Skocz do zawartości

Jaki smartfon polecacie?

ArTh00r

Rekomendowane odpowiedzi

Przed ostatnio była Nokia Lumia 930, aktualnie jest Huawei P20 PRO, czekam na przesyłkę Samsunga S21 Ultra 16/512 GB. Tak swoją drogą zakupiłem w styczniu w przedsprzedaży, a telefonu nadal nie widać :) Ale nie chodzi o to.

Pytanie: czy ubezpieczacie smartfony?

Dostałem ofertę z Warty za 999. Wartość S21 teraz 6547. Ubezpieczenie obejmuje:

Okres ubezpieczenia:
Dwa lata ochrony w zakresie uszkodzenia/zniszczenia w wyniku wypadku lub przepięcia, kradzieży z włamaniem, rabunku."

Nie chcę wchodzić w polemikę czy w ogóle warto wydawać tyle kasy na takie zabawki. Każdy pogląd da się "udowodnić". Ja muszę w miarę dyskretnie robić zdjęcia w pracy, więc wszelkie lustrzanki odpadają (nie, nie jestem szpiegiem :D).

Edytowane przez Nikonem

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

6 godzin temu, Nikonem napisał:

Pytanie: czy ubezpieczacie smartfony?

Tak. Mam ubezpieczony każdy telefon od zniszczenia, kradzieży itp. Mam ubezpieczenie w pakiecie z innymi ubezpieczeniami płacę za to chyba 400 zł na rok

Tez robię sporo zdjęć w pracy. Czasami telefon mi wypada ale na szczęście jeszcze żaden się nie uszkodził

6 godzin temu, Nikonem napisał:

czy w ogóle warto wydawać tyle kasy na takie zabawki

Warto ;) 

• Thanks 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Ja wychodzę z założenia, że do maili i dzwonienia wystarczy telefon za 1000 zł, nie ubezpieczam, jak się rozbija to po prostu kupuję nowy. Laptopa, który kosztował trochę więcej ubezpieczyłem.

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ja telefon swój nie ubezpieczam, kupuje dobry etui i tyle. Pare razy mi tylko wypadł i nic się nie stało. Kraść telefon teraz bez sensu bo  i tak z tego nie będzie mieć nic. Ja zabezpieczam wejście do telefony + śledzenie przy pomocy apek. Telefon żony ubezpieczony tylko wyświetlacz za 8 zł brutto miesięcznie ma flagmana Xiaomi. To opłaca się bo ona wszystkie poprzednie telefony tłukła wyświetlacze. Czy jest sens ubezpieczać za 1000 zł rocznie telefon za 6000?? Chyba nie.

1 minutę temu, MaxPan napisał:

Czy jest sens ubezpieczać za 1000 zł rocznie telefon za 6000??

To ubezpieczenie na 2 lata czyli na rok wychodzi 500. W sumie koszt to około 10% wartości telefonu rocznie. Na firmę, więc w koszt uzyskania przychodu. W ciągu ostatnich 6 lat raz wypadł mi telefon i mam odprysk na krawędzi. Mam mocowanie w samochodzie do którego trzeba zdjąć etui. No i wtedy to się stało :)

Wykupiłem to ubezpieczenie, bo ewentualna wymiana wyświetlacza kosztowałaby sporo więcej.

• Like 2

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.03.2021 o 11:23, Nikonem napisał:

czekam na przesyłkę Samsunga S21 Ultra 16/512 GB. Tak swoją drogą zakupiłem w styczniu w przedsprzedaży, a telefonu nadal nie widać :)

Telefony do BOK z zapytaniem o to kiedy będzie przesyłka ze smartfonem:

1. 25 lutego: przesyłka wyjdzie do Pana jutro.
  2. 15 marca: proszę Pana, jutro (16 marca) otrzymamamy około 90 urządzeń. Pan jest 13 na liście. Telefon zostanie Panu natychmiast przesłany.
  3. Dwa telefony z BOK 16 marca: proszę Pana w czwartek wyjdzie przesyłka ze smartfonem. Otrzyma Pan e-mail przed wysłaniem przesyłki. Ja: "jak dzwoniłem wcześniej (25.02) też mówili, że jutro wyjdzie przesyłka. Ciekaw jestem czy to będzie nasza ostatna rozmowa."
  4. 19 marca brak maila z BOK i smartfona.

Zapłaciłem trzy raty, a telefonu nie widać. Kiedyś płaciło się raty na Poloneza i uczestniczyło się w losowaniach kto otrzyma samochód. Bywało, że kończyło się spłacać raty, gdy otrzymywało się kluczyki. Historia lubi się powtarzać ;) 

8 godzin temu, Nikonem napisał:

Kiedyś płaciło się raty na Poloneza i uczestniczyło się w losowaniach kto otrzyma samochód. Bywało, że kończyło się spłacać raty, gdy otrzymywało się kluczyki. Historia lubi się powtarzać ;) 

Ale tamto to byl system argentynski :)

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

8 godzin temu, Nikonem napisał:

BOK

Nie kupuję telefonów u operatorów. Nie mają modeli telefonów jaki chcę a po za tym cała polityka z tym związana mi nie odpowiada. 

• Thanks 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3 godziny temu, SzlafRock napisał:

Nie kupuję telefonów u operatorów.

Ja też. Pisząc BOK miałem na myśli bezpośrednio Samsunga. Telefon kupowałem w ich sklepie.

• Like 1

Trochę głupio się pisze o tym, jak się dałem nabrać Samsungowi. Co ciekawe nie spotkałem się z tym tematem w sieci. Podobno piszą o tym w czeluściach Facebooka, ale tam raczej nie zaglądam.

Do rzeczy. Zadzwoniłem dzisiaj do BOK w wiadomej sprawie. Sytuacja jest tak absurdalna, że śmiechłem parę razy w trakcie rozmowy, a miła Pani powiedziała, żebym raczej na ten telefon nie liczył :D

Serio mówię (piszę). Mówiła, że karzą im mówić różne bzdury, S. obiecuje, że wkrótce będą dostawy. A po dłuzszej rozmowie wyszło, że tych telefonów dostali bardzo mało. Nie pamiętam czy to nie było parę sztuk. I że Samsung już nie będzie produkował S21 Ultra 512 G. Jest też problem z różowym S21 (zwykłym). Ja zamawiałem czarny, żeby tu mi nie było insynuacji :crazy:

Śmieję się nawet jak to piszę, bo nie wiem co zrobić. Oddajcie mi moje 8 koła (sprzęt, osprzęt, ubezpieczenie) :rolleyes: Najgorsze, że zdecydowałem się po bardzo długich namysłach dokładnie na ten sprzęt. I absolutnie nie widzę zamiennika. Ok, po Świętach Wielkanocnych podejmę decyzję co dalej.

e: @SzlafRock słyszy się o problemach z niektórymi częściami. Moze to stąd wynika. Ogólnie podejśie Samsunga dziwne. Zajrzałem na parę stron: telefon jest "na wyczerpaniu", ostatnia sztuka lub niedostępny. Na x-kom wycofany. Wątpię, żeby były problemy ze zwrotem kasy tylko będę się znowu musiał bujać z wyborem, a trochę szkoda na to czasu.

Edytowane przez Nikonem

Dziwne podejście ma Samsung. Sprawdziłem i ten model tel można nabyć online w innych sklepach w takich samych pieniądzach co w Samsungu. 

Może powinieneś skontaktować się z jakimś wyżej w hierarchii niż bok. 

• Thanks 1