Skocz do zawartości

SYNOGLOTA - zaawansowany synonimizator tekstu

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

pogrubienie oryginalnych wyrazów w tekście wynikowym

Ja bym ten punkt zmodyfikował by kolorował to na wzór z sb edytora - czyli, zeby było widać gdzie brakuje synonimów - na czerwono lub czarno i była opcja ich usunięcia (np. gdy jest mniej niż 2 na klamrę albo nie ma ich wcale(cyfry, nazwy własne itp).

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jest jedna na komputer, ale na życzenie wystawiam dodatkową bez dopłaty.

Gdybyś chciał korzystać z tej samej instancji programu (np. odpalanego z pendrive'a) na dwóch komputerach - proszę daj znać, także jest to możliwe.

Na 95% nie później, niż jutro.

Edyta:

Muszę Was jednak przeprosić - aktualizacja będzie w czwartek/piątek.

Wczoraj otrzymałem na maila uwagi dotyczące usprawnienia wykorzystania fraz/własnych synonimów, które wydały mi się na tyle istotne, że chciałbym je wprowadzić już teraz, stąd opóźnienie.

Zmiany będą dotyczyły głównie możliwości zapamiętania/użycia własnych synonimów, dla których program nie posiada informacji o odmianie (w bazie danych). Te słowa będą zapamiętywane i wykorzystywane jako frazy (ale również dostępne z poziomu narzędzia graficznego tak jak inne synonimy) i dopasowywane 1:1 (czyli jeśli słowo oryginalne wystąpi w formie w jakiej zostało zapamiętane, będzie możliwe wykorzystanie synonimu (który jest już odmieniony, bo tak został zapamiętany)).

Chodzi o już wygenerowane teksty? Czyli po prostu zamiast do 100 plików w jedym katalogu zapisywać 100 tekstów w jednym pliku?

Jeśli tak, jaki proponujesz separator (nie wiem, może jest jakiś "standard"/czym inne programy rozdzielają teksty lub ew. jak rozdzielają teksty softy, które miałyby z takiego pliku czytać)?

Drodzy Użytkownicy,

Na wstępie - przepraszam za kilkudniowe opóźnienie względem pierwotnie przewidywanej daty aktualizacji.

Tak, czy inaczej - aktualizacja do 1.4 jest już dostępna. Odczekam chwilę, by sprawdzić, czy "updater" działa poprawnie i wkrótce umieszczę również aktualizację dla wersji angielskiej.

Co zostało zrobione:

• kolorowanie słów z synonimami/bez synonimów/oryginalnych
  • podświetlanie wstawianych fraz
  • cofanie się wstecz po wygenerowaniu tekstu zsynonimizowanego (czyli możliwość ponownego kliknięcia w "Wybór najlepszych"), możliwość ponownej synonimizacji
  • wybór kodowania zapisywania plików
  • automatyczne wstawianie linków do tekstu
  • spinowanie anchorów (tyczy się powyższego)
  • poprawa działania synonimizacji frazami
  • synonimizacja frazami z poziomu narzędzia graficznego
  • aktualizacje z poziomu programu
  • możliwość natychmiastowego generowania tekstów z tekstu w formacie „synonimizowanym” – bez przechodzenia przez synonimizację
  • możliwość wstawiania fraz „w obie strony” – s1 jest synonimem s2 i s2 jest synonimem s1
  • opcja konfiguracyjne – ustawienie, w którą stronę są przewijane synonimy za pomocą rolki icon_smile.gif
  • sprawdzanie pisowni
  • możliwość uzyskania przenośnej licencji
  • zapamiętywanie i wykorzystywanie synonimów, dla których brak informacji o odmianie
  • generowanie tekstów do jednego pliku

Jak dokonać aktualizacji:

Jeśli nie masz jeszcze programu Synoglota, pobierz go.

Jeśli masz już program Synoglota, pobierz następujący plik: updater.exe

Skopiuj go do katalogu programu i uruchom – program pobierze aktualne wersje plików.

Ponieważ to nowy sposób aktualizacji (a w następnej wersji program sam zapyta o uruchomienie updatera), przed jej wykonaniem warto dla pewności skopiować swoje dane (katalog: my_data).

Życzę miłego korzystania z programu,

Damian

A może jeszcze kilka screenów? :)

Wstawianie/spinowanie linków:

wstawianie_linkow.png

Frazy w narzędziu graficznym:

Podświetlenie słów, od których zaczynają się dopasowane dłuższe frazy:

frazy_4.png

Wybór frazy z listy:

frazy_5.png

Dodawanie własnej frazy przez zaznaczenie kilku słów myszą:

frazy_6.png

I wprowadzenie tekstu - synonimu (który zostanie również zapisany w słowniku fraz).

frazy_7.png

1. Nie pokazuje mi się ta niebieska rameczka do zaznaczania fraz.

2. Jeśli uruchomię program, wkleję tekst, dodam linka, kliknę "synonimizuj", to zielony pasek leci, ale przycisk "wybór najlepszych" i "pokaż wynik" nie uaktywniają się. Jeśli nie wstawię linku, to jest ok. Ten błąd nie występuje, jeśli wcześniej zrobię jakąś synonimizację, ale pojawia się błąd poniższy:

3. Po wstawieniu linka klikam "synonimizuj". Zielony pasek leci, jak "przeleci" na ekranie nie ma "sieczki", chociaż po kliknięciu "wybór najlepszych" dalej jest ok

Po kliknięciu "wybór zakończony" wstawiony link znika.

W zamyśle miało być żeby anchory najpierw dodać do zakazanych słów, a linki wstawić na końcu? Ja bym anchory z automatu dodawał do zakazanych.

Pomysł narzędzia graficznego do fraz - BRAWO!

Odnośnie 1:

W programie rameczka się nie pokazuje - narysowałem to na screenie, by pokazać, jak ma wyglądać ruch zaznaczający.

Odnośnie 2/3: Bardzo proszę o podesłanie jakiegoś krótkiego przykładu (tekstu), dla którego występuje ten problem (najlepiej na PW).

Co do "nietykalności anchorów":

Nie łączyłem jednego z drugim. W zasadzie jeśli w pierwotnym tekście wstawisz linki to program ich już nie ruszy (bo nie dobierze synonimu do linka). Pytanie, czy chcesz pozostawiać nietykalne również pozostałe wystąpienia tych anchorów (nawet jeśli tam linki się nie pojawią)?

1. Szkoda... ;)

2./3. Poszło mejlem

W zasadzie jeśli w pierwotnym tekście wstawisz linki to program ich już nie ruszy

O to mi chodzi, z tym, że nie "w zasadzie" ale na 100% ;)

czy chcesz pozostawiać nietykalne również pozostałe wystąpienia tych anchorów (nawet jeśli tam linki się nie pojawią

Raczej nie, inni użytkownicy mogą mieć inne potrzeby, więc po prostu nie wybiorę synonimów w narzędziu graficznym, albo dam do "zakazanych"

Czy wersja 1.4 zawiera również wszystkie poprzednie aktualizację? Nie aktualizowałem od dawna i nie wiem czy po kolei ma wgrywać pliki i odpalać soft, czy wystarczy ostatni update aby dokonać wszystich zmian od początku w sofcie?

początkujący SEOziutek i webMajster od czasu do czasu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności