Skocz do zawartości

SIEWCA - Automat do tworzenia zaplecza i zdobywania linków w katalogach, forach, blogach, itp.

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za informację. Oczywiście, że sztucznej inteligencji nie oczekuję. Jestem realistą. Myślałem tylko, że program na podstawie słów kluczowych będzie wybierał tekst z wyników wyszukiwania z tematycznych stron. Przecież Google na zapytanie "malowanie" nie zwraca stron o Rydzyku. Czyli moją sugestię o tematyczność zaplecza rozumiem następująco. Automat pyta się Googla o strony na podane słowa kluczowe. Pobiera fragmenty tekstów miesza, synonimizuje, dodaje bajery jak Youtube i mamy tekst w miarę tematyczny. Dlatego zdziwiło mnie, że tak naprawdę na 50 utworzonych artykułów, żaden nie był tematyczny i zawierał tylko pojedyncze zdania z niektórymi słowami kluczowymi. Prawda, że tak nie może być?

Tak więc podkreślam, że nie oczekuję cudów i tekstów z sensem ale tematyczności. To bardzo chcę podkreślić, chodzi o tematyczność generowanych tekstów z zadanymi słowami kluczowymi a nie "śmieciowy" dowolny temat z wtrąconymi słowami. Przecież nie o to chodzi by Siewca pisał w moim przypadku poradniki budowlane ;) Skoro i tak pobiera treści z internetu to niech przynajmniej robi to tematycznie a nie dowolnie. Może obsługa dłuższych słów kluczowych, czy ciągów znaczeniowych bardziej pomogła by wyszukiwać tematyczne teksty.

A teraz co do inny:

1. Zauważyłem, że program sam z siebie założył mi dwa tagi: przyroda i zwierzęta w ogóle nie związane z wpisanymi słowami. Może jako tagi domyślne program mógłby z definicji używać wpisanych słów. I tu losowo przydzielać je do artykułu.

2. Druga rzecz to wszystkie artykuły dodają mi się do kategorii "Bez kategorii". Czy mam rozumieć, że np. przy wygenerowanych 100 artykułach na 50 stronach kategorie mam do artykułów dodawać ręcznie? Może też zrobić domyślną listę kategorii, którą można zdefiniować podczas konfiguracji i program będzie artykułom przydzielał losowo jakąś kategorię.

Mam nadzieję, że po wyjaśnieniach mojego stanowiska problemy przedstawione przeze mnie jawią się jako miłe, łatwe i szybkie do aktualizacji :)

Proszę jeszcze o info na temat jak działa funkcja "Urozmaicenie tekstów" w przypadku "synonimuj", "rzeczowniki", "czasowniki", "przymiotniki", "rss" Czy gdy nie dodam tych funkcji to nie będzie synonimizacji tekstu (pobrany tekst z jakiejś strony nie zostanie synonimizowany, tylko na żywca skopiowany? To by był duble content i nie miałoby to sensu)

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 210
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Program nie pyta google ad hoc, tylko korzysta z wcześniej przygotowanej bazy zdań i być może ona jest zbyt mała. Ale nawet gdyby pytać się google, to skąd program ma wiedzieć, że chodzi o malowanie ścian, a nie o malowanie rzęs, albo malowanie w photoshopie?

Ok, program pobierze wynik z google i wejdzie na stronę o malowaniu, ale jak wybrać właśnie to dobre (dla nas) zdanie z tekstu całej strony?

To nie jest trywialne zadanie. No i nie możemy za bardzo kopiować treści z innych stron?

Zresztą czy google potrafi tak naprawdę określić tematyczność strony tylko na podstawie tekstu? Czy w ogóle to potrafi dobrze zrobić dla małej stronki zaplecza?

Dlatego na razie jedynym rozwiązaniem na mocno tematyczne zaplecze jest przygotowanie swoich tekstów.

Inne sprawy:

Przyznaję, że zapomniałem zrobić przycisk usuwania tagów w programie i niepotrzebnie potem te demonstracyjne tagi i kategorie się pałętają. Poprawię to.

Ale poza tym, program pobiera tagi i kategorie z listy kategorii i tagów w zakładce artykułów i losowo przypisuje nowym tekstom. Ilość przypisywanych kategorii i tagów deklarujemy w pliku konfiguracyjnym szablonu:

DEFINE("MAX_CATEGORIES_COUNT", 10);

DEFINE("MAX_TAGS_COUNT", 8);

pozdrawiam

Grzegorz

Program nie pyta google ad hoc, tylko korzysta z wcześniej przygotowanej bazy zdań i być może ona jest zbyt mała. Ale nawet gdyby pytać się google, to skąd program ma wiedzieć, że chodzi o malowanie ścian, a nie o malowanie rzęs, albo malowanie w photoshopie?

W Pana pytaniu jest już odpowiedź. Właśnie to napisałem w swoim poście powyżej. Wystarczy dodać możliwość dodawania dłuższych fraz. Tak jak pisałem gdy dodałem frazy dwuczłonowe np. malowanie wnętrz to w ogóle nie były wstawiane w tekst, jakby były ignorowane. I to jest właśnie proste rozwiązanie. Im dodamy do tekstu bardziej długi ogon tym dostaniemy bardziej tematyczne teksty.

Kolejnym sposobem pobierania tematycznych treści może być filtrowanie artykułów z których pobierana jest treść po adresach url. Program ma bazę słów kluczowych i w url artykułu musi np. pojawić się chociaż jedno z nich. Taki pomysł na szybko. Myślę, że jakbym posiedział to jeszcze parę takich filtrów czy reguł tematycznych dałoby się wymyślić.

Ok, program pobierze wynik z google i wejdzie na stronę o malowaniu, ale jak wybrać właśnie to dobre (dla nas) zdanie z tekstu całej strony?

To nie jest trywialne zadanie. No i nie możemy za bardzo kopiować treści z innych stron?

Jeżeli program wejdzie na dowolną stronę z wyniku wyszukiwania "malowanie wnętrz" to każde zdanie choćby wyrwane z pojedynczych akapitów będzie lepsze niż teksty o Tusku, Rydzyku czy podpaskach. Czy nie mam racji. I nawet gdyby program wszedł na 10 oddzielnych stron i z każdej wziął tylko 1 zdanie to po skleceniu tego w jeden artykuł będzie on bardziej tematyczny i sensowny niż artykuły generowane aktualnie.

Zresztą czy google potrafi tak naprawdę określić tematyczność strony tylko na podstawie tekstu? Czy w ogóle to potrafi dobrze zrobić dla małej stronki zaplecza?

Dlatego na razie jedynym rozwiązaniem na mocno tematyczne zaplecze jest przygotowanie swoich tekstów.

Zdecydowanie potrafi chociażby po nasyceniu poszczególnych słów tematycznych. Mam tego doskonały przykład na stronie z malowaniem wnętrz. Mam może do niej 30 linków przychodzących tylko z katalogów (robione kilka lat temu) a strona jest bardzo wysoko na słowa kluczowe związane z malowanie wnętrz, malowaniem ścian itp. z malowania ale już w ogóle nie istnieje w temacie remontów, wykańczania wnętrz itp.

Zresztą wystarczy spojrzeć w Google Webmaster Tool i tam jest pokazane nasycenie słów tematycznych i jaki temat Google rozpoznało na naszej stronie. I kolejny przykład. Mam stronę o usługach remontowych. Wszędzie anchory z remontami, usługami remontowymi, firmami budowlanymi ok. 1600 linków przychodzących. Ale okazało się, że na stronie miałem kilka artykułów o sufitach podwieszanych i co? Google przypisało stronie po sprawdzeniu nasycenia słowami tematykę sufitów podwieszanych i mimo, że nie mam żadnych linków przychodzących z anchorami sufit podwieszany to w Google jestem bardzo wysoko na temat sufity podwieszane (sporo różnych konfiguracji słowa sufity) a na remonty o wiele słabiej, mimo, że na to się pozycjonowałem. Tak, że jestem w 100% przekonany, że Google rozpoznaje treści i tematy i "czuje" co jest wartościowe i czego dotyczy.

Jestem w stanie zrozumieć, że z tych czy innych względów automat do generowania treści nie będzie rozwijany - wola Twórcy oprogramowania. Jednak aby program mógł w ogóle pozwolić na w miarę sensowną pracę z artykułami zasysanymi z pliku lub Edytora, muszą pojawić się tam następujące zmiany:

(teksty z pliku lub Edytora, wszstkie funkcje na zasadzie włącz lub wyłacz np. jeśli w Edytorze w tekście mamy zbrazki i h1 to możemy chcieć wyłączyć wstawianie ich przez automat)

1. Definiowana lista kategorii i automatyczne ich przydzielanie do artykułów

2. Definiowana lista tagów i automatyczne ich przydzielanie do artykułów

3. Automatyczne funkcje urozmaicania tekstu (dlaczego tylko generowany tekst miałby mieć bajery takie jak Youtube czy automatyczne obrazki :) )

4. Ewentualnie pozwolenie programowi na robienie czarymary (które robi podczas generowania tekstów) na tekstach, które zasysa z plików lub Edytora włącznie z dodawaniem obrazków, Youtuba, dodawaniem słów kluczowych, wzbogacaniem w h, div itp. oraz z możliwością definiowania długości tytułów, artykułów i komentarzy

5. Pełna kontrola nad komentarzami (tak jak artykuły) czyli możliwość zasysania z plików lub edytora + wstawiani linków z anchorami (symulacja spamowania forów - będzie naturalnie wyglądało)

6. Wstawianie losowych linków z losowymi anchorami do naszych innych stron. Teraz zauważyłem, że automat wstawia tylko linki do innych artykułów. (linki powinny mieć funkcję w której ustawiamy ile razy dany link ma się pojawić w serwisie. Program zlicza wszystkie wstawienia i po wyczerpaniu limitów, przestaje go publikować w nowych artykułach)

Dzięki takim zmianom artykuły będą tematyczne i nie będzie śmieci w komentarzach oraz pojawią się linki o których tak naprawdę zapominano, a po co zaplecze bez linków na zewnątrz.

Proszę napisać co jest możliwe do realizacji z moich postulatów a co nie i w jakim czasie. Bo nie wiem czy wstrzymać się z realizacją tworzenia zaplecza przez Siewcę czy szukać innych rozwiązań.

Pozdrawiam,

Dziękuję za zrozumienie. Starałem się aby moje uwagi nie były tylko wymysłem egocentrycznego, amatorskiego pozycjonera ale mogły być wartościowe dla wszystkich użytkowników Siewcy i rozwinąć ten program w naprawdę użyteczne narzędzie (wolę wspierać (kupować) polskie projekty ale muszą być przynajmniej tak samo dobre jak te zagraniczne).

Dziś wyklarowała mi się wizja jak przedstawione ulepszenia można zrealizować w praktyce (to oczywiście sugestie).

1. Rozdzielić na dwie karty Artykuły i Komentarze (czy dwie subkarty w karcie Dodawanie tekstów)

2. Karta Artykuły podzielona na cztery sekcje Wybór źródła tekstu, Ulepszenia, Linki, Kategorie i tagi

3. Karta Komentarze podzielona na trzy sekcje Wybór źródła tekstu, Ulepszenia (np. lista imion), Linki

4. Wybór źródła tekstu już jest i nie ma co kombinować. Mamy przecież Edytor, Pobierane z pliku, Generowane automatycznie

5. Ulepszenia też już są, może tylko zamieniłbym je na listę ptaszkowaną z dodatkowymi polami czyli ilość i dodatkowe parametry jak rozmiary

6. Linki, tu trzeba mieć możliwość wgrania z pliku lub wklejenia ze schowka

Dwa tygodnie to dobry termin. Jeśli są planowane dwie aktualizacje czyli funkcjonalność i druga automatyczne generowanie treści to miałbym prośbę by rozdzielić to na dwa etapy (szybciej pojawi się pierwsza aktualizacja). Pierwszy etap do rozszerzenie funkcjonalność (umownie nazwijmy to Dwie karty). W drugim etapie można zająć się udoskonalaniem silnika generującego teksty. Ale z tym już nie ma problemu i może to potrwać trochę dłużej bo mamy jeszcze dwa inne źródła i nie będzie koniecznie trzeba korzystać z generatora.

Pomyślnych wiatrów i przychylności bogów, życzę.

Pozdrawiam,

Ja od siebie dla nowej wersji - bo też przymierzam się do zakupu dorzuciłbym szybsze generowanie stron na cms siewcy - czyli to o czym pisałem wcześniej - by mając juz zaplecze działające - można je było podpiąć pod cms siewcy, który pozwoli na centralne zarządzanie całym zapleczem.

Worpdressy jak rozumieiem prywatne sa już obsługiwane, jakieś strony na html dobrze by była opcja przerobienia "w ciemno" przez siewcę - no i opcje globalnego dodania linków w blogroll, stopkę tych wszystkich stron, ewentualnie wzajemnego podlinkowania z treści. Chyba jest to wazniejsze niż generowanie śmieciowego tekstu, którego tak jak pisze autor nigdy nie doprowadzimy do poziomu wysokiej jakości syninimów pisanych przez człlowieka o teksćie unikatowym branżowym z palca nie wspominając.

Ja od siebie dla nowej wersji - bo też przymierzam się do zakupu dorzuciłbym szybsze generowanie stron na cms siewcy - czyli to o czym pisałem wcześniej - by mając juz zaplecze działające - można je było podpiąć pod cms siewcy, który pozwoli na centralne zarządzanie całym zapleczem.

To byłaby ciekawa funkcja tylko jak ją zrealizować?

W przypadku prywatnych wordpressów podobno już to działa (sam nie testowałem). Chodzi by dla stron na szablonach innych skytptów - poczynając od tych na statycznych w stylu free css można było przyspieszyć proces konwersji na cms siewcy - tak by nie trzeba każdej strony w kodzie edytować samodzielnie - jedynie gdy zajdzie taka potrzeba, bo trafił się nietypowy div itd. Myślę, że w połączeniu z możliwością globalnego dodawania linków, wpisów itd dałoby to solidne centrum zarządzania zapleczem na różnych skryptach.

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem zastanawiającą uwagę na blogu Lexy odnośnie fejkowych stron.

"Google jest w przewrażliwione także na fake’owe strony, np. wyglądające na fora czy blogi z możliwością komentowania, na których okazuje się, że formularze nie działają." żródło pod koniec artykułu

Jest to omówienie dość ważnego dokumentu dla Google raterów. Jestem ciekaw jak to można rozwiązać w Siewcy?

To jest zbyt ogólnikowo postawiona teza. ;-)

Zresztą jaki problem wstawić w szablon strony siewcy działający formularz, politykę prywatności, itp?

Moim zdaniem strona zaplecza Siewcy może wyglądać jak każda inna. Nie da się stwierdzić, że to fejkowa strona, no chyba, że zajrzy na nią pracownik google i nie spodoba mu się treść.

pozdrawiam

Grzegorz

Generalnie chodziło mi o to czy program mógłby pomagać w takim "uwiarygodnianiu" strony czyli np. miał możliwość wstawienia działającego formularza do strony czy umożliwiał wstawienie dowolnej stałej stron ze stałym artykułem (ale akurat to w sumie można już zrobić za pomocą kategorii (np. Polityka prywatności - dobrze mówię?)

A jak idą prace nad nową wersją. W sumie to wstrzymałem się z tworzeniem zaplecza na Siewcy, bo zmiany mają być duże i nie wiem czy wszystko będzie potem kompatybilne?

W Siewcy można dodać sobie "ręcznie" w zakładce treści nowy artykuł, czyli podstronę, nadać mu kategorię lub nie, dać do tej podstrony stały link w menu. Niczym to się nie różni do metod stosowanych w typowych cms-ach.

W treści artykułu można sobie nawet wstawić kod php na takiej zasadzie:

Ala ma [php]echo 'kota';[/php]
.

Czyli równie dobrze może to być działający skrypt formularza, czy inny.

Zresztą strona domowa cyfropolis.pl działa od jakiegoś czasu na cmsie Siewcy łacznie z koszykiem, formularzami, itp, więc jest można spokojnie robić zwykłe strony.

Co do prac nad nową wersją to jak najbardziej idę do przodu. Może nawet dzisiaj wypuszczę nową wersję.

Trochę różnych rzeczy w niej zrobiłem i poprawiłem.

Wszystko będzie kompatybilne.

pozdrawiam

Grzegorz

Też sądzę, że jeśli mamy narzędzie, to wykorzystanie należy do nas - by nie wyglądało to jak strona spamowa.

Ja czekam jedynie na masowe akcje - jako, że chciałbym z jednego miejsca zarzadzać sporą częścią zaplecza, liczę, że dostaniemy opcję wstawienia w strony w stopkę linku, czy dla stron którym przypiszemy jakaś etykietę w bocznym panelu np. reklamy. Cos na wzór microsite managera - to jest w nim największa i chyba jedyna zaleta.

Cos na wzór microsite managera - to jest w nim największa i chyba jedyna zaleta.

Zgadzam się z przedmówcą, natomiast nie ma co porównywać MM do siewcy, który ma o wiele, wiele, większe możliwości. P

Przynajmniej w rozróżnieniu zaplecza jak i dostosowywania gotowych szablonów - czego nawet nie ma w MM, chyba, że coś się zmieniło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności