Skocz do zawartości

SYNOGLOTA - zaawansowany synonimizator tekstu

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze dla Ciebie kolejną nową funkcjonalność, którą możesz sobie dopisać do listy ;) Mianowicie chodzi mi o możliwość edycji poszczególnych wyrazów w czasie dopierania odpowiednich synonimów.

Nie mam czasu czytać tekstu aby poprawić błędy i od razu przechodzę do wybierania właściwych synonimów. Czasami jednak znajdę jakiś błąd a nie mogę go edytować. Bo potem po synonimizacji ciężko jest znaleźć wyraz którego szukamy.

Co o tym myślisz?

Kocham Polskę

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jak to zrobić, żeby po synonimizacji łatwo odnaleźć frazy kluczowe? Może je jakoś zaznaczać "tego nie ruszaj". Coś by się przydało; po ręcznej synonimizacji nie jest to wielkim problemem, ale w sieczce z automatu odszukać - zużycie czasu spore...

Drodzy Użytkownicy i Zainteresowani,

Jutro (03.07.) i przez część czwartku (04.07.) jestem w podróży - na wiadomości będę odpisywał w czwartek wieczorem.

Pod koniec tygodnia wystawię do testów wersję programu dla linux. :)

Drodzy Użytkownicy,

Przygotowałem testową wersję programu Synoglota dla Linux, na razie dla architektury x86.

Dlaczego piszę, że testową? Bo starałem się, by program nadawał się do natychmiastowego użycia i nie posiadał skomplikowanych zależności, ale, czy udało się to uzyskać - zobaczymy.

Program był testowany przeze mnie na systemach 32-bitowych: Debian 7.1, Ubuntu 10.04 i Ubuntu 8.04 (czyli również dość starych dystrybucjach).

Zainteresowanych zapraszam do pobierania. W przypadku problemów z uruchomieniem, proszę o podsyłanie informacji o tym, na jakiej platformie uruchamiany był program + zawartość pliku 'synoglota.log'. Proszę o przekazywanie takich informacji na PW, w przeciwnym wypadku zrobi się tu niezły bałagan.

Naturalnie nie dotyczy to systemów 64-bitowych, dla których jeśli będzie zainteresowanie, postaram się również przygotować wersję na architektury x86_64 - proszę się zgłaszać. :)

Osoby posiadające już pełną wersję dla Windows proszone są o podesłanie do mnie sygnatury pojawiającej się przy starcie programu na Linux, wygeneruję dla Was odpowiednią licencję (naturalnie bez dopłaty).

Tworząc wersję linuksową zbliżamy się również do tego, o co niektórzy już pytali - wersji na Mac, o której będzie za jakiś czas. ;)

Synoglota - wersja linux x86 - POBIERZ

Na początku przyszłego tygodnia podam przewidywany zakres aktualizacji, której można spodziewać się w okolicach 20. lipca. :)

Jeśli jako mieszanie rozumiesz generowanie tekstu, to jest we wstępnych planach (jeszcze nie określiłem, czy to będzie wersja 1.4 czy inna). Jeśli inaczej - proszę doprecyzuj/podaj przykład.

Dłuższe wyrażenia - przymiarka do tego ma być w 1.3 (najbliższej aktualizacji).

Biorąc pod uwagę Wasze wskazówki na wersję 1.3 planuję (ok. 15.-20. lipca):

- synonimizacja dłuższymi frazami (czyli będzie dodatkowy poziom zagnieżdżenia :) )

- zapamiętywanie wyborów dokonywanych przez Użytkownika w trybie półautomatycznym i zwiększanie wagi tych synonimów przy kolejnych synonimizacjach (czyli program zaczyna się uczyć ;) )

- podawanie przy synonimizacji słów "nietykalnych" - słów kluczowych, które nie będą w tekście synonimizowane

- poprawianie słów oryginalnych z poziomu narzędzia graficznego

Drodzy Użytkownicy,

Zapraszam do pobrania wersji 1.3 programu:

Synoglota - wersja 1.3

Zaktualizowana instrukcja programu

Osoby nieposiadające jeszcze programu zachęcam do kontaktu - możliwe jest udostępnienie pełnej wersji do testu na jeden dzień.

Co nowego?

- program zaczyna się "uczyć"

Zapamiętuje wybory dokonywane przez Użytkownika w trybie półautomatycznym i uwzględnia je w tworzeniu rankingów synonimów danego słowa, dzięki temu synonimy o dużym "zaufaniu", które często można wykorzystać będą znajdowały się wyżej.

- zapamiętywanie fraz wprowadzanych przez Użytkownika i synonimizacja dwupoziomowa

Użytkownik wprowadza tekst synonimizowany "długimi synonimami" (np. zwroty po 3-4 wyrazy). Po napisaniu tekstu, klika jeden przycisk, program zapamiętuje te "długie" synonimy, po czym po napisaniu kolejnego tekstu można również jednym kliknięciem je dopasować/dodać. Powinno to ułatwić pisanie np. opisów do katalogów, w przypadku których każdy ma swoje ulubione, powtarzające się zwroty. Taki tekst z "długimi" synonimami można poddać w dalszej kolejności synonimizacji na poziomie wyrazów (czyli to, co było dostępne do tej pory) - daje to tekst o dwóch poziomach zagnieżdżenia synonimów.

Jeśli ktoś ma wątpliwości co do tego, jak to wygląda - zapraszam na stronę 14. instrukcji.

- możliwość podawania słów "nietykalnych", np. anchorów linków, które pozostaną nietknięte po synonimizacji

Bo nie wszędzie chcemy mieszać. :)

- możliwość edytowania słów oryginalnych z poziomu narzędzia wyboru synonimów

Czyli poprawianie literówek, które późno, ale jednak rzuciły się w oczy - po prawym kliknięciu myszy.

Coś mi tu nie pasi podejście do fraz:

1. Wstawiam tekst z {fraza 1|fraza 2}

2. Klikam "zapisz użyte..." - chcę wprowadzić nowe

3. Sprawdzam - wpisało się do słownika, jest ok.

4. Klikam "dopasuj i wstaw..." - bo chcę skorzystać z tych co wprowadziłem wcześniej

5. Pojawia się {{fraza 1|fraza 2}|fraza 2}

Może program powinien rozpoznawać, że takie zestawienie fraz już jest w tekście użyte?

Jak mam tworzyć słownik program i jednocześnie wykorzystać to co już mam?

O widzisz, muszę przyznać, że nie pomyślałem o takim wykorzystaniu, tzn. raczej wyobrażałem sobie to tak:

1. Napisanie tekstu.

2. Wstawienie fraz, które są już w słowniku.

3. Dopisanie nowych fraz.

4. Zapamiętanie fraz (żeby zapisać nowe).

Tak czy inaczej - warto to poprawić. Najpóźniej jutro przygotuję łatkę zabezpieczającą przed takim zachowaniem.

Pozdrawiam

Przewidziałem odpowiedź ;)

Taki algorytm nie przewiduje sytuacji, kiedy w tekście użyję fraz, które są już w słowniku. Oczywiście początkowo takiej sytuacji nie będzie, bo słownik jest pusty, ale w miarę dodawania fraz taki problem może się pojawiać.

"3. Dopisanie nowych fraz." - hm, jako edytor nie jest wygodny, ale można kopiuj/wklej synoglota/edytor. (to nie znaczy, że naciskam, żeby stał się edytorem).

Zdecydowanie najwygodniej mi było zrobić tekst w edytorze, wpisać frazy-synonimy, przekleić do synogloty i obrabiać, z drugiej strony jednak nie muszę się upierać przy swoim...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności