Skocz do zawartości

[google maps] Dziwny telefon...

BullTerrier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dziś moja mama dostała telefon od "Google Maps" tak osoba dzwoniąca się przedstawiała przynajmniej. Niestety nie słyszałem rozmowy tylko przed chwilą mama przekazała mi treść która jak dla mnie jest nonsensem i bardziej wygląda mi to na próbę oszustwa. Osoba ta twierdziła, że reprezentuje Google Maps w których wyświetla się firma mojej mamy i jeśli dalej chce żeby oferta była widoczna w wyszukiwarce musi opłacić abonament na 3 lata w wysokości 190 zł. Numer to 664 473 188, kilkukrotnie próbowałem się pod niego dodzwonić i za każdym razem albo byłem łapany przez pocztę albo odrzucany.

Czy ktoś z Was też dostawał kiedyś dziwne telefony z podobnymi ofertami? Jak dla mnie to zwykły [ nierzetelny partner ] który chce wykorzystać niewiedzę ludzi, no chyba że coś się zmieniło i o tym nie wiem.

Noclegi Busko Zdrój - Zapraszamy do naszego pensjonatu!

To nie mogło być GMaps. Do mnie dzwonili z GMaps, ale tylko by weryfikować informacje zawarte w mapkach.

GMaps ma kierunkowy z Irlandii.

Któs ewidentnie szuka frajerów i chce naciągnąć na kasę.

@zakręcony: zawsze to numer jawny

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

To nie mogło być GMaps. Do mnie dzwonili z GMaps, ale tylko by weryfikować informacje zawarte w mapkach.

GMaps ma kierunkowy z Irlandii.

Któs ewidentnie szuka frajerów i chce naciągnąć na kasę.

@zakręcony: zawsze to numer jawny

Zgadza się - do mnie zadzwonili z numeru irlandzkiego 35315437070

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Witam

osobiście odbierałem tel nr. niestety nie pamietam, pan powiedział ze dzwoni z googla, zumi i chyba PKT, poprosił o potwierdzenie danych w mapach Googla a gdy wszystko się zgadzało zapytał czy chcę aby nadal pozycjonowali mój wpis w mapach.

Chwile wcześniej "stara" podniosła mi ciśnienie wiec ostro odmówiłem i gość sie rozłączył.

Ewidentne oszustwo !

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór >>>tanie noclegi<<<

No to tylko potwierdziliście moje podejrzenia ;-) Tacy sami jak ci od rejestracji domen, co wydzwaniają z pytaniem czy mogą zarejestrować domenę xy.com.pl bo ja mam xy.pl i mi przysługuje prawo pierwokupu albo ci od funduszy unijnych ;-) trzeba mieć się na baczności :)

...albo ci od funduszy unijnych...

Dokładnie... 140zł za jakieś dokumenty czy tam broszury chcą, z którymi można zapoznać się dopiero po kupieniu. Jest nawet możliwość kontaktu z "konsultantem" od wniosków/biznes planów, ale dopiero po wykupieniu broszury czy innego syfu, który wciskają.

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

A ja na święta przyjechałem do rodziców i akurat przed chwilą miałem przyjemność odebrać telefon od firmy 4K Projekt z Poznania.

"Pan słuchawka" przedstawił ofertę jak to za 270 zł na 3 lata wizytówka pensjonatu mojej mamy będzie widoczna przez 3 lata pod "Noclegi Busko Zdrój", a raczej już jest widoczna. No to nie rozłączając się z nim wpisuje w google, pytam się pod jakim adresem jest wizytówka, facet odpowiada https://biznes-mapa.pl/ i mówię, że nie widzę tej wizytówki no i padły słowa na które niemal, że wybuchłem śmiechem.... "Bo teraz akurat dezaktywowaliśmy wizytówkę ale jak pan zapłaci to od razu wizytówka pojawi się w google, wp oraz onet" no to bo takiej głupocie jaką usłyszałem ujawniłem się, że pozycjonowaniem interesuje się od niemal 10 lat i co to mi za kit wciska, że google działa na innych zasadach które cały czas się zmieniają i jaką mi dają gwarancję, że za marne 270 zł na 3 lata wizytówka pojawi się w widocznym miejscu w Google i tam będzie się wyświetlać cały czas.... I po tym facet bardzo szybko zmierzał do zakończenia rozmowy;-)

Sezon się zbliża, branża turystyczna ma się kiepsko i widocznie dużo osób zwęszyło interes ;-)

Odbieram tego typu telefony kilka razy w miesiącu. Jak akurat mam czas to trenuję sobie różne warianty tych rozmów np. grając zupełnego laika, albo udając wielkie zainteresowanie i dopytując co jeszcze mi mogą zaoferować, czasem można poćwiczyć też targowanie. Generalnie niezły ubaw :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności