Skocz do zawartości

Hosting portali społecznościowych

nex

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań na temat portali społecznościowych typu facebook.

1. Z jakiego hostingu korzystają: vps, dedykowane czy jakieś inne?

2. Bazy danych MySQL, PostgreSQL czy inne?

3. Co z przestrzenią dyskową? Korzystają z firm, które oferują nieograniczoną przestrzeń (jeżeli takie są) czy w miarę potrzeby jest powiększana?

Portale tego typu, to klastry serwerów składające się z kilkudziesięciu/set fizycznych maszyn, a w przypadku fejsa to są całe serwerownie. Nie hostują się u "kogoś". Co do rozwiązań, najważniejsza jest wydajność. Dlatego ciężko to ujednolicić, bo każdy ma rozwiązane to po swojemu.

Dziękuję za odpowiedzi, zapewne to się tyczy też allegro, imageshack itp.

Mam jeden pomysł ale oczywiście na samym początku chcę go sprawdzić i jak najmniej zainwestować żeby zobaczyć czy wypali, będzie rejestracja użytkowników, ładowania przez nich plików graficznych i przechowywanie danych w bazie ale nie wiem czy MySQL czy PostgreSQL? W zasadzie miałem do czynienia tylko z MySQL.

Czy są jakieś dobre firmy hostingowe, które oferują nielimitowany transfer i nielimitowaną przestrzeń dyskową, oczywiście mogą być jak najbardziej zagraniczne?

Tu masz cennik reklamowy, na podstawie którego będziesz wiedział ile mają odsłon.

https://arbonetwork.pl/do-pobrania

Zobacz, ile "waży" mniej więcej jedna podstrona milanosa i na podstawie tych dwóch informacji spróbuj sobie oszacować (zakładając, że przeglądarka powracającego użytkownika nie je tyle, co nowego). ;)

Mam kilka pytań na temat portali społecznościowych typu facebook.

1. Z jakiego hostingu korzystają: vps,

Proponuje przenieść ten topick do "dowcipów" :olaboga:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jako ciekawostkę, polecam infografikę pokazującą duże firmy i liczbę ich serwerów. Infografika trochę nieaktualna (2010 r.), ale robi wrażenie :-) https://www.intac.net...ted-servers.png

Aktualne promocje na domeny i hosting. | Blog o domenach, który da się czytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności