Skocz do zawartości

SYNOGLOTA - zaawansowany synonimizator tekstu

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

Nic się nie stało. :)

W kwestii informacyjnej: Jeśli będę miał w planach nieobecność dłuższą, niż 24h - postaram się o tym poinformować.

W przypadku braku odpowiedzi z mojej strony przez dłuższy czas i przy braku takiej informacji tutaj/na stronie poświęconej programowi - proszę pisać na PW.

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Naprawdę nie ma o czym mówić (teraz przez 3 strony będziemy wymieniać grzeczności :) ).

Pozdrawiam

Żeby wrócić do tematu:

Zapewne część z Was przechowuje własne słowniki synonimów - jeśli chcielibyście je łatwo importować do programu - proszę o informację, jaki to format pliku (najlepiej z krótkim przykładem).

Przydało by się przenoszenie wyrazów bardziej po polsku ;) - łatwiej się wtedy czyta (może wcale nie dzielić wyrazów?)

Zdecydowanie przydatne było by generowanie podglądu w każdej chwili - np. wklejam tekst i generuję podgląd (np. wcześniej sobie coś przygotowałem i akurat potrzebuję 1 gotowy tekst).

Program nie radzi sobie z automatycznym dodaniem synonimów do treści o długości 2 miliona znaków. Tak samo Spinnerchief wysiada. Czy dałoby się coś zrobić, aby temu zaradzić :) ?

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

1. Dopisując własny synonim w okienku na dole (po kliknięciu "wybór najlepszych") mam możliwość dopisania tylko jednego - a czasem chciałbym więcej. Może wprowadzony ręcznie synonim dopisywać do listy, którą sugeruje program, tak, żeby również można go było włączyć/wyłączyć? (nie wiem czy jasno się wyraziłem).

2. Chciałbym rozciągnąć sobie okienko w bok - im więcej wyrazów jednocześnie widocznych, tym łatwiejsza praca ze zdaniem złożonym.

3. Może przycisk 'synonimizuj" tylko dla zaznaczonego fragmentu? Czasem łatwiej ogarnąć mniejszy kawałek i można by tekst opracować partami.

4. Pasek przewijania wydaje mi się jednak bardziej funkcjonalny niż przyciski na bokach (przede wszystkim szybciej można przeskoczyć większe partie tekstu)

Chodzi mi po głowie pomysł synonimizacji fraz/fragmentów zdań - ręcznie, poprzez dodanie pewnych funkcji i zmiany w interfejsie. Miało by to umożliwić zagnieżdżanie synonimów. Czy coś w tym kierunku jest może w planach (dalszych)?

(synonimizacja zaznaczonego fragmentu w pewnym stopniu by to ułatwiła)

@arve_lek:

Huhuhu, muszę przyznać, że dla tekstu długości 2M znaków nie sprawdzałem, jak to wygląda. :) Zerknę na to w wolnej chwili i napiszę, czy to jest osiągalne.

@Czika:

1. Dopisując własny synonim w okienku na dole (po kliknięciu "wybór najlepszych") mam możliwość dopisania tylko jednego - a czasem chciałbym więcej. Może wprowadzony ręcznie synonim dopisywać do listy, którą sugeruje program, tak, żeby również można go było włączyć/wyłączyć? (nie wiem czy jasno się wyraziłem).

2. Chciałbym rozciągnąć sobie okienko w bok - im więcej wyrazów jednocześnie widocznych, tym łatwiejsza praca ze zdaniem złożonym.

3. Może przycisk 'synonimizuj" tylko dla zaznaczonego fragmentu? Czasem łatwiej ogarnąć mniejszy kawałek i można by tekst opracować partami.

4. Pasek przewijania wydaje mi się jednak bardziej funkcjonalny niż przyciski na bokach (przede wszystkim szybciej można przeskoczyć większe partie tekstu)

Chodzi mi po głowie pomysł synonimizacji fraz/fragmentów zdań - ręcznie, poprzez dodanie pewnych funkcji i zmiany w interfejsie. Miało by to umożliwić zagnieżdżanie synonimów. Czy coś w tym kierunku jest może w planach (dalszych)?

(synonimizacja zaznaczonego fragmentu w pewnym stopniu by to ułatwiła)

1. Można dodać więcej niż jeden, wtedy wprowadzasz je w następującym formacie (jest o tym w instrukcji :) )

synonim1|synonim2

Możesz usunąć parę słowo - synonim z własnego słownika, wtedy przestanie go dodawać. Czy to rozwiązuje Twój problem, czy chcesz np. raz mieć go włączony, a za chwilę deaktywować (ale nie usuwać)?

2. Przewidziane na najbliższą aktualizację (dzisiaj lub jutro wkleję jej zakres).

3. Pomyślę nad tym, jeśli nie wynikną z tego dodatkowe problemy myślę, że można to będzie dodać w wersji 1.3.

4. Można używać rolki myszki do przewijania, ale jeśli mimo to chcesz mieć do tego pasek, proszę napisz. :)

Huhuhu, muszę przyznać, że dla tekstu długości 2M znaków nie sprawdzałem, jak to wygląda. :) Zerknę na to w wolnej chwili i napiszę, czy to jest osiągalne.

W takim razie czekam na odpowiedź. Sprawdzałem na wersji demo i też Twój program nie podołał.

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Ogłaszam podzbiór funkcjonalności na wersję 1.2 (ok. 10.-15. czerwca - mam nadzieję, że raczej będzie to w okolicach 10., ale wskoczył mi na początek czerwca nieplanowany wyjazd i zobaczymy, jak to wyjdzie).

Tak, jak pisałem wcześniej, aktualizacja będzie bezpłatna.

• masowa synonimizacja tekstów (zsynonimizuj wszystkie pliki w katalogu i zapisz je w drugim katalogu)
  • synonimizacja DUŻYCH plików - to, o czym wspominał @arve_lek :)
  • możliwość powiększenia okna programu (wybór najlepszych synonimów)/lepsze wykorzystanie wyższej rozdzielczości ekranu
  • opcja dodawania synonimów ze słownika niezależnie od odmiany z opcją korekty w trybie graficznym
  • opuszczanie słowa oryginalnego jeśli został znaleziony dla niego synonim
  • otwieranie tekstu z pliku, zapis zawartości edytora do pliku
  • przyciski - zaznacz wszystko, skopiuj, zamień
  • obsługa tekstów z linkami w treści - sprawdzenie różnych formatów
  • kopiuj - wklej pod prawym przyciskiem myszy
  • przyjazne dla użytkownika sprawdzanie poprawności struktury klamer (chciałbym, żeby parser pokazywał gdzie jest błąd w pisanych ręcznie tekstach)

Chciałbym, żeby w wersji 1.3 obok spraw czysto "funkcjonalnych" pojawiły się również kwestie związane z lepszą umiejętnością nauki przez program (podbijanie wag wybieranych przez użytkownika synonimów) - przypuszczam, że za mniej więcej miesiąc podam zakres kolejnej aktualizacji.

Już wkrótce (jeszcze nie wiem, czy przed wersją 1.2, czy tuż po) wersja na Linuxa - posiadacze licencji na Windows będą mogli otrzymać ją bez dopłaty (to będzie też działało w drugą stronę).

Synonimizator dla języka angielskiego jest już w dość zaawansowanej alfie - jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to będzie w czerwcu. Użytkownicy polskiego synonimizatora będą mogli go zakupić w dużo niższej cenie.

@TheMatthew173:

@inni zainteresowani:

Demo jest dość mocno okrojone, gdyby ktoś chciał przetestować pełną wersję przez dzień czy dwa - proszę o podesłanie sygnaturki pojawiającej się przy starcie na PW/maila - włączę do testu pełną wersję. :)

W dołączonej bazie jest 764717 synonimów dla 69703 słów. Mówię tutaj tylko o formach podstawowych, a nie odmianach. :)

Ciężko mi odnieść to do wielkości słownika SB4 Edytora, bo na stronie jest podana tylko ilość odmian w bazie, natomiast przed chwilą zrobiłem testy na 10 plikach i pokazały od ok. 2x do 4x więcej synonimów, niż w przypadku SB4 (zwykle w okolicach 2.5-3x więcej) - określone na podstawie długości plików po synonimizacji.

Synonimów w bazie jest BARDZO dużo - głównie po to, by było z czego wybierać w trybie półautomatycznym (tworzenia sensownych, "ludzkich" tekstów).

Naturalnie automatyczna synonimizacja (nawet przy ustawieniu dopasowywania tylko "lepszych" synonimów) nie daje raczej tekstów bez błędnych dopasowań. Program stara się je porządkować (od najlepszych do najgorszych) między innymi biorąc pod uwagę podobieństwo znaczeniowe słów i statystykę występowania danych dwójek i trójek słów w języku polskim, ale nie jest to w pełni możliwe bez stworzenia naprawdę ogromnej bazy programu (bo kto zaakceptuje desktopową aplikację z bazą 100GB (teraz jest to ok. 1GB, a to już dużo)).

Trochę się rozpisałem, mam nadzieję, że to jest dobra odpowiedź na Twoje pytanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności