Skocz do zawartości

Serwery do obróbki dużych ilości danych

streaming3

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Buduję system polegający na gromadzeniu i przetwarzaniu dużej ilości danych video. System ma być skalowalny więc chcę obliczyć koszt dla systemów obsługujących różne ilości użytkowników a co za tym idzie proporcjonalnie szerokości łącza w dół jak i mocy obliczeniowej.

Mówimy o skali od 1Gb/s do 100Gb/s transferów w dół oraz obliczeń na poziomie od jednej maszyny powiedzmy sześcio rdzeniowej do dziesiątek takich maszyn. Spore musiałyby być też przestrzenie storage no i też skalowalne odpowiednio.

Poszukuję optymalnego kosztowo dostawcy serwerów do tego typu celu. Położenie geograficzne nie ma tu dużego znaczenia przy czym znaczenie ma czas odpowiedzi serwera jeśli byśmy mówili o opóźnieniach w powyżej 200ms.

Na jakich dostawców sugerowalibyście zwrócić uwagę?

Na pewno nie na dostawców z Polski - bo tutaj będzie drożej niż powiedzmy w Niemczech czy innym zachodnim kraju. Nawet gdybyś własną serwerownie zbudował to prawdopodobnie będzie drożej - ze względu na podatki i inne bariery prawne, biurokratyczne.

Jeśli masz konkurencje możesz zobaczyć gdzie się hostuje.

Sprawdzałeś oferty typu: Amazon S3.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie wiem czy dobrze rozumiem godzinowy system rozliczeń Amazona ale dobrze dobrane serwery będą chodziło bez przerwy na blisko 100% wydajności więc gdy tak liczę wychodzi mi drożej niż serwery dedykowane (np. Hetzner).

Czyli generalnie Niemcy? Co z bardziej "egzotycznymi" krajami? Przyznam, że spodziewałem się tam najtańszych ofert jednak w praktyce nic nie znajduję.

Za oceanem powinno być taniej. Polecam https://www.webhostingtalk.pl/ jak chodzi o tego typu pytania...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion: nie trafiłem nic za oceanem co by było tańsze niż Hetzner do którego porównywałem. Możesz podpowiedzieć dostawców z nazwy?

Na webhostingtalk też mam wątek ;)

x1349: cloudy myślę że wypadają w tej potrzebie gorzej no i OVH ma dość mierne opinie jeśli chodzi o niezawodność i czasy reakcji

Mion: nie trafiłem nic za oceanem co by było tańsze niż Hetzner do którego porównywałem. Możesz podpowiedzieć dostawców z nazwy

Nie mogę, bo nie miałem na uwadze konkretnej firmy tylko ogólnie, bo kiedyś usługi hostingowe były tańsze za oceanem, więc myślałem, że nadal tak będzie/jest.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności