Skocz do zawartości

Scrapebox - czy jeszcze warto kupić

Gość mr. ktoś

Rekomendowane odpowiedzi

one są DZIURAWE!

Zdecydowany brak precyzji w wypowiedzi, blake. Co to znaczy, że są dziurawe? Wszystkie, wszystkie publiczne, czy wszystkie z PM?

prosiaki z PM są dobre do SB

Kolejny brak precyzji. Chodziło Ci o postowanie? Może harvestowanie? Może jedno i drugie? A może to SB nie jest dobre do PM?

Bałbym się podnosić pozycje u Ciebie

Czy przez ten zaobserwowany brak precyzji w wypowiedziach mam przyjąć, że jesteś równie mało precyzyjny w swoich działaniach?

Zakładam, że nie, ale wątpliwość zostaje. Tak samo jak po Twoich wypowiedziach względem PM. Obecne pakiety w PM (jak zresztą od samego początku) miały na celu dostarczać proxy realizujące zapytania do guglacza. Takie było i jest ich główne przeznaczenie. W związku z czym kwestia ich anonimowości miała drugorzędne znaczenie. Tyczy się to również czasu odpowiedzi. Gdybym chciał rywalizować z prywatnymi proxy na polu postowania, to inne proxy wchodziłyby w skład pakietów i inne ceny przy nich by widniały. Zresztą przez długi czas była opcja MAX, która umożliwiała wychwycenie proxy anonimowych. Jednak główną cechą obecnych pakietów jest zabawa z guglaczem.

Co do samego postowania, podstawowa zasada jest taka, iż powinno używać się proxy zdolnych ukryć nasze IP i z możliwie jak najniższym czasem odpowiedzi. W grę wchodzą tutaj proxy anonimowe i wysoce anonimowe. Proxy transparentne, jako iż przekazują nasze IP, do postowania nie nadają się. Ukrycie IP ma nas uchronić przed wpadnięciem na SPAM listy, co może skończyć się zblokowaniem naszego VPS-a, czy też kłopotów ze swoim ISP. To jest ogólnie znana reguła.

Teraz kolejna kwestia - prywatne vs publiczne w spekcie postowania. Z uwagi na fakt, iż postowanie jest działniem dość wrażliwym na wszelkie opóźnienia, to oczywistym jest, że lepiej sprawdzą sie proxy, z których korzysta wyłącznie jeden użytkownik niż kilku. Jednak czy taka właściwość jest wyłączną domeną proxy prywatnych? Nie wydaje mi się. Ktoś da 5 prywatnych proxy, ja mogę dać równie szybkich i równie anonimowych 5 publicznych, da mi 200 prywatnych, ja daję mu 200 publicznych i to nawet z takimi szybkościami, o jakich prywatne mogą pomarzyć. Różnica tak naprawdę sprowadza się do dwóch aspektów: wyłączności i dostępności.

Wyłączność prywatnych proxy, co do zasady jest gwarantowana przez dostawcę proxy. W przypadku publicznych nie masz żadnej gwarancji na to ile osób będzie prosiaka używać. Publiczne może używać 100, 10 osób, ale mogą trafić się takie, które "stoją" w sieci całkiem samotne i czekają na nowego dżokeja ;)

Dostępność prywatnych cechuje się możliowścią dokonania ich zakupu, np. 100 proxy. Z publicznymi jest nastomiast znacznie ciężej (paradoksalnie do ich publiczności). Aby znaleźć 100 równie dobrych, co prywatne, trzeba już się namęczyć i mieć nieco pojęcia o tym. Proxy publiczne zamieszczane na ogólnie dostępnych listach, to najzwyczajniej w świecie nie miejsce dla porządnych i grzecznych proxy mogących konkurować z prywatnymi.

Konkludując zatem, dla przeciętnego użytkownika prościej, wygodniej i z lepszym efektem będzie zakupić prywatne proxy do postowania, niż szukać najlepszych publicznych. Osobiście od blisko 2 lat nie używam prywatnych do tego celu i żaden ban, ani porażka z tym związana mnie nie dopadła ;) W pełni jednak zgadzam się z twierdzeniem, iż dla większości użytkowników powinien obowiązywać jasny podział dla działań w SB:

• prywatne proxy - postowanie
  • publiczne proxy - harvestowanie

Jak ktoś bardzo chce minimalizować koszty, to wystarczy jak poszuka publicznych anonimowych z niskim czasem odpowiedzi i też będzie w stanie realizować "postowanie". Musi się jednak liczyć z tym, iż osiągane wyniki będą niższe od możliwych do uzyskania na prywatnych. Ale zawsze

można je wykorzystać znacznie lepiej w innych celach

;)

Co do harvestu na prywatnych, myślę, że nie ma co dodawać do wypowiedzi ja1. Chociaż i tutaj przy niedużej ilości wrzucanych footprintów, mogą okazać się wystarczające, ale po co wtedy kupować jakiekolwiek proxy, skoro ma się własne IP ;)

Pozdrawiam.

spacer.png

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość mr. ktoś

No więc zakupiłem Scrapeboxa oraz na pakiet 10 proxy na miesiąc z proxymarket. Mam jedno pytanie... ponieważ po zakończonym harvestowaniu cały czas otrzymuję dla google Error 503 a dla yahoo error 999. Znajduje mi co prawda blogi dlatego chciałbym zapytać co oznaczają te błędy? Dodam też że korzystam z neostrady czy w tym przypadku potrzebuję proxy do harvestowania i komentowania? Czy wystarczy że np raz na 2-3godz zrestartuję router?

Gość mr. ktoś

Przepraszam, że post pod postem ale chciałbym też zapytać o skuteczność postowania... przyznam, że dopiero się uczę tego programu i póki co odsetek komentarzy oznaczonych "posted" to u mnie ok 20-25% jak dobrze pójdzie. Z tym, że jak wchodze później w link oznaczony "posted" to często nie widzę tam mojego komentarza. Trzeba czekać czy coś robię źle? Bardo dziękuję za wszelkie wskazówki. Czytałem już to forum odnośnie scrapeboxa, oglądałem filmy na youtube i stronie producenta a dalej kicha...

Moim zdaniem warto kupić dla samego harvestera z pagerank checkerem. Jezeli chodzi o proxy, to warto dodac do proxy harvestera kilka sparsowanych baz z programow typu "HideMyIp" i raz dziennie sprawdzic aktualnosc, u siebie mam zawsze kolo 100-120 proxy "google passed". Budżetowy hosting na windows to v-net.pro, niby 100Mb i bez limitów, a tak naprawde 50/10 ale i tak chyba najlepsza oferta na rynku.

Gość mr. ktoś

Może i tak ale chyba człowiek uczy się całe życie prawda? :) Dlatego ja wychodzę z założenia, że lepiej coś robić, starać się próbować a w końcu wyjdzie...Czy jeśli zamiast tych 10 publicznych proxy kupiłbym 10 prywatnych to skuteczność komentowania znacznie wzrośnie? Chciałbym podlinkować kilka (do 10) stron zapleczowych....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności