Skocz do zawartości

Ukrywanie zaplecza SEO

thunder

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak ktos juz wspomniaj - blokowanie botow na domenie docelowej nic nie daje. Boty indexuja linki i domene do ktorej prowadza, niezaleznie czy domna wogole istnieje, blokuje czy tanczy i spiewa. Jedyny sensowny sposob to dodatkowa domena przekierowujaca czyli linkujesz do domeny A, domena A robi 301 dla google bota do strony docelowej, wszystkim innym pokazuje jakas tresc albo 301 do jakiejs losowej strony bez znaczenia.

Standardowe rozwiazanie typu htaccess/robots.txt ma ten problem, ze opiera sie na useragent ktory mozna podmienic byle wtyczka w przegladarce i sbobodnie sobie sprawdzac co tam kto ukrywa. Sprawa wyglada inaczej kiedy systemik oparty jest o liste IP google bota ktory przekierowuje do strony docelowej tylko i wylacznie boty z danego zakresu lub konkretnego IP. Jedyna mozliwosc aby takie przekierowanie znalezc to byc google botem lub IP spoofing (ktory do najprostszych nie nalezy). Przy takim rozwiazaniu wszelkie szpiegujace scrapery sa bezsilne, lacznie z recznym sprawdzaniem.

PS. Jesli komus potrzebne takie konkretne rozwiazanie to walic na PW ;)

@morgi nie bardzo rozumiem jak ip spoofing miałby przyczynic się do naświetlenia sprawy. na przykład hpingiem można wyreżyserować źródłowe (google) IP, co z tego jak ewentualna odpowiedź pójdzie nie do mnie tylko tego spoofowanego... co mi z pytania bez odpowiedzi?

Wybacz @elsajko, ale się mylisz.

Żebyśmy sie dobrze zrozumieli, chodzi o to że w Ahrefs bo blokadzie nie zobaczymy linków prowadzących z tych serwisów (zablokowanych w Ahrefs), przy sprawdzaniu podlinkowania jakiś innych stron, np. takich które linkowałeś z tego zaplecza. Same serwisy (te z blokadą Ahrefs w robots) jak wklepiemy to zobaczymy linki do nich, bo żeby ich nie widzieć to byśmy musieli zablokowac linkujące do nich serwisy:) Jak tego nie rozumiesz to cóż.

E-INFONET - projektotowanie stron, sklepy internetowe, reklama w Toruniu

Proponuję wam przestać się kłócić, kupić gitarkę, siąść przy ognisku i zacinać hitowe pieśni religijne.

Na lato 2013 będą to pewnie

- Google, mój Pan

- Abba Google

- Pingwin się rodzi, moc truchleje

itp

Może to was czegoś nauczy?

Nie cierpię spamerów!

@morgi nie bardzo rozumiem jak ip spoofing miałby przyczynic się do naświetlenia sprawy. na przykład hpingiem można wyreżyserować źródłowe (google) IP, co z tego jak ewentualna odpowiedź pójdzie nie do mnie tylko tego spoofowanego... co mi z pytania bez odpowiedzi?

No ale wlasnie o to mi chodzi. Dobrze zrobiony cloaking nie opiera sie o user agent tylko IP, co przy dobrej bazie IP staje sie niemal 100% metoda.

Polowa ludzi nie rozumie, ze blokowanie czegokolwiek na swojej docelowej stronie nie daje nic - stad nieporozumienia. Roboty musza byc blokowane na stronach gdzie linki sie znajduja lub pomiedzy linkiem a strona docelowa. Innej opcji nie ma.

Nie rozumiem op co tylko autor tematu ma takie chętki, pewnie zaplecze Gwarte skoro trza ukrywać bo za nie mogą być kary.

Zaplecze moze byc super hiper za******e - jesli konkurencja chce cie uwalic to uwali ci tez zaplecza, niezaleznie jak dobre sa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności