Skocz do zawartości

banowanie i zabezpieczanie się przed tym faktem

konki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio dowiedzaiłem się, że nie można przetwarzać wyników google (pewnie innych wyszukiwarek również) na własne potrzeby:

You may not take the results from a Google search and reformat and display them, or mirror the Google home page or results pages on your Web site. You may not "meta-search" Google.

https://www.google.com/terms_of_service.html

stąd dwa moje pytania:

1/ czy korzystając z funckji fputs("https://www.google.pl/, "User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322) rnrn");, można skutecznie podszyć się pod przerglądarke internetową, czy nie jest to metoda 100%, tzn. w pewnych sytuacjach zawodzi?

2/ czy można ustawić referera?

ostatnio dowiedzaiłem się, że nie można przetwarzać wyników google (pewnie innych wyszukiwarek również) na własne potrzeby:

Zgadza sie, mozesz natomiast korzystac z Google API.

Jak koniecznie chcesz sie podszyc to zobacz funkcje ini_set w php.

Zgadza sie, mozesz natomiast korzystac z Google API.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale w dalszym ciągu nie mogę napisać własnego robota, który odpytuje google.

You may not create any script or other automated tool that

attempts to create multiple Google Web APIs accounts.

Czy jest jakiś sposób 100%, który nie pozwoli zorientować się google, że zadaje zapytania "dość" często? Dochodzi do tego bowiem, że nawet skrypty, które określają PR, również śą "nielegalne" wg Google.

Dochodzi do tego bowiem, że nawet skrypty, które określają PR, również śą "nielegalne" wg Google.

Tak

You may not create any script or other automated tool that

attempts to create multiple Google Web APIs accounts.

Google API ma limit na 1000 zapytan dziennie, wiec chodzi im o to zeby sobie nie zrobic 1000 kont API i puszczac 1 000 000 zapytan dziennie.

Czy jest jakiś sposób 100%, który nie pozwoli zorientować się google, że odpytuje go "dość" często?

raczej nie, moga zawsze sie zdziwic dlaczego jedno IP ma tyle zapytan.

Google API ma limit na 1000 zapytan dziennie, wiec chodzi im o to zeby sobie nie zrobic 1000 kont API i puszczac 1 000 000 zapytan dziennie.

The Google Web APIs service is made available to you for your

personal, non-commercial use only (at home or at work).

Jak chcę np. umieścić mechanizm, w vortalu informatorbudowlany.pl do określania pozycji strony w róznych wyszukiwarkach, to czy można to traktować jako "non-commercial", jeżeli sam mechanizm jest darmowy, ale vortal nie jest juz przedsięwzięciem komercyjnym?

to czy można to traktować jako "non-commercial", jeżeli sam mechanizm jest darmowy, ale vortal nie jest juz przedsięwzięciem komercyjnym?

Niestety nie. Nawet jak to robisz z wlasnego komputera to i tak generujesz sztuczne zapytania.

P.S. Jeszcze sie nie spotkalem z tym zeby ktos naprawde byl zbanowany za takie narzedzia.

Ja tez mam to ryzyko. :lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności