Skocz do zawartości

Praca z GScraperem

Pustynny Siepacz

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że w dziale Narzędzia jest temat o tym programie ale moje pytania są z gatunku bardzo początkujący, więc nie chcę tam wnerwiać Userów rozwodzących się nad czarną magią ;)

Ale do rzeczy:

1. Wpisując footprinty co biorę w cudzysłów?

"inurl:signup" czy inurl:"signup"

2. Czy wpisuję jedną komendę w jednej linijce czy w kilku? np.:

inurl:signup

"powered by wordpress"

czy

inurl:signup "powered by wordpress"

3. Do czego służą keywords (przy harvestowaniu) i dlaczego nie mogę uruchomić programu bez ich podania, ograniczając się do podania footprintów?

Wiem, że to bardzo lamerskie pytania, ale cóż... próbuję różnych kombinacji i za każdym razem dostaję różne wyniki, niestety nie takie jakich oczekuję...

rożne wyniki... jak np: szukasz blogów z tematyki akwarystyki to wpisujesz słowa z akwarystyką.

dostaniesz blogi tematycznie związane z frazą i technicznie z zapytaniem o skrypt itp

Siepacz - generalnie przy harvescie wazne jest pamiętanie o jednym. Sharvestujesz maksymalnie 1000 wyników na jedno zapytanie. Musisz więc tak kombinować z footprintami, żeby zwiększyć zakres szukania.

np. "powered by wordpress" "categories" "seo"

"powered by wordpress" "kategorie" "seo"

Popróbuj najpierw różne możlwiości recznie w googlu - najprostsza metoda na nauczenie sie harvestu - wpisujesz co ci przyjdzie do głowy i sprawdzasz co wypluwa google - wtedy wiesz czy "inurl:cxxxx" da takie same wyniki co inurl:"xxx" ;)

Pozycjonowanie i tworzenie stron internetowych - urbancreative.pl, Z sukcesem szprzedaję Tynki Kabe w okolicach Grodziska Mazowieckiego

Widzę, że o konkret będzie ciężko :(

A może ktoś podpowie w tej kwestii:

Jest np. strona https://www.blogx.pl/wp-signup.php w stopce ma Powered by WordPress i tekst "Załóż bloga za darmo"

Wrzucam w GScrapera taki footprint:

inurl:wp-signup.php "Powered by WordPress" "Załóż bloga za darmo"

jako keyword daję Nazwa

Wynik harvestu: nic

Dlaczego?

Ok, przyznaję zbiłeś mnie z pantałyku... ale wytłumacz mi to w takim razie...

blox.pl to raczej jeden z bardziej znanych portali oferujących darmowe blogi na wordpressie, jak to możliwe, że ich strony rejestracyjnej nie ma w indeksie G? Specjalnie tą stronę wykluczyli, żeby tacy początkujący spmerzy jak ja, nie mogli jej wyharwestować?

Nie chodzi o zbijanie z pantałyku, duża rzesza WM blokuje podstrony z zapisami, wyniki szukania itp rzeczy, więc tak strzelilem nie sprawdzając zbytnio ;)

Pozostaje pytanie - po co masz tak konstruować footprinta. Skoro chcesz szukać blogx ze słowem nazwa

inurl:"blogx.pl" "powered by wordpress" "nazwa"

Pozycjonowanie i tworzenie stron internetowych - urbancreative.pl, Z sukcesem szprzedaję Tynki Kabe w okolicach Grodziska Mazowieckiego

Nie, chcę znaleźć jak najwięcej możliwych miejsc gdzie mogę założyć darmowego bloga na wordpressie. Słowo nazwa wpisałem, bo coś musiałem wpisać w pole keywords w GScraperze. Nie wiem na co mi to pole przy takim wyszukiwaniu...

Zacząłem tak jak mi radziłeś, ale skoro nie mogę wyharwestować jednego z najpopularniejszych portali blogowych, tzn. że coś robię nie tak. Trochę mi rozjaśniłeś...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności