Skocz do zawartości

Nowa domena wskoczyła na miejsce starej

jaclaw

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja była taka. Przez nieuwagę i niedopilnowanie straciłem domenę na której miałem kilka subdomen. Jednej z nich szczególnie było żal bo była solidnie podlinkowana, w top10 zawsze była. (Dawniej nawet długo top1). Miała PR3.

Kupiłem świeżą PL, na domenie głównej postawiłem serwis od nowa z lekkimi modyfikacjami. Nie linkowałem ani w połowie jak tamtą, z resztą ta jest młoda.

Wskoczyła w top2 bardzo szybko, i uzyskała PR4. Sytuacja taka ma miejsce już ponad 2 mies więc fsb bym wykluczył.

Czy możliwe, że Google rozpoznał, że nowy serwis stał kiedyś pod niedziałającą już subdomeną i mimo że nie ma zbyt dużo linków - zliczył te do niedziałającej strony na rzecz tej nowej?

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

Ostatnio miałem sytuację, w której klient bez mojej wiedzy postawił identyczną stronę na nowej domenie i pomieszał coś w mapach Google - zadziałało jak 301 - stara strona poleciała a na jej miejsce pojawiła się nowa - przejęła pozycję. PR nie sprawdzałem, bo nie uznaję w ogóle PR :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Z tego wniosek że domena X może wziąć moc od domeny Y bez przekierowania 301

Wniosek nie mający oparcia ani w logice ani w praktyce bo:

Nie linkowałem ani w połowie

oznacza, że linkowałeś oraz

postawiłem serwis od nowa z lekkimi modyfikacjami.

Gdybyś zupełnie nie linkował to wniosek byłby trafny i logiczny a tak najprawdopodobniej lepiej zmodyfikowałeś stronę a i linkowanie (pomimo Twojej opinii) mogło być dobre.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Beer, linkowałem po pierwsze dużo, dużo krócej, (bo domena świeża, rejestrowana po stracie starej) a po drugie oceniam ilość+moc tych linków na 10-20% tego co szło do starej domeny.

Miałem i mam przed tym inne serwisy pod tą frazę ale żaden tak szybko, ba w ogóle nie poleciał i nie siedział w topie jak ta kopia tego starego.. Stąd dało mi to do myślenia, że G "poznał" tą "podmiankę" ;)

Chwilowy fsb nie trwa prawie 3 mies :)

Beer, linkowałem po pierwsze dużo, dużo krócej, (bo domena świeża, rejestrowana po stracie starej) a po drugie oceniam ilość+moc tych linków na 10-20% tego co szło do starej domeny.

To po prostu zaoszczędziłeś na robocie :) . Nie ma tak , że nowa strona zastępuje miejsce starej bez jakiegokolwiek powiązana / 301 / linkowania tylko dlatego, że postawiona była na tym samym serwerze i nawet z tym samym IP ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Nie ma tak , że nowa strona zastępuje miejsce starej bez jakiegokolwiek powiązana / 301 / linkowania tylko dlatego, że postawiona była na tym samym serwerze i nawet z tym samym IP

Jedyne punkty wspólne to ten sam (autorski i raczej unikalny) skrypt, content i ułożenie linków wewnątrz strony no i ip - stronkę więc dało się "poznać".

Albo cuda albo jak mówisz, nadludzka moc tych kilkudziesięciu linków które poszły. Prędzej jednak jestem skłonny wierzyć w to 1 bo fraze trochę znam i atakowałem ją innymi stronami ;)

• 4 tygodnie później...

Wprawdzie temat już wykopaliskowy ale sam wyskoczyłem z wykopaliskowej zamrażarki, więc coś dopiszę :)

Otóż dawnymi czasy, czyli jakieś 10 lat temu przekazywanie PR poprzez treść było dosyć częstym zjawiskiem którego doświadczyłem na poziomie PR = 5, a wtedy to było coś :)

W moim przypadku nie linkowana z zewnątrz podstrona helpa do pewnego narzędzia M$ dostała PR5 bo na stronach M$ tyle miała, to jedyne wytłumaczenie. W dodatku ostrożne linkowanie z tejże strony obdarzyło mnie kilkoma serwisami o PR=4 na dzień dobry :)

Traktowałem to jako głupi błąd algorytmu, ale potem odnalazłem więcej takich przypadków, niestety już nie u siebie.

Proceder ów skutecznie wykorzystywałem dobrze ponad rok aż chyba ktoś coś zauważył...

Ponieważ w G. koło się cały czas kręci i w algorytmie potrafią wrócić zarzucone pomysły, to coś mi się wydaje, że sytuacja z pierwszego posta to kombinacje z duplicate content, licznik kar im się przekręcił i z minusa się zrobił plus :)

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności