Skocz do zawartości

Menu obrazkowe z pojawiającym się tekstem

pitrazzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem jak ugryźć to zagadnienie.

Potrzebuję menu z kilkoma obrazkami i zależnie na które się najedzie to pokaże się zamiast obrazka inny tekst.

Podpowie ktoś?

Masz artystyczną stronę? Dodaj ją do artystycznego katalogu sztuki ARTKATALOG.PL
Jeśli nie masz artystycznej strony, nic straconego! Dodaj ją do europejskiego katalogu stron ZWARTA.EU

Właśnie kiedyś to widziałem ale nie pamiętam gdzie.

Załóżmy, że mam kilka linków obrazkowych.

Po najechaniu kursorem na jeden z nich wyświetla się np napis "kontakt" zamiast tego obrazka. Wiem, że napis kontakt mógłbym zrobić w formie np jpg ale tego nie chce, chcę tekstowo:P

Nie wiem jak to jaśniej wyjaśnić:)

Masz artystyczną stronę? Dodaj ją do artystycznego katalogu sztuki ARTKATALOG.PL
Jeśli nie masz artystycznej strony, nic straconego! Dodaj ją do europejskiego katalogu stron ZWARTA.EU

Należy po najechaniu na link (zdarzenie hover) zakodować jego wygląd. Wiec na pewno w css trzeba by zdjąć linkowi tło:

.menu li a#Kontakt
{
background-image:url(url_obrazka_kontakt.jpg);
}

.menu li a#Kontakt:hover
{
 background-image:none;
}

Jeśli witryna wykorzystuje jQuery trzeba by dokleić prostą funkcję, przypisującą text do linka (i zdejmującą go po odjechaniu myszą poza link).

Można np. wypisywać na ekran taki text, jaki nadamy linkowi atrybutem title.

jQuery('.menu li a').hover(function()
{
 jQuery(this).text(jQuery(this).attr('title'));
},
function()
{
 jQuery(this).text('');
});

Podmianę obrazków tła elementów też da radę tak zrobić, ale chyba lepiej załatwić to na poziomie css'a. No i tworzysz menu:

<ul class="menu">
 <li><a href="kontakt.html" tilte="Kontakt"></a></li>
<li><a href="oferta.html" tilte="Oferta"></a<</li>
</ul>

Nie testowane, jak nie zrobisz samemu to się nie nauczysz :)

Auto do ślubu - Oferta wynajmu samochodu ślubnego wraz z kierowcą, Bielsko-Biała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności