Skocz do zawartości

SIEWCA - Automat do tworzenia zaplecza i zdobywania linków w katalogach, forach, blogach, itp.

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 210
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Teraz sobie myślę jak najlepiej rozwiązać automatyczne wstawianie linków.

Jeśli w którymś momencie pobłądziłem w tych wstępnych założeniach, nakierujcie mnie proszę na dobrą drogę. ;-)

W zakładce "główne dane" można by dodać dwa pola do wklejania list:

- lista linków

- lista anchortekstów

Lista linków mogłaby wyglądać tak, że na początku w nawiasie kwadratowym podana byłaby liczba maksymalnych wstawień danego linku, np:

[5]https://www.cyfropolis.pl
[3]https://www.cyfropolis.pl/siewca

Program w momencie generowania wpisu pobierałby jeden dostępny link, zmniejszałby liczbę wykorzystania, pobierałby z drugiej listy anchor tekst i wklejał w generowany artykuł.

Jednak wchodzi tu w grę jeszcze jedna rzecz. Ponieważ na zaplecze można wstawiać linki do różnych stron, więc nie możnaby mieszać linków i anchorów z różnych stron w jednych listach.

Należałoby więc jeszcze bardziej to rozdzielić, czyli dołożyć listę linkowanych serwisów. Dopiero po kliknięciu na wybrany serwis z tej listy, do dwóch pól linków i anchorów ładowane byłyby odpowiednie listy linków i anchorów.

Wtedy program mógłby wstawiać linki powiązane dokładnie z odpowiednimi anchorami.

Tak chyba to zrobię i do tego celu dołożę nową zakładkę "Linki". Dodatkowo mógłbym w tej zakładce dołożyć opcję wyszukiwania podstron z danej strony i budowanie anchor tekstów na podstawie metatagów z danej podstrony.

pozdrawiam

Grzegorz

Hm, linki w treści to nawet nie zakładałem, ze pojawią się prędko :) Na początek miałem na myśli tylko masowe wrzucenie w stopkę czy blogroll linków - typu "polecane strony". Tutaj w zupełności wystarczy jedno pole gdzie zdefiniujemy link, anchor i do jakiej grupy stron chcemy dodać (by zachować tematyczność linku i strony gdzie on będzie).

Co do linków w treści to faktycznie 2 kategorie mamy coś na wzór SEO Auto Links z wordpressa dla linków wewnętrznych i kategorię stron z zaplecza dla linków zewnętrznych. Nie kojarzę czy taka kategoryzacja jest obecnie w siewcy ale warto, by była, bo pozwoli na lepszą (tematyczną) organizację zaplecza.

@Seo admin - bardzo dobry pomysł z tymi linkami. Ja bym zrobił ew. tak, ze były by 4 listy:

- lista linków

- lista anchorów

- lista zew. serwisów do ew. linkowania

- lista anchorów brandowych - które mogły by się automatycznie tworzyć na podstawie linków do swoich stron ;)

... a może przekombinowałem :)

Witam!

Dostępna jest nowa wersja Siewcy 2.1.5, a w niej:

• Kilka poprawek związanych z procesem urozmaicania HTML treści artykułów.
  • Dodano funkcję wstawiania linków do pozycjonowanych stron w trakcie generowania tekstów, oraz związany z nią moduł zarządzania tymi linkami (Okno "Linki wstawiane do treści" dostępne z menu głównego). Więcej na ten temat w uaktualnionym w pliku pomocy.

Aby zaktualizować program wystarczy go uruchomić i pozwolić na automatyczną aktualizację.

pozdrawiam

Grzegorz

Edit:

Dodałem jeszcze urozmaicenie html treści polegające na wstawianiu losowego stylu do div-ów w urozmaicanej treści.

Mam pytanie odnośnie wykorzystania Siewcy do publikowania artykułów w Wordpresach. Czy są jakieś darmowe platformy blogowe oparte o Wordpress z których może korzystać Siewcy? Czy jedyna opcja do wykorzystania Siewcy to własne domeny z własnym Wordpressem?

W ustawieniach Projekt -> Główne dane można wybrać CMS Siewcy lub Wordpress. Po wybraniu Wordpress nie zmieniają się pola do wypełnienia (są takie same jak przy wyborze CMS Siewcy). Jak poprawnie należy wypełnić pola np. ftp lub Login administratora strony jeśli wybieramy jako skrypt Wordpress. Starałem się przeczytać całą dokumentację ale jakoś tego nie zauważyłem.

Proszę o jakieś wskazówki.

Witam

Ad 1. W początkowym stadium siewcy można było dodawać do swoich blogów założonych na wordpress.com, ale potem tamci coś poprzestawiali z logowaniem i usunąłem z siewcy tę możliwość, bo chciałem najpierw dokończyć sprawę cms-a siewcy. Ostatnio ponownie sprawdziłem ten temat z logowaniem się, coś tam dostosowałem i rezultat testów był pozytywny, więc myślę, że wkrótce ponownie będzie opcja używania darmowych platform blogowych wykorzystujących skrypt wordpress i inne.

Ad. 2.

Do tego celu wpisujemy tylko główny adres strony, login i hasło administratora strony. Reszta parametrów dodawania tekstów jak przy skrypcie cms siewcy.

pozdrawiam

Grzegorz

p.s.

Czy nowości popełnione w ostatnich dwóch wersjach spełniają oczekiwania?

Ad 1. W początkowym stadium siewcy można było dodawać do swoich blogów założonych na wordpress.com, ale potem tamci coś poprzestawiali z logowaniem i usunąłem z siewcy tę możliwość, bo chciałem najpierw dokończyć sprawę cms-a siewcy. Ostatnio ponownie sprawdziłem ten temat z logowaniem się, coś tam dostosowałem i rezultat testów był pozytywny, więc myślę, że wkrótce ponownie będzie opcja używania darmowych platform blogowych wykorzystujących skrypt wordpress i inne.

Może we wcześniejszych wersjach nie było Wordpressa ale od wersji 2.1.4 jest możliwość wyboru tego skryptu. Czyli mam rozumieć, że mimo że jest opcja to jeszcze nie działa poprawnie na tę chwilę, tak?

Ad. 2.

Do tego celu wpisujemy tylko główny adres strony, login i hasło administratora strony. Reszta parametrów dodawania tekstów jak przy skrypcie cms siewcy.

A jak w takim razie wygląda kwestia wstawianych w Siewcy zdjęć do artykułu? Gdzie one się wgrywają jak np. na blox.pl nie widać opcji nigdzie danych do ftp. Czy może te dane zostawiamy puste a Siewca wgrywa zdjęcia do Biblioteki Wordpressa korzystając z jego wenętrznych machanizmów?

Czy nowości popełnione w ostatnich dwóch wersjach spełniają oczekiwania?

Wszystko idzie w bardzo dobrym kierunku. Dziękuję bardzo.

Pozdrawiam,

Wiadomo, że dodawanie automatyczne do wielu skryptów będzie tworzyło się w "bólach" bo jest to wiele pracy. Mam dlatego pomysł na półautomat, który pomógłby w generowaniu artykułów do dowolnego skryptu.

Oto założenia:

1. Dodanie do "Rodzaj skryptu strony projektu" - Wirtualny

2. Po wybraniu wirtualnego skryptu, Siewca w zakładce CMS - Treści w zależności jakie źródło tekstu się wybrało generował by gotowe teksty ze wszystkimi bajerami jakie Siewca oferuje.

3. Wystarczyłoby potem zaznaczyć i skopiować dany tekst do schowka i mamy artykuł, który można wkleić w Joomli, Drupalu, Wordpressie czy gdziekolwiek indziej.

4. Dołożyłbym jeszcze w edytorze artykułu pod prawym przyciskiem możliwość dodawania nagłówków H1-H3

5. Trzeba też rozwiązać kwestię zapisu obrazków wstawionych do treści. Można by to rozwiązać tak, że jak teraz publikujemy na serwer to przy wirtualnym projekcie można by publikować na dysk i Siewca tworzyłby plik tekstowy z tekstem i foldery z grafikami zgodnie z ustawionymi ścieżkami projektu. Potem tylko folder z grafikami przez ftp a źródło strony kopiuj -> wklej i publikacja gotowa. Mimo, że to półautomat to i tak działało by się o niebo szybciej przy tworzeniu zaplecza. I to tak naprawdę na dowolnym skrypcie :)

Dzięki takiemu rozwiązaniu, nie musimy czekać na implementację różnych systemów w Siewcy a wykorzystać można cały jego potencjał do tworzenia synonimicznych, wypasionych (wszystkie dodatki) i podlinkowanych artykułów, które są we wspólnej bazie i nic się nie pokręci i nie pomiesza. Wydaje mi się, że adaptacja tego pomysłu też nie nastręczałaby większych problemów.

Jestem ciekaw opinii Autora i innych użytkowników Siewcy.

Jeśli chodzi o generowanie takich treści na potrzeby skopiowania to nie byłoby problemu, wystarczy przecież tylko zapisać wygenerowany tekst i grafiki gdzieś na dysk. Ale to raczej traktowałbym tylko jako miły dodatek. ;-)

Bo założeniem Siewcy miała być automatyzacja - ustawienie parametrów projektów, a potem tylko codzienne kliknięcie w przycisk "pracuj".

Ad. 4. O co chodzi z tymi nagłówkami, bo w siewcy przy urozmaicaniu tekstów można je stosować?

pozdrawiam

Grzegorz

Jeśli chodzi o generowanie takich treści na potrzeby skopiowania to nie byłoby problemu, wystarczy przecież tylko zapisać wygenerowany tekst i grafiki gdzieś na dysk. Ale to raczej traktowałbym tylko jako miły dodatek. ;-)

Bo założeniem Siewcy miała być automatyzacja - ustawienie parametrów projektów, a potem tylko codzienne kliknięcie w przycisk "pracuj".

Automatyczne sianie na wszelkich znanych ludzkości przeszłych, teraźniejszych i przyszłych skryptach to z penością wspaniała rzecz ale taki półautomatyczny dodatek mógłby wspomóc wszystkich na czas zanim Siewca doczeka się tych fukcjonalności :) Zgadzam się, że to byłby dodatek i tę funkcję można by też podpiąć pod przycisk "pracuj" tylko w tym wypadku przypominałaby o tym by wkleić nowy artykuł do jeszcze nie znanego Siewcy skryptu. Generalnie chodzi o to by ta funkcja robiła to samo co Siewca robi ze swoim natywnym CMS ale dla wszystkich innych nie kompatybilnych w danym momencie skryptów. Siewca wyręczałby się nami jeśli chodzi o wklejenie przygotowanego tekstu i wgranie ewentualnych plików na serwer.

Ad. 4. O co chodzi z tymi nagłówkami, bo w siewcy przy urozmaicaniu tekstów można je stosować?

Tu chodzi o to, że przy ręcznej edycji treści artykułu (CMS-Treści -> Artykuł) pod prawym przyciskiem nie ma możliwości wstawienia znaczników H jest tylko losowy styl, br, ol, ul. Oczywiście można to zrobić ręcznie wpisując te znaczniki. Czyli chodziło o taki malutki, manualny edytor HTML.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności