Skocz do zawartości

Jaki host pod oprogramowanie na abonament

nex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam program wykonany w flash i chcę go udostępnić innym firmom na abonament miesięczny żeby z niego korzystali ich klienci tylko nie wiem jaki hosting wybrać i jak to rozwiązać. W tym programie są ładowane różne grafiki i osoba korzystająca z niego czyli klienci tych firm, które wykupią program też będą mogli ładować swoje grafiki maksymalnie do 5MB każda, program po uruchomieniu się komunikuje z bazą MySQL gdzie są zapisane różne dane i na koniec też zapisuje dane klientów. Do każdego klienta też są wysyłane automatycznie maile za pomocą funkcji mail().

U siebie mam unikalnych odwiedzin 3000-4000 miesięcznie, transfer miesięczny w granicach 15-20GB, zajęta przestrzeń dysku 2GB w przypadku kiedy klient nie ma możliwości ładowania swojej grafiki. Jeżeli udostępnię ten program 50-100 firmom jakie rozwiązanie proponujecie? Problem też pewnie będzie z ograniczoną ilość jednorazowych połączeń do bazy MySQL przy takiej ilości użytkowników. A może po prostu dla każdej firmy wykupić oddzielny hosting tylko nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie? Nie wchodzi w grę uruchomianie i konfigurowanie programu na serwerze danej firmy. Proszę o rady bo się nie orientuję w ogóle w tym temacie.

Pozdrawiam

Rozumiem, że chcesz postawić dla każdej firmy (dla Twoich klientów) osobną instancję tego programu... ale jedną dla każdego, czy każda osobna instancja dla klienta tych firm?

Zakładam, bo tak to zrozumiałem, że jednak po jednej instancji dla Twoich klientów, czyli 50-100 instancji tego programu we Flashu.

Ile waży ten program? Jak często będzie odświeżana wersja? Bo to też dość ważne, czy każdorazowo będzie zasysało cały program, bo flash się nieźle keszuje w przeglądarce (pytanie na ile ci klienci Twoich klientów będą wracać, a na ile będą unikalni). Unikalne odwiedziny = pobranie programu? I to 3000 odwiedzin robi 15GB aktualnie?

Ciężko rozszyfrować stopnie dystrybucji i ile tam tego instancji jest, czy możesz napisać trochę więcej na ten temat?

Trzeba dokładnie policzyć ile zapytań na instancję, potem ile instancji biorąc pod uwagę ilość Twoich klientów i ilość klientów Twoich klientów.

Czy możesz napisać co to za program? Być może to więcej wtedy nam powie o metodologii jego działania.

Jaki masz budżet mniej więcej? VPS to raczej na pewno, tylko teraz czy mocny VPS, czy już dedyk - i czy Polska, czy zagranica. Na to odpowie budżet i dokładniejsze dane z tego, co wyżej napisałem.

Może być jak najbardziej jedna instancja dla wszystkich.

Waga programu z jego dodatkami to w granicach 400-500kb ale do niego są ładowane grafiki (różna ilość) każda o wadze w granicach 1-5kb ale jak dodam opcję ładowania własnych przez firmę i przez ich klientów to jedna będzie miała maksymalnie 5MB, ale z tych załadowanych plików będą tworzone miniaturki i właśnie miniaturki będą wyświetlane, tylko tak na prawdę jeszcze tego nie mam do końca przemyślane.

Ciężko powiedzieć jak częste będą aktualizacje ale myślę że nie częściej niż raz na pół roku.

Z unikalnymi wejściami błędnie napisałem, to są unikalne wejścia na stronę, a ile osób wchodzi do programu ciężko mi powiedzieć bo nie mam takich statystych. Transfer też dotyczy stronę + program.

Program służy do graficznego projektowania online.

Miesięczne bym chciał się zamknąć w 100-150zł. jeżeli się uda.

A może zabrać mniejszy pakiet VPS i w miarę potrzeby wykupić wyższy?

Szczerze powiem, że nie rozumiem sposobu okreslania ilości instancji (nagle 1 instancja dla wszystkich?). Chyba, że program będzie uruchamiany z parametrem, ale to już kwestie biznesowe, więc sam wiesz jak to rozwiązać. Trzeba dobrze policzyć mimo wszystko, ale To ty bardziej będziesz wiedział niż my. Pominę w takim razie kwestie metodologii liczenia i działania tego programu, bo wymiękam : )

Mówimy o VPS-ie zarządzalnym, czy masz administratora? Może wystarczyć, ale tylko, jeśli nie liczysz na najwyższą jakość rozwiązań.

Ja korzystam z usług, które znam od wielu lat, a mianowicie IQ PL https://www.iq.pl, mam tam hosting dzielony, moi klienci mają kilka stron również na hostingu dzielonym, mam też VPS-a. Możesz spróbować u nich hosting https://www.iq.pl/oferta/hosting/ w opcji Profesjonalnej, masz tam lepsze parametry, m.in. limit użycia procesora, bo pewnie dysku i transferu nie będzie Ci aż tyle potrzebne. Zasobów serwerowych właśnie - pewnie już bardziej. Szczerze, to wolałbym wysokiej jakości hosting dzielony z wysokimi limitami niż słabej jakości VPS-a.

Pakiety możesz zmieniać praktycznie zawsze.

Tak jak napisałeś, program będzie z parametrem i na jego podstawie będą ładowane dane z bazy :)

Jeżeli chodzi o VPS to nie mam o tym żelonego pojęcia więc administracja z mojej strony na pewno odpada. Zainteresuje się tym hostingiem w wersji profesjonalnej bo widze że dość ciekawe parametry ma, dzięki :)

Minimum to VPS z Direct Admin np. na linuxpl.com

Możesz to uzasadnić ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Na Twoim miejscu kupiłbym hosting w hekko.pl (np. dzielony, np.MediumPack+) - a z tego powodu, że z każdego dnia masz ładne statystyki dotyczące obciążenia procesora i MySQL i możesz łatwo oszacować ile tak naprawdę jest Ci potrzebne. Pliki flash nie będą zjadać obciążenia tylko transfer (a tego masz 100GB miesięcznie). Obciążenie mysql zależy też od skomplikowania zapytania (ilość tabel, where, like itp) i wielkości bazy (rekordy). Naprawdę musiałbyś się postarać by zjeść transfer. Dla przykładu mam w tej firmie konto co skrypt wykonuje około 5 zapytań na sekundę typu

insert (...) ON DUPLICATE KEY UPDATE (...)

na bazie 300k rekordów (31MB) i obciążenie mysql to około 3 pkt, php 5 pkt miesięcznie (a limit to 8 punktów dziennie).

No i w każdym momencie możesz przejść na wyższy pakiet ;)

Radeq blog - już mniej o SEO ;)

Zapraszam do zapoznania się z naszymi kontami VPS https://www.group5.pl/hosting-dedykowany.html W razie pytań służymy pomocą: https://www.group5.pl/kontakt.html

Vogan sp. z o.o.

Rabat -20% na konta hostingowe w Group5 i Altblue dla użytkowników forum. Kod rabatowy: optymalizacja2014

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności