Skocz do zawartości

Nienaturalne linki

Grumpy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 427
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Blake a czemu np. seomoz dostał powiadomienie, a nie spadli? Przynajmniej tak pamiętam z głośniejszych akcji by dla przykładu podać. Pewnie zależy jaki serwis, mam wrażenie, że np. edukacyjne, strony uczelni itp. inaczej są traktowane, bo one nieraz widziałem dostawały, a nie spadły, ale to tylko moje wywody. Inną opcją może być błąd, bo gwt ma ich sporo.

A Seomoz nie dostał tego powiadomienia jakoś latem jak Google miało błąd i powysyłało gdzie popadnie te powiadomienia? Sam wtedy dostałem je chyba na 3 stronach i żadna nie spadła.

dostałem od googla standardowe info o nienaturalnym linkowaniu zobaczyłem to dopiero po ok tygodniu, a strona jak stała tak stoi są nawet minimalne wzrosty.

W praktyce się z tym nie spotkałam (tzn. powiadomienie zawsze wiązało się z widocznym spadkiem pozycji i to praktycznie w tym samym czasie kiedy przyszła taka wiadomość), ale teoretycznie wiem, że Google wysyła 2 rodzaje powiadomień. Jedno jest czysto informacyjne i ma jedynie zwrócić Twoją uwagę na dziwne linki (prawdopodobnie takie właśnie dostałeś), a drugie jest związane z nałożeniem kary.

A.Olewacie

B. Usuwacie "nienaturalne linki" i olewacie

C. Usuwacie "nienaturalne linki" i informujecie o tym google

Przy ważnej stronie wybrałabym opcję C, przy mało ważnej prawdopodobnie poczekałabym na rozwój akcji.

A Seomoz nie dostał tego powiadomienia jakoś latem jak Google miało błąd i powysyłało gdzie popadnie te powiadomienia? Sam wtedy dostałem je chyba na 3 stronach i żadna nie spadła.

A nie pamiętam, taka sytuacja była z powiadomieniami to fakt, ale nie wiem czy oni w ten sposób dostali. Ale jeśli kiedyś było to i Grumpy może mieć to samo;]

No ciekawe, jeśli pozycje się zmienią to napisz.

a czy ktoś miał do czynienia z takim powiadomieniem?

"Wykryliśmy, że przy niektórych linkach prowadzących do Twojej witryny są stosowane techniki niezgodne ze wskazówkami Google dla webmasterów.

Nie chcemy ufać linkom, które są nienaturalne lub sztuczne, radzimy więc usunąć wszystkie takie linki do Twojej witryny. Rozumiemy jednak, że części z nich możesz nie kontrolować. Dlatego w tym konkretnym przypadku podejmiemy precyzyjne działania i ograniczymy zaufanie do nienaturalnych linków. Jeśli uda Ci się usunąć któreś z nich, możesz poprosić o ponowne rozpatrzenie zgłoszenia, dołączając listę swoich działań."

powiadomienie w czwartek w nocy i od razu spadki nastepnego dnia ale nie jakieś masakryczne a po -5, -10 pozycji.

bardziej mnie zastanawia czy jest to filtr ręczny czy algorytmiczny? i jesli zanegowali wartość linków to co mam do nich zgłaszać (pomijając że nie wiem o jakie linki chodzi bo tego nie napisali).

W takim przypadku bardziej prawdopodobne jest to, że to filtr ręczny.

Teraz musisz przeanalizować dokładnie linki pobrane z GWT, zgadnąć :) które z nich są wg Google nienaturalne, jak najwięcej z nich usunąć, a pozostałe zgłosić przez narzędzie https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1 Później koniecznie wyślij żądanie ponownego rozpatrzenia, bo przy ręcznym filtrze nie wystarczy usunięcie i zgłoszenie niechcianych linków.

-5 -10 to niby mało ale jak miałeś wiele top3 na naprawdę konkurencyjne frazy sprzedające to taki spadek oznacza konkretny spadek ruchu...

usuwać linki to samobójstwo w tym momencie gdy nie wiem czy to filtr ręczny czy tylko osłabienie mocy części linków ale generalnie ze stroną wszystko ok.

Nie wiadomo o które linki Google się przyczepił - są setki możliwości. Jeśli spadłem trochę bo je osłabili a ja zdejmę jeszcze dodatkowe.. to okaże się może i zdejmą mi filtr ale nagle i tak zlecę na wszystko co się da.

usuwać linki to samobójstwo w tym momencie gdy nie wiem czy to filtr ręczny czy tylko osłabienie mocy części linków ale generalnie ze stroną wszystko ok.

Ale Ty już masz potwierdzenie, że to filtr za backlinki, a nie zwykłe osłabienie. Nie wiesz tylko, czy to filtr ręczny, czy algorytmiczny, ale w obu przypadkach postępowanie na samym początku jest takie same - usunięcie części podejrzanych linków, zgłoszenie tych, których nie udało się usuąć. A później na wszelki wypadek wysyłasz prośbę o ponowne roozpatrzenie - jeśli filtr jest algorytmiczy to takie zgłoszenie zostanie zignorowane i będziesz musiał czekać, aż Googlebot odwiedzi ponownie strony z linkami i zaktualizuje info o nich. Jak filtr jest ręczny to o jego zdjęciu będzie decydował pracownik.

Nie wiadomo o które linki Google się przyczepił - są setki możliwości. Jeśli spadłem trochę bo je osłabili a ja zdejmę jeszcze dodatkowe.. to okaże się może i zdejmą mi filtr ale nagle i tak zlecę na wszystko co się da.

oczywiście, że nie wiadomo, bo o to chodzi :) gdyby naprawdę chodziło o tzw. "złe linki" to to cudowne G. po prostu by je ignorowało. A tak będziesz się męczył, kombinował, babrał w jakiś durnych linkach, wysyłał zgłoszenia, pisał kretyńskie prośby np. do właścicieli katalogów o usunięcie wpisu (masakra ile tego potrafi przychodzić) a na końcu to i tak może g... dać :)

Weź nową domenę, tą olej, jak ma wrócić to kiedyś wróci a jak nie to... zamiast tracić czas na wszystkie powyższe pierdoły zrobisz coś pożyteczniejszego i pewnie z nową domeną będziesz wysoko a o tamtej zapomnisz :)

najgorsze że po analizie linków wychodzi że na przestrzeni lutego i marca pojechał nas ktoś ogromną ilością linków z rotacyjnego SWL. żadnego linku już nie ma w tych systemach - domeny zablokowaliśmy w dniu wczorajszym do linkowania we wszystkich polskich SWLach gdzie to można zrobić.

więc wiadomo jednak co wykluczać... ale jak to się ma do sytuacji że nie można zaszkodzić konkurencji czy komuś kogo się np nie lubi.

wiadomo że padną podejrzenia że może sami tak linkowaliśmy - ... ale to była nasza flagowa domena i sklep więc tylko idiota by tak ryzykował. domena była przez nas linkowana ale nie w ten sposób!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności