Skocz do zawartości

Usługi informatyczne a sens pozycjonowania ?

PShop

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie... od jakiegoś czasu mam dylemat związany z działalnością znajomego.

Znajomy oferuje usługi polegające na realizacji stron internetowych oraz sklepów ... i w przypadku dobrych pozycji w serpach ma on dość duży odzew Klientów ..., który można by powiedzieć przerasta możliwości przerobowe firmy.. (mała firma) i przychodzi czas, że jak realizuje już jakieś projekty to nie może przyjmować nowych zleceń i w tym momencie zainteresowanie staje się dokuczliwe.

Jak myślicie, jakie rozwiązanie dla niego będzie najlepsze ? Realizuje on strony / sklepy na wielu platformach więc zainteresowania nie brakuje ...

Brakuje mi praktyki ale nie wiem czy to się sprawdzi... warto zapłacić google gdy będzie potrzeba nowych zleceń ? myślicie, że to się sprawdzi..., ponieważ koszta mogą być w jego przypadku mniejsze niż utrzymywanie pozycjonowanych fraz ... ?

Druga sprawa, patrząc na swoje zachowanie... omijam promowane pozycje w google.. :/

Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

sprawdź sobie w adwordsach ile osob może wejść na dane frazy. Ile kosztuje adwords, ahrefsem przeanalizuj ile roboty seo - będziesz mądrzejszy

Zapraszam na pozycjonowanie za granicą  :)

stylem-logo.png- Profesjonalne pozycjonowanie.

pluseo.pl - Darmowy Audyt SEO dla Twojej strony.  

Druga sprawa, patrząc na swoje zachowanie... omijam promowane pozycje w google.. :/

zaręczam ci że ty omijasz inni nie, jestem w bardzo podobnej sytuacji co omawiany człowiek i stosuję już prawie 3 lata adwordsa dosłownie za kilkaset złotych rocznie

w moim przypadku koszt pozycjonowania byłby prawdopodobnie kilkukrotnie wyższy od adwordsa przy tej samej ilości zleceń dla mnie

btw. w tym roku jeszcze adwordsa nie kupowałem bo mam robotę na razie ok 2 miesiące naprzód

sprawdź sobie w adwordsach ile osob może wejść na dane frazy. Ile kosztuje adwords, ahrefsem przeanalizuj ile roboty seo - będziesz mądrzejszy

obawiam się że zgłupieje ... skoro ma tyle roboty to leci na poleceniach :) inie musi się reklamować w dziale na PiO :P

Albo wyjsciem jest zatrudnienie kogoś na etat/śmieciówke co od razu daje wstep do rozwoju firmy

albo instaluje CRMa do obsługi zgłoszęn klientów i informuje o terminach - co klientów wk***i i przestaną napływac.

Z autopsji powiem, że jeśli klienci napływaja ponad miare lojalnie mówię jakie mam terminy lub odpowiadam, że nie obsłuże bo nei dam rady z powodu dlugiej kolejki zlecęń podsuwając kilku potencjalnych wykonawców :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Więcej zapytań to większy wybór dla wykonawcy. Dla mnie oczywiste jest, że nie warto realizować wszystkiego co wpada na skrzynkę pocztową. Przy stronach www jest bardzo podobnie jak w SEO. Część klientów oczkuje cudów za 500 zł a część zadowoli się prostą rzemieślniczą pracą webmastera za parę tysięcy. Moja rada: jak ma dużo zapytań to niech się rozwija póki może. Bo w każdej chwili los może się odmienić. Wystarczy, że przy następnej aktualizacji algorytmu strona załapie filtr. AdWords może okazać się droższy i warto pamiętać, że nie każda grupa docelowa chętnie klika w linki sponsorowane.

Treningi WattUp.pl

Moja rada: jak ma dużo zapytań to niech się rozwija póki może. Bo w każdej chwili los może się odmienić. Wystarczy, że przy następnej aktualizacji algorytmu strona załapie filtr. AdWords może okazać się droższy i warto pamiętać, że nie każda grupa docelowa chętnie klika w linki sponsorowane.

Zgadzam się z powyższymi słowami. Jest okazja nałapać kilentów - trzeba z niej skorzystać. No i to zawsze szansa na to, że klienci zaczną wracać lub przychodzić innymi kanałami (choćby z polecenie). Więcej różnych źródeł klientów i uzależnienie się od Google to szansa na stabilny rozwój działalności, w innym przypadku zawsze można drżeć "a co to będzie jak zlecę na drugą stronę wyników...".

jest też zagrożenie: masz wielu klientów, których [ nie umiesz / nie masz czasu / nie masz możliwości technicznych ] obsłużyć, czyli zlecenia sa ale "w realizacji". Skutkiem będzie odpływ klientów.

Rada: outsourcing - firma podwykonawca

Beata Dulin wynajmuje samochody w Rentino i buduje Trust Rank swojej strony

• 3 tygodnie później...

obawiam się że zgłupieje ... skoro ma tyle roboty to leci na poleceniach :) inie musi się reklamować w dziale na PiO :P

Albo wyjsciem jest zatrudnienie kogoś na etat/śmieciówke co od razu daje wstep do rozwoju firmy

albo instaluje CRMa do obsługi zgłoszęn klientów i informuje o terminach - co klientów wk***i i przestaną napływac.

Z autopsji powiem, że jeśli klienci napływaja ponad miare lojalnie mówię jakie mam terminy lub odpowiadam, że nie obsłuże bo nei dam rady z powodu dlugiej kolejki zlecęń podsuwając kilku potencjalnych wykonawców :)

Problem bogactwa to chyba nie problem. Zdaje sobie sprawę że w Polsce nie zawsze się opłaca rozwijać firmę, ale to chyba tak ma wyglądać że obsługuje się coraz większych klientów za coraz większą cenę i powoli odpuszcza się działania przy których człowiek się narobi a efektów nie zobaczy.

Zapraszam na pozycjonowanie za granicą  :)

stylem-logo.png- Profesjonalne pozycjonowanie.

pluseo.pl - Darmowy Audyt SEO dla Twojej strony.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności