Skocz do zawartości

Rozbudowana kampania adwords

marrcee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję stworzyć dość rozbudowaną kampanię która będzie zawierała bardzo dużo produktów. Dla każdego produktu będzie oddzielna reklama i przypisany adres www.

Na ten moment mam kilka grup reklamowych i w każdej z nich X słów kluczowych i taka sama ilość reklam. Tu pojawia się pytanie w jaki sposób je powiązać aby na słowo kluczowe A1 pojawiała się reklama B1, a nie tak jak mam teraz że na słowo kluczowe A1 pojawia się dowolnie wylosowana reklama spośród danej grupy.

Może ktoś ma inny pomysł na strukturę takiej kampanii.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i sugestie.

Zrobić więcej grup reklam, to jedyne wyjście. Jeśli chcesz do danego słowa, malej grupy przypisać dany tekst reklamowy to tylko tak. Dla lepszej przejrzystości może sie tez okazać ze bedzie wymagane stworzenie dodatkowych kampanii, np. jeśli miałeś kampanie sprzęt komputerowy a w nim grupy reklam typu laptopy HP, laptopy Asus a w grupach konkretne modele tych ze producentów to proponowałbym zrobienie np kampanii laptopy hp a w nich grupy poszczególnych modeli. Tym sposobem powinieneś tez uzyskać lepszy QS gdyż łatwiej dopasować wtedy reklamę, i jej treść do kilku zbliżonych slow

Taki podział niesie również wiele innych dodatkowych rzeczy. NP możesz stosować rożne rozszerzeni reklam w rożnych kampaniach i tak np mając kampanie laptopy hp, możesz odrazu w reklamie mieć podział na 14, 15, 17 i 21 cali, czy wg innej specyfikacji. Możesz mieć rożne budżety dla rożnych kampanii i wiele innych.

A co zrobić w sytuacji gdy np mam model komputera która ma status "mała liczba wyświetleń", a zależy mi aby było wyświetlana w dokładnie wybranej przeze mnie formie ? Oczywiście z tego względu w ogóle się nie wyświetla.

Czy właśnie zastosowanie rozszerzenia może spowodować wyświetlanie ?

Zastanów się od razu jak jesteś na początku swojej drogi nad wprowadzeniem kampanii rozszerzonych - od razu bo za jakiś czas będziesz miał problem z połączeniem tego wszystkiego w jedną kamapnię - chyba, że celowo zostaniesz przy wielu kampaniach. więcej info o kampania rozszerzonych https://www.google.pl/adwords/enhancedcampaigns/features/

Tak jak napisał jakubwlodarczyk aby dla danego zestawu fraz wyświetlala Ci się dana reklama/reklamy musisz wrzucić te słowa do jednej grupy reklam - jak i teksty reklamowe. Wtedy reklamy będą się wyświetlały jak ty tego chcesz.

Co Ci dadzą kampanie rozszerzone? Tak jak wsponiał Jakub o rozszerzeniach... do tej pory rozszerzenia można było przypisać na poziomie kampanii i dla wszystkich reklam używało się jednych rozszerzeń (czy to rozszerzeń linków witryny, połączenia, społecznościowych czy lokalizacji itp.). W tej chwili do każdej grupy reklam możesz przypisać odrębne rozszerzenia co daje jeszcze większe możliwości.

Wydaje mi się, że powinieneś zacząć od poczytania o adwords i dopiero wtedy tworzyć kampanię bo zmarnujesz kupe pieniędzy w sklepie internetowym i nie zobaczysz efektów.

Centrum Edukacji AdWords https://adwords.google.com/support/aw/bin/static.py?hl=pl&page=examstudy.cs

Nie zapomnij również o połączeniu konta adwords z kontem analyticsa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności