Skocz do zawartości

Podwójna indeksacja strony w Google

Soobeq

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo nurtujący i niedający mi spokoju problem.

Otóż pozycjonowaniem w google zajmuję się od niedawna, zdecydowałem się na adres domeny bez sub-domeny www.

I tak w narzędziach dla webmasterów w google, mam podane dwie witryny jedną z www drugą bez www. W konfiguracji w obu przypadkach mam zaznaczone że preferuję adres bez www.

W pliku .htaccess w głównym katalogu ftp domeny mam przekierowanie

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena.pl$ [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://domena.pl/$1 [R=301,L]

czyli ewentualnie jak ktoś wpisze w oknie www.domena.pl to przenosi ją od razu na domena.pl.

Mój problem polega na tym że niedawno google zindeksowało mi pierwszą stronę z sub-domeną www. :sciana:

wpisując site:domena.pl wyskakują mi wszystkie około 20 podstron.

wpisując site:www.domena.pl wyskakuje mi tylko jedna strona

Generalnie sam bym to olał, ale problem tkwi w tym że teraz google pokazuje w wynikach wyszukiwania stronę z sub-domeną www. Moje pytanie do Was to jak ewentualnie ją usunąć sub-domenę z www, czy jednak to zostawić i liczyć że googlebot sam to uwzględni że jest przekierowanie w .htaccess.

-Próbowałem usuwać witrynę w narzędziach dla webmasterów, ale po usunięciu URL usuwa indeksację witryny z www jak i bez.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności