Skocz do zawartości

Czy postawienie 50 stron zapleczowych na tylko 3 IP ma sens?

o2xlc

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Ty przypadkiem nie mieszasz zaplecza ze stronami zapleczowymi ?? :D

Nazwy nie mieliby szans na wybicie się w topy. nie mówiąc już o mocy domen np z republiki

Ja pisałem chyba wyraźnie :

1. zrób dwie strony

2. podlinkuj jedną z 10 stron stojących na jednym IP

3. podlinkuj drugą z 10 stron stojących na 10 różnych IP

4. porównaj wyniki która będzie wyżej ;)

Z resztą nawet nie musisz robić testów wystarczy, że dokładnie przeanalizujesz wypowiedzi pracowników google dotyczące interpretacji algorytmu i włączysz logikę ;)

PS

chyba Ci się pozajączkowała możliwość osiągnięcia topów z przyczynami dlaczego te topy zostały osiągnięte :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Heh nigdy nie robiłem tak, że zaplecze było jedynym źródłem linkowania strony i też sobie nie wyobrażam, że ktoś zrobi 50 stron zapleczowych i wbije przynajmniej średnią frazę w topy bo jest to mało realne.

4. porównaj wyniki która będzie wyżej ;)

Taki test nie będzie w żaden sposób wiarygodny, po pierwsza za mała próba po drugie te 2 strony nie będą identyczne, nie będą miały tej samej treści a jak wiadomo dzisiaj linki zdobywa się na samym końcu. Wcześniej pasuje zadbać o optymalizację.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Taki test nie będzie w żaden sposób wiarygodny, po pierwsza za mała próba po drugie te 2 strony nie będą identyczne, nie będą miały tej samej treści a jak wiadomo dzisiaj linki zdobywa się na samym końcu. Wcześniej pasuje zadbać o optymalizację.

Próba będzie wystarczająca a i nawet możesz sobie "bardziej" zoptymalizować te stronę do której linkujesz z jednego IP , z resztą przeprowadź sobie analizę jakiegokolwiek topu biorąc pod uwagę 30 najsilniejszych domen linkujących i porównać wyciągając takie średnie dla nich jak:

PR

site

ilość BL

% nasycenie frazą kluczową BL

(chodzi o to aby jak najbardziej porównać zaplecze topowych stron nie uwzględniające zróżnicowania IP i klas) wtedy okaże się że przy porównywalnej mocy zaplecza strona która jest backlinkowana z większej ilości IP i klas jest wyżej ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

większej ilości IP i klas jest wyżej ...

Możliwe, bo tak jak pisałem nigdy nie linkowałem z samego zaplecza.

Czy linki z takiego zaplecza miały by negatywny wpływ na pozycję strony?

Negatywnego mieć nie może, może być mniej wartościowe.

Kolejna sprawa to taka, że IP leżą w necie za free i nie potrzeba seohostingów żeby je mieć.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Podam tylko 2 wykresy bo nie będę śmiecił.

Różne IP ( nie serwery SEO - dla nich są inne dane)

foskhaf94qri.png

Te same IP

v2mztcmzudis.jpg

"Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce" - Ale potrzebujesz serwera by tam się znaleźć - Zgarnij kod rabatowy do SEOhost 40% - lub rabat do Cyber_folks - 10% - Rabat do hitme -5% - #reklama #link_sponsorowany

jak wiadomo dzisiaj linki zdobywa się na samym końcu. Wcześniej pasuje zadbać o optymalizację.

Inni inaczej twierdzą https://www.forum.opt...o/#entry1211736 ..

Raczej inni nie rozumieją słowa pisanego :)

Na jednym IP mam postawioną domenę właściwą i kilkanaście domen zapleczowych na Wordpress'ie.

Wbiłem w ten sposób bardzo konkurtencyjną frazę do TOP3.

Jestem zwolennikiem teorii, że IP nie ma znaczenia.

Też mam pare takich przykładów ale jestem pewien , że jeżeli ktoś postawi zaplece tej samej wartości i ilości porozrzucane po różnych IP to jego strona będzie wyżej

PS

szczerze mówiąc wątpię w Twoja konkurencyjność frazy bo od 2005 roku nie spotkałem się z przypadkiem siedzenia w topach witryny tylko i wyłącznie linkowanej z jednego IP

Na jednym IP mam postawioną domenę właściwą i kilkanaście domen zapleczowych na Wordpress'ie.

Ale nie linkowałeś tylko i wyłącznie z tych domen zapleczowych.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Jeżeli wystarczyło ci kilkanaście domen zapleczowych, nie jest to bardzo konkurencyjna fraza. Takie robi się kilkoma k zaplecz.

Zresztą ta cała dyskusja jest zbędna. Każdy kto robił jakąkolwiek sensowną frazę wie, że ta metoda nie działa.

Gdyby było inaczej, prosto byłoby kupić 10k domen i postawić na nich zaplecza, następnie wbijać frazę w top. A dalej tylko rinse and repeat, wbijamy frazy z automatu kupujemy kolejne tysiące domen i zarabiamy miliony.

Takie coś nie ma miejsca bo zwyczajnie nie działa. Topy zajmują domeny robione dużą ilością różnych IP. Stawianie dużej ilości domen na jednym IP nie ma sensu bo każda kolejna da zmniejszony zwrot aż do punktu kiedy kolejne dokładanie domen da zero efektu. Co więcej narazi domenę na filtry/blokady spowodowane podręcznikową manipulacją ( takie skupiska domen linkujących z jednego IP nie są w ogóle naturalne ).

Jestem 100% pewien, że efekt jaki uzyskaliście na tych 20 domenach / IP byłby identyczny z efektem uzyskanym przy ułamku tej ilości domen. Co więcej, większość zysku rankingu pochodzi z innego źródła a nie ze świeżo postawionej zapleczówki.

Ciemna strona mocy!

Teoretycznie dla algorytmu to najprostszy sygnał że strona jest dopalana. Przecież w naturalnych warunkach jest bardzo małe prawdopobobienstwo że linkują strony tylko z jednego IP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności