Skocz do zawartości

Spadaja przychody z reklam, ojj spadają

moto-strefa

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że zarobki są niższe ale już dałem sobie na wstrzymanie - nie ma co się tym denerwować, nie jest to moje jedyne źródło przychodu choć oczywiści szkoda porównując listopad a np. dzień dzisiejszy to zarobki mam mniejsze o 60-80% a to jest bardzo dużo - mimo, że cały czas mam konto w EUR

Wiadomo, że w Listopadzie było więcej reklam, wieksza konkurencja, przez co reklamy bardziej dopasowane stad po prostu trzeba przeczekać może jeszcze kiedyś będzie znów będzie przynosić radość

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

porównując listopad a np. dzień dzisiejszy to zarobki mam mniejsze o 60-80% a to jest bardzo dużo

Nie tylko u ciebie takie spadki. Brak reklamodawców, to mniejsza konkurencja.

Co nie zmienia faktu, że zarobki są niższe ale już dałem sobie na wstrzymanie - nie ma co się tym denerwować, nie jest to moje jedyne źródło przychodu choć oczywiści szkoda porównując listopad a np. dzień dzisiejszy to zarobki mam mniejsze o 60-80% a to jest bardzo dużo - mimo, że cały czas mam konto w EUR

Wiadomo, że w Listopadzie było więcej reklam, wieksza konkurencja, przez co reklamy bardziej dopasowane stad po prostu trzeba przeczekać może jeszcze kiedyś będzie znów będzie przynosić radość

Tylko to nie jest wina Google, ze od listopada zaczyna się okres świąteczny, , który trwa do stycznia . Potem stawki spadają,aby w sierpniu były jednymi z najniższych w roku . Tak jest co roku .

kokodżambo - to wszystko zależy od tematyki, są branże gdzie stawki są zawsze wysokie i są branże gdzie stawki są wysokie tylko przez kilka dni. Np. jak masz stronę o zniczach to dla Ciebie żniwo jest tylko w okresie święta zmarłych, widocznie masz taką tematykę gdzie w okresie wakacyjnym masz "lipę".

Od google te rady, które dostałem oczywiście stosowałem, ja rozumiem że okres świąteczny itp choć dla mnie sierpień i lipiec nigdy nie były najgorsze zawsze fajna była w wakacje kasa (bo to już wchodziły kampanie opon, przeglądów wakacyjnych, ubezpieczeń ) no ale nic pożyjemy zobaczymy

Przeglądając analogicznie poszczególne kanały w podobnym okresie zeszłego roku - było zdecydowanie lepiej :( a dziś do tej pory z adkontekstu na intertexcie i tym layer przychód jest większy niz adsensowy baner w postach - tragedia :) trzeba będzie wziąć coś pomyśleć

Zaczyna się coraz więcej pisać, że reklama bannerowa w ogóle nie ma sensu, nie opłaca się, etc. Za to opłacają się artykuły sponsorowane, i inne formy reklamy, może to jest jedna z przyczyn obniżki stawek oprócz generalnie gorszej kondycji i oszczędności w tym roku.

Najbardziej opłaca się reklama finansowana w formie prowizji -- płacisz dopiero wtedy, gdy sam zarobisz. Czyli programy partnerskie wszelkiego rodzaju.

Google musi więc uwzględniać to ryzyko w swoich działaniach -- dlatego śledzi konwersje z ruchu i oddaje pieniądze reklamodawcy tam, gdzie ruch konwertuje gorzej. My to widzimy jako smart pricing.

Od pewnego czasu używam Adsense checker, taki widget do przeglądarki, dzięki czemu bez logowania widać, jaki jest skok zarobków etc. Przed dzisiaj zaobserwowałem w ciągu dnia 2 krotną korektę zarobków o około jednego euro na 30 minut. Udało mi się, zwrócić uwagę na to dwa razy w ciągu jednego dnia, ale być może część spadków spowodowana jest właśnie tym, że google chroni interesy kupców reklam stąd korekty na bieżąco + korekta na koniec miesiąca

W marcu miałem 2x taki RPM

Potwierdzam, u mnie również w marcu RPM był od 1,5 do 2 razy wyższy - wynika w tym momencie z niskiego CTR - układ reklam nie był zmieniany, ruch zbliżony a nawet większy niż w marcu więc wniosek może być tylko jeden mniej reklam dopasowanych lub bardziej agresywnych :)

To akurat Cię nie powinno dziwić.

Z moich doświadczeń wynika, że Adkontekst nie zawsze jest gorszy od AdSense. Zwłaszcza te formy reklamowe tekstowo-graficzne w Adkontekście bywają bezkonkurencyjne...

Dziwi mnie bardzo znaczny spadek CTR (czy to może być skutek Smart Pricing ?) Gdyby CTR w adsense, wrócił do średniego poziomu z ostatnich miesięcy wówczas adsense byłby zdecydowanie liderem, ale generalnie pięciokrotny spadek CTR a dziś właściwie ośmiokrotny spadek sprawia, że z Adsense wychodzi naprawdę śmieszna kwota

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności