Skocz do zawartości

subdomeny/domeny regionalne - odwieczny problem

gotrans

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych formumowiczów.

Treść mojego zapytania nie będzie dotyczyła odwiecznego problemu na co warto się zdecydować ale chciałbym żebyście się ustosunkowali do pewnego pomysłu (wiadomo prochu pewnie nie wymyśliłem ale chciałbym poznać waszą opinię).

Zdecydowałem się na wykupienie domen regionalnych/lokalnych wiadomo stosunkowo najtańszych żeby wspomóc/ułatwić pozycjonowanie domeny:

www.freitag-ekobauen.com

Domen ma być kilka - oczywiście po 1 dla każdego z kilku fraz kluczowych.

Weźmy na przykład jedną z fraz na którą ma być pozycjonowana strona:

bramy garażowe wrocław

Wykupujemy odpowiednią domenę, tworzymy stronę główną (index.html), dodajemy do niej dobry (miejmy nadzieję) tekst zawierający pewną ilość słów kluczowych dodajemy znaczniki h1, itd, jednym słowem optymalizujemy tylko pod kątem tej 1 frazy.

Zależy mi na tym żeby każda z tych domen/stron była utrzymana w tym samym designie czyli na podstawie strony główej do działalności czyli:

www.freitag-ekobauen.com

I tutaj pojawia się pytanie. Czy możemy zrobić tak żeby każdy z buttonów dostępny na stronie linkował/był odnośnikiem do strony podstawowej ? (Chciałbym żeby klient natknąwszy się na stronę z frazy po kliknięciu był przenosznony na stronę podstawową i tam już oglądał szczegóły oferty firmy).

Odnośników z każdej strony będzie po około 8-10 więc nie wiem co na to google. Czy nie będzie to potrakowane jako DC ? Czy istnieją jakieś inne zagrożenia ? I czy w ogóle ma to sens ? Czy zamieszczenie linków na domenach regionalnych wpłynie również w jakimś stopniu na pozycję strony głównej ?

Dodam że nie zdecydowałem się na subdomeny (ze względu na ryzyko że jak się dostanie filtra na jedną z subdomen może to pociągnąć za sobą cały serwis) i na pozycjonowanie podstron np. www.freitag-ekobauen.com/bramy_garazowe_wroclaw.html z powodu jak wiadomo że większość katalogów itp raczej podstron nie toleruje.

Mam nadzięję że przedstawiłem problem w miarę jasno. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

O ile dobrze zrozumiałem, pytasz, czy G potraktuje jakąś ilość odnośników jako DC. Nie, ponieważ do DC kwalifikuje się blok tekstu, a nie sam odnośnik. Jeśli powielony będzie np. akapit zawierający wszystkie linki to to może zmienić postać rzeczy.

Na pozycję wpłynie nie sam typ domeny, ale raczej jakość odnośnika, czyli otoczenie sensownym tekstem i w ogóle wartościowy serwis. Jeśli postawisz byle co to typ domeny niewiele na dłuższą metę pomoże.

Czy ma sens? Wszystko JAKIŚ sens ma. Tylko nie wiem po co Ci aż tyle linków. Nie lepiej postawić na wzmocnienie strony i przekazywać z niej moc jednym czy dwoma linkami? To moje prywatne zdanie. A w ostatecznym rozrachunku ważne będzie, co zrobisz z tymi regionalkami- zaplecze zapleczu nierówne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności