Skocz do zawartości

SYNOGLOTA - zaawansowany synonimizator tekstu

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o naukę - rozważam również opcję "kolaboracji", tj. każdy użytkownik tworzyłby własną "bazę wiedzy" z możliwością przesłania jej do centralnej (i otrzymania w zamian scalonej bazy z "wiedzą" zdobytą przez innych użytkowników w ramach korzystania programu).

to byłoby idealne :)

Najlepiej jakby system umiał synonimizowac/dobierać wyrazy mając na uwadze wyraz przed i wyraz po synonimizowanym wyrazie.

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

On już to robi. :)

Zapytasz, dlaczego tak rzadko robi z tego użytek (patrząc po nie zawsze dobrych wynikach)?

- trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, ile w języku polskim par i trójek słów (występujących po sobie) wystarcza, by pokryć np. 90% tekstu? Odpowiedź na to pytanie jest mniej więcej taka, że baza programu byłaby nieznośnie duża (już teraz ma ok 1GB!) i to nawet jeśli rozpatrywać słowa w kategorii form podstawowych, z odmianami będzie jeszcze gorzej. Obecna baza dwójek i trójek słów dla języka polskiego została przeze mnie stworzona na bazie ponad 100 000 artykułów (i wcale nie po 1000 zzs ;)). Nie mówię już nawet o tym, jak długo trwałoby generowanie tekstu przy tak dużej bazie do przeszukiwania.

- rozważałem użycie jako zewnętrznej bazy danych takich "trójek" czy nawet "czwórek" słów... wyszukiwarki (i nawet ostatnio ktoś w mailu wspominał o tym :) ). Niestety, aby zsynonimizować 1000 znaków tekstu potrzeba czasem nawet kilka-kilkanaście tysięcy zapytań do wyszukiwarki. Nawet przy 100 prosiakach program by długo tak nie pociągnął. ;)

Być może kiedyś rozważę projekt "premium" - serwer dedykowany z ogromną bazą danych i dużą ilością pamięci (dla szybkiego działania), który pozwala na naprawdę dobrą synonimizację automatyczną. Pytanie tylko, ile osób byłoby skłonnych za to płacić (i jaką to reprezentuje dla nich wartość?) - w szczególności biorąc pod uwagę, że to może być i tak niewystarczające dla pełnowartościowej synonimizacji ze względu na kwestię podobieństwa znaczeniowego słów (mało jest synonimów "1:1" odpowiadających sobie znaczeniowo, raczej znaczenia mniej lub bardziej się zazębiają, ew. jedno zawiera się w drugim. Takie teksty może nie zawierałyby bardzo wielu błędów, ale i tak trzebaby je przeglądać.

Jak to by miało wyglądać? Baza pełnych zdań będących synonimami innych zdań czy jak? :)

Taka funkcje z tego co pamiętam widziałem w tym sofcie https://thebestspinner.com/

Proszę się przyglądnąć jego funkcjonalności.

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Przydałaby się opcja sprawdzania poprawności klamer. Obecnie jak coś jest niedomknięte to po prostu nie wygeneruje tekstu. Przydatne przy ręcznym pisaniu tekstów.

Poza tym brakuje opcji kopiuj-wklej przy pomocy prawego przyciska myszy (chyba że to tylko u mnie nie działa) i otwierania tekstu z pliku.

Nowa promocja na długi weekend:

"Zamiast grillować, lepiej synonimizować!" - koszt zakupu programu w promocji to jedyne 39zł.

Zebrałem dotychczasowe pomysły na rozwój (za co bardzo Użytkownikom dziękuję!). Zapraszam do zgłaszania kolejnych i wypowiadania się na temat kolejności, w jakiej chcielibyście, by były realizowane pomysły nie przydzielone jeszcze do żadnej z planowanych w najbliższym czasie aktualizacji.

Wersja 1.1 programu (ok. 10.05.2013.):

• dodawanie własnych synonimów
  • tworzenie czarnej listy synonimów
  • drugi algorytm sprawdzania unikalności (bardzo dokładny, ale bardziej zasobożerny)
  • optymalizacja szybkości działania - ustalenie poziomu wykorzystywanej pamięci (większa część bazy w pamięci to szybsza synonimizacja - wąskim gardłem jest odczyt z dysku)
  • generowanie większej ilości tekstów do podglądu (do tej pory był 1)

Wersja 1.2 programu (ok. 10.06.2013.):

• obsługa tekstów z linkami w treści
  • kopiuj - wklej pod prawym przyciskiem myszy
  • możliwość powiększenia okna programu/lepsze wykorzystanie wyższej rozdzielczości ekranu
  • przyjazne dla użytkownika sprawdzanie poprawności struktury klamer
  • otwieranie tekstu z pliku

Następne aktualizacje:

• wersja na maka
  • wersja na linuksa
  • automatyczne pobieranie tekstów do synonimizacji ze zdefiniowanych źródeł
  • synonimizacja tekstów w językach innych niż polski
  • wybór synonimów w edytorze tekstowym (pod prawym klawiszem myszki)
  • "umiejętność nauki" - zapamiętywanie dokonywanych przez użytkownika wyborów
  • synonimizacja pełnymi zdaniami
  • integracja z innymi narzędziami SEO

a ja chcę tak zebym podał URL i anchora do niego i żeby mi sam znalazł tekst, sam go zsynomizował, podmienił frazę będącą podanym anchorem na linka i wygenerował takiego gotowca do wklejania w dodawarkach. No i żeby całość nieźle się czytała. Da radę? :)

@qazy:

Mniej więcej coś takiego zostało ujęte w: "automatyczne pobieranie tekstów do synonimizacji ze zdefiniowanych źródeł".

Myślę, że jest do zrobienia z dokładnością do tego, że jeśli chcesz mieć naprawdę dobry tekst to będziesz musiał wybrać najlepsze synonimy w trybie półautomatycznej synonimizacji. :)

Wstępnie myślę, że funkcjonalność może się znaleźć w wersji 1.3 lub 1.4.

Mogą byc 2 opcje - lepsza synonimizacja - tryb półautomatu graficzny - i na precle czy podlinkowanie jak pisze kolega wyżej ze zdefiniowanych żródeł- fajnie jak by to było w 2 aktualizacji - czerwcowej.

Natomiast widzę duży błąd - nie wiem czy został już zgłoszony przez innych - przy podaniu tekstu do automatycznej syninimizacji powyżej ok. 2000 znaków jako wynik synonimizacji są niedomknięte klamry - zgłasza mi to np seocat i donlinkage. Ten sam tekst gdy skrócę przed synonimizacją do np 1500-1800 znaków po synonimizacji nie ma juz niedomkniętych klamr - nie wiem czy to coś z wydajnościa jest przy większym objętościowo tekscie - ale trzeba by to wybadać.

@mindryl:

Z pewnością sprawdzę to przy najbliższych pracach nad programem. Gdybym miał problem z wygenerowaniem tego problemu u siebie - poproszę Cię o przykład takiego tekstu.

@avavsky:

Przytoczę to, co pisałem wyżej:

Co do aktualizacji (zaraz przypnę to gdzieś wysoko, żeby można było łatwo znaleźć):

Wszystkie poprawki będą bezpłatne. Małe aktualizacje (taka, jak najbliższa czy następna w kolejności) będą bezpłatne. Płatne mogą być aktualizacje będące ZNACZNYM rozszerzeniem funkcjonalności czy wiążące się ze ZNACZNĄ poprawą jakości działania programu. Takie będą ujmowane w dużych numerach wersji, będą rzadkie, a przewidywany koszt aktualizacji dla osób posiadających licencję będzie w okolicach 20-25% ceny wersji podstawowej (Chyba 10zł za znaczącą aktualizację to nie jest za dużo? ). :)

Swoją drogą, szkoda, że nie mogę edytować pierwszego postu - chętnie przykleiłbym jeszcze kilka informacji, np. takich, jak powyższa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności