Skocz do zawartości

Zarządzanie indeksacją

sucharka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co kaman z tą indeksacją? Do tej pory myślałam, że każdemu zależy na tym, aby jego strona jak najszybciej się indeksowała tzn. by była widoczna. Ale okazuje się, że niekoniecznie tak jest. Czy mogłabym prosić o dość dokładne wytłumaczenie co oznaczają poszczególne terminy i w jakim celu się to wykonuje?

1. W jakim celu zabezpiecza się przed zbyt szybką indeksacją strony?

2. W jakim celu stosuje się zabezpieczenia przed niechcianą penetracją strony?

3. W jakim celu stosuje się zabezpieczenia przed niechcianą archiwizacją strony?

4. W jakim celu stosuje się zabezpieczenie przed wyświetlaniem opisu strony w katalogu DMOZ?

I pytanie uzupełniające. Czy stronę która już jest w google, warto i można zabezpieczać tym wszystkim o czym pisałam powyżej? Czy tylko do stron jeszcze nie zaindeksowanych się to odnosi? I co to właściwie daje?

Dziękuję za poświęcony czas.

AD.1 Nie wiem czy o to chodzi, ale jeżeli nie chcemy np. by nasz jeszcze nie dokończony blog był indexowany przez roboty typu google to się zabezpieczamy przed indeksacja.

AD.2. Czasem są na stronie podkatalogi, czy też miejsca, których nie ma potrzeby by indeksował google - na przykład koszyk jednego z klientów który składał sobie zamówienie w naszym sklepie, po co taki syf ma siedzieć w indeksie, czy też jakiej frazy szukano przez wyszukiwarkę w sklepie. Wyobraź sobie sytuację, że ktoś w Twoja wyszukiwarkę sklepową wpisał ten sklep jest beznadziejny po co coś takiego w naszym indeksie, korzyści to nie przyniesie a odstraszyć płochliwego klienta może.

Nie wiem czy o to chodziło w tych 2 pytaniach, odpowiadam tak jak zrozumiałem:)

Kontakt: gg:7910861, PW
Zapraszam do sklepu: Sterkowski.pl - Czapki i kapelusze na każdą głowę :-)

i w jakim celu się to wykonuje?

Pytanie powinno brzmieć czy to w ogólne się wykonuje i skąd masz te 4ry nonsensowne pytania :zdziwko:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1. W jakim celu zabezpiecza się przed zbyt szybką indeksacją strony?

2. W jakim celu stosuje się zabezpieczenia przed niechcianą penetracją strony?

3. W jakim celu stosuje się zabezpieczenia przed niechcianą archiwizacją strony?

4. W jakim celu stosuje się zabezpieczenie przed wyświetlaniem opisu strony w katalogu DMOZ?

1. Strona niedokończona, ma być niezaindeksowana jeszcze.

2. Np. strona logowania, itp. nie chcemy jej indeksacji, a czasem jest wręcz niepożądana.

3. Nie rozumiem do końca pytania.

4. Jak myślę chodzi Ci o coś innego, czasem Google lubi pobrać opis z DMOZ, a jest inny niż chcemy, do tego służy to "zabezpieczenie".

i w jakim celu się to wykonuje?

Pytanie powinno brzmieć czy to w ogólne się wykonuje i skąd masz te 4ry nonsensowne pytania :zdziwko:

Nie wiem czy są one bezsensowne, czy też z sensem? Gdybym się na tym znała, pewnie bym wiedziała i nie zadawała ich. Pochodzą one ze strony o pozycjonowaniu. Jak widać po odpowiedzi kilku osób, jednak coś wiedzą na ten temat. A zapytać zawsze warto. Bo jak mawiał klasyk, nie ma głupich pytań...

A zapytać zawsze warto. Bo jak mawiał klasyk, nie ma głupich pytań...

Zapytać warto i trzeba pytać ale pytania powinny być w miarę sensownie sformułowane.

Myślę, że na pytania 1,2 i 4 dostałaś jakąś odpowiedz. Pozostało jeszcze pytanie nr 3.

Ad. 3. Zapewne masz na myśli cache wyszukiwarki lub inne archiwizujące boty. Stronę można i trzeba zablokować w wypadku np. gdy na stronie zawarte są wrażliwe dane. Wówczas nie chcemy aby dane te gdzieś sobie leżały zarchiwizowane.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zapytać warto i trzeba pytać ale pytania powinny być w miarę sensownie sformułowane.

Myślę, że na pytania 1,2 i 4 dostałaś jakąś odpowiedz. Pozostało jeszcze pytanie nr 3.

Zadałam je, tak jak umiałam:) Gdzieś widziałam taki tekst o tym, a pytania na tej stronie były w stylu: Czy zabezpieczyłeś swoją stronę przed...

Dlatego mnie to zaciekawiło. Skoro ktoś o tym pisze, to chyba jest to w jakimś stopniu istotne.

Ad. 3. Zapewne masz na myśli cache wyszukiwarki lub inne archiwizujące boty. Stronę można i trzeba zablokować w wypadku np. gdy na stronie zawarte są wrażliwe dane. Wówczas nie chcemy aby dane te gdzieś sobie leżały zarchiwizowane.

Zapewne nie wiem do końca, ale poczytałam o tym właśnie i już mniej więcej wiem. A można gdzieś przeczytać w jaki sposób się te wrażliwe dane zabezpiecza? Chodzi mi o to, gdzie konkretnie trzeba się dostać i co wykonać, by takowe zabezpieczenie zadziałało? I czy jest sens robić coś takiego w przypadku strony już zaindeksowanej? Czy tylko w przypadku nowo tworzonych stron ma to sens?

Aby taką stronę zabezpieczyć jak najpełniej to:

dajesz wszystkie linki do niej z witryny na nofollow i noindex, stronę tagujesz noindex, zaznaczasz noindex tej strony w pliku robots.txt oraz wykluczasz w .htaccess, jeżeli strona jest już zaindeksowana to po pewnym czasie znika z ale ... Ale może być wyświetlana w wynikach z opisem "Opis tego wyniku jest niedostępny z powodu robots.txt – Więcej informacji."

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Można tez zastosować metatag <meta http-equiv="pragma" content="no-cache"> wówczas elementy strony nie są przechowywane na dysku lokalnym, pobierane są za każdym razem z sieci. Wyszukiwarki (po części) tez stosują się do tego.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności