplecze na własność dzięki któremu skutecznie mógłbyś wbijać w TOP głównę domenę oraz pełną kontrolę nad wydawanymi pieniędzmi.

2. Czy może budżet miesięczny lepiej przeznaczyć na własne zaplecze i samemu pozycjonować? W co wtedy najlepiej zainwestować pieniądze?

w wiedzę przede wszystkim.

przelicz sobie wpierw ile czasu na to poświęcisz, czasu, który możesz przeznaczyć na rozwój własnej firmy. Pozycjonowanie to również czas na nie poświęcony, nie będzie tak, że wydasz 500 i będą topy. Trzeba przy tym posiedzieć. Licz :)

Pozycjonowanie i tworzenie stron internetowych - urbancreative.pl, Z sukcesem szprzedaję Tynki Kabe w okolicach Grodziska Mazowieckiego

Jeżeli masz czas i trochę wiedzy na temat pozycjonowania to warto budować zaplecze - pozycjonowanie będzie trwało długo, ale masz szanse na niezależność i pozycjonowanie większej ilości fraz, tyle że pozycjonowanie bazy noclegowej związane jest z frazami które dla pozycjonera-amatora mogą okazać się za trudne.

Co do płatności ryczałtowej - jeżeli nie masz wiarygodnych informacji czy firma w tej formie rozliczenia faktycznie porządnie pracuje, doradzał bym wybranie rozliczenia za efekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności