Skocz do zawartości

wzrost poziomu polskiej edukacji na przestrzeni lat

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

Onegdaj inżynierowi wystarczył suwak logarytmiczny żeby wybudować most. Dziś bez komputerów nie da rady chyba żaden. Dawniej podstawówka to było już niezłe wykształcenie a liceum jakie to naprawdę była elita. Mnie jeszcze uczyła babka po LO i jakimś kursie dla nauczycieli. Więcej miała do powiedzenia niż ci dzisiejsi (z całym szacunkiem do roboty jaką wykonują) po pseudo studiach i pseudo szkoleniach organizowanych dla zdobycia papieru potrzebnego do awansu. Trochę miałem okazję popatrzeć na to od środka stąd moja opinia.

A wyobraźcie sobie takiego chama Palikota 50 lat temu. nie do pomyślenia żeby coś takiego się działo. 20 lat temu też nie. Zresztą jakże inteligentnie 20 lat temu wypowiadał się Niesiołowski - cięty jęzor miał ale poziom trzymał. Dziś od góry do dołu zbydlęcenie. Na cóż więc tytuły jak chamstwo i słoma z butów wyłazi?

I jeszcze o dyskelsji. Pany weźcie pod uwagę, że to się diagnozuje od niedawna a w Polsce od bardzo krótkiego czasu. Podobnie jak ADHD, Aspergera itp przypadłości. No idziemy do przodu. Kiedyś ludzie umierali kij wie na co a dziś na nowotwór. Też wiedza poszła do przodu.

Integracja Sensoryczna | Góra Kalwaria | Integracja Sensoryczna Piaseczno

"Mam wielką łatwość w mówieniu innym co mają robić" - król Julian

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zaczynam rozumieć, o co chodzi w wyrażeniu "stary piernik" ;) (Nie piję do tu Beerbanta, choć on pewnie chętnie by się napił, tylko mówię tak ogólnie... Mam 30 na karku i sam już zaczynam się czuć jak emeryt ;) ).

Za moich czasów nie było takich sytuacji, że gdzieś tam w Polsce "gówniarz założył nauczycielowi kosz od śmieci na głowę", my co najwyżej "wychowawcę z internatu zamknęliśmy w szafie i spuściliśmy ze schodów" :D

Nie bronię dzisiejszego systemu edukacji ani dzisiejszej młodzieży (wow, nawet zaczynam się wyrażać jak emeryt :D), sam już nie pamiętam, o co chodzi z tymi molami, żałuję czasu, który poświęciłem na zapamiętanie partii politycznych w czasach Piłsudskiego i potem,

ale tak naprawdę gdyby ktoś z nas musiał znowu zasiąść w szkolnych ławach, pewnie szybko i chętnie wróciłby do znienawidzonej pracy u nielubianego szefa.

Spokojnie, "moja" do mnie pieszczotliwie się zwraca per "stary burak" :D - luzik :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Znajoma jest emerytowaną nauczycielką w podstawówce (mówię to, aby zaznaczyć, że nie chodzi o nastolatków) i mówi, że coraz więcej jest dzieci "chorych psychicznie", obojętnie jak to rozumieć i jak tłumaczyć ich zachowanie.

Przykład: chłopak skarcony słownie przez nauczycielkę wychodzi z klasy, kładzie się pod drzwiami i krzyczy: "Nauczycielka mnie bije!", przy czym sam szczypie się, uderza łokciami o podłogę itp. Na szczęście nauczycielka zachowuje zimną krew i nie wychodzi z klasy, tylko zostaje z uczniami. Gdyby wyszła, miałaby przechlapane...

Minęły czasy, gdy nauczyciele bili linijką po rękach (i dobrze), kiedyś poziom wcale nie był wyższy ani niższy, jedynie materiału mogło być mniej ;) i podejście do nauczania inne (żadne tam zadania "na myślenie"), ale obecnie dużo zależy od wychowania w domu. Dzieciak, któremu pozwala się siedzieć do 2 w nocy "na fejsie", "na kwejku", swoje zachowania przeniesie do szkoły.

W Niemczech czy Szwecji też nie bija po łapach. Poziom ani nie wyższy ani nie niższy ale uczą życia. Młodzież jakaś normalniejsza. Wydaje mi się, że nie od szkoły tak wiele zależy. Więc czy matura czy studia życia nie nauczą, a nie ma nic gorszego niż nieżyciowa pierdoła...

Bądź widoczny bądź bezpieczny! Kamizelki odblaskowe z nadrukiem.

• 2 tygodnie później...

tylko trzeba umieć czytać.

Tylko z tym 60% ma kłopoty, w tej dziedzinie akurat idzie nam świetnie doganianie ameryki :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 2 tygodnie później...

Rok 2050 Drwal nie ściął żadnego drzewa i nic nie zarobił bo już żadnego drzewa nie ma, drwal sie musiał przebranżowić, na czym zarabia drwal? :)

złe pytanie, powinno być:

ile zasiłku dostaje drwal ?

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Przeanalizujcie sobie mature z takich przedmiotów jak informatyka, fizyka, chemia czy biologia ( rozszerzenia ) tutaj trend jest zupełnie odwrotny. Co rok to trudniej.

Niektórzy mówią, że dobry programista django jest na wagę złota. Zapraszam Cię na mój blog prawiący o informatyce.
Najlepsze suchary w sieci.

• 3 tygodnie później...

Ostatnio poszedłem z kumplem do podstawówki, bo musiał odebrać swojego młodego kuzyna - chaos jaki jest na przerwach to masakra, jak ja chodziłem do podstawówki to bieganie po holu było hardcorem , ale teraz to ja nie zazdroszczę nauczycielom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności