Skocz do zawartości

SYNOGLOTA - zaawansowany synonimizator tekstu

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

OGŁOSZENIE:

Drodzy Użytkownicy i Zainteresowani programem,

W najbliższy czwartek i piątek + kawałek soboty (czyli 6.-7. i kawałek 8. czerwca) jestem na wyjeździe.

Na zamówienia i inne zapytania przesłane w czwartek i piątek będę odpowiadał w sobotę wieczorem.

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ciężko mi odnieść to do wielkości słownika SB4 Edytora, bo na stronie jest podana tylko ilość odmian w bazie, natomiast przed chwilą zrobiłem testy na 10 plikach i pokazały od ok. 2x do 4x więcej synonimów, niż w przypadku SB4 (zwykle w okolicach 2.5-3x więcej) - określone na podstawie długości plików po synonimizacji.

Witam

Skoro przywołany został do tablicy mój program, to niestety, ale taka metoda porównania jest nieprawidłowa.

Ja też zrobiłem test na pierwszym lepszym zdaniu i widzę, że synoglota tworzy dłuższe łańcuchy synonimów, ale z tak bezsensownie dobranymi słowami, że więcej czasu wychodzi potem na odrzucanie nie pasujących słów. Nie liczy się ilość, ale jakość.

Myślę, że lepiej chyba wybrać mniej słów, ale lepiej dobranych. W sb4 edytorze też mógłbym zrobić tworzenie nie wiadomo jak długich łańcuchów synonimów z synonimami nie pasującymi do pierwszego słowa, ale po co?

Sorry, ale SB4 Edytor ma większą bazę synonimów i lepiej je dobiera.

pozdrawiam

Grzegorz

@SEO-Admin:

Masz rację, co do tego, że taka metoda nie jest miarodajna (bo w zasadzie żadna nie jest).

Czy SB4 Edytor daje "bezpieczniejsze" synonimy, niż Synoglota przy ustawieniu maksymalnej ilości synonimów - szczerze mówiąc sam myślę, że tak.

W przypadku Synogloty uzyskiwanie sensownych tekstów przebiega jednak zwykle inaczej - do tego jest narzędzie graficzne pozwalające na wybór najlepszych synonimów (i tu duża ilość synonimów, z których można wybierać jest na plus, chociaż tak, jak pisałeś - duża część z nich nie będzie pasować w danym kontekście) - tylko o to mi chodziło, gdy zrobiłem powyższe porównanie. Inna rzecz, że pod swoim porównaniem jasno napisałem, dlaczego baza jest tak duża i że nie można liczyć na sensowne teksty z automatu...

W żaden sposób nie chciałem uszczuplić możliwości Twojego programu, który sam uważam, za bardzo udany.

Pozdrawiam,

Damian

jedna rzecz której mi w Synoglocie brakuje. synonimizowanie dłuższych sekwencji wyrazów. Czyli - występujące po sobie dwa wyrazy często zastępujemy jednym / lub innym ciągiem.

Akurat mi nie zalezy na tworzeniu miliona tekstów, bo nie wrzucam śmieci na zaplecze, które staram się jednak trzymać na jakimś sensownym poziomie. Wystarczy mi żebym z tekstu dostał 5-6 wariantów różniących się od siebie o 60-70% i będę naprawdę szcześliwy.

@dorianr: Masz na myśli to, że obecnie synonimizacja odbywa się na zasadzie:

1 wyraz oryginalny -> grupa jednowyrazowych synonimów

a chciałbyś, żeby w bazie znalazły się również synonimy wielowyrazowe/zastępowanie wielu wyrazów jednowyrazowym synonimem?

Jeśli źle zrozumiałem, proszę podaj przykład zamiany, o której piszesz.

tak, dokładnie o tym mówię.

z tym 5-6 może przesadziłem, bo jednak jak tak patrzę po sobie to jeden tekst średnio wykorzystuje 10-12 razy ale w dalszym ciągu nie są to śmieci na zasadzie "go tu dym ogniska pali domowe żarówki"

ogólnie traktowanie każdego wyrazu osobno imho może zaprowadzić Cię w kozi róg, w końcu np. z często używanych zwrotów (tutaj akurat pierwszych parę linijek tekstu który mam otwarty):

tak zwany

jazda na rowerze

bardzo ciekawą

masz dużo synonimów jednowyrazowych

Zgadzam się - synonimizacja z użyciem bardziej złożonych synonimów jest w planach rozwoju - z pewnością będę musiał się rozejrzeć za sensownym słownikiem takich synonimów + pozostaje kwestia "zgrania" tego z narzędziem do graficznego wyboru synonimów, które musiałbym nieco skomplikować (ewentualnie uczynić je "dwupoziomowym").

Dzięki za uwagi!

kwestia "zgrania" tego z narzędziem do graficznego wyboru synonimów, które musiałbym nieco skomplikować (ewentualnie uczynić je "dwupoziomowym").

Czekam z utęsknięniem... Mam nawet własną wizję tego narzędzia: zaznaczam tekst, klikam prawy klawisz i mam w menu: "Dopisz" (albo jakoś inaczej); otwiera mi się prostokącik (coś taki jak jest teraz przy dopisywaniu pojedynczych słów) który jest rozciągnięty w poziomie na wszystkie zaznaczone słowa, dopisuję frazę i gotowe. W ten sposób tworzę kolejny poziom synonimizacji (pierwszy jest ten co już jest).

Tworzy się w ten sposób dowolną liczbę zagnieżdzeń (pionowy pasek przewijania z prawej strony...).

Była by bajka, jakiej jeszcze nie było.

Jeśli wyrażam się mało precyzyjnie, chętnie pociągnę temat mejlowo.

Również popieram pomysł wyżej.

Mam jeszcze pytanie - nie wiem czy to ja jestem taki ślepy, ale jest możliwość dodania na przykład 5 własnych synonimów do jakiegoś słowa? Bo z tego co widzę to jest tylko jedno pole, w którym można dopisać jeden synonim.

Kocham Polskę

@Czika:

Chyba rozumiem, co masz na myśli, to jest do zrobienia, natomiast chyba zacznę od automatycznego dodawania złożonych synonimów przez program + graficznego ich wyboru (po którym następowałoby przejście do wyboru synonimów składających się z pojedynczych słów).

@TheMatthew173:

@Mroczo już mnie ubiegł, za co mu dziękuję. :) Napisałem o tym w instrukcji, ale nie jesteś pierwszą osobą, która o to pyta, dlatego pomyślę, gdzie ta informacja powinna się znaleźć. :)

dlatego pomyślę, gdzie ta informacja powinna się znaleźć. :)

Tak, ja też o to pytałem kiedyś. Ja bym to zrobił tak, żeby po wpisaniu do okienka słowo pojawiało się na dole "słupka" wygenerowanego przez program w kolorze zielonym (skoro wpisałem to znaczy że chcę) i z możliwością odznaczenia. Przy odznaczeniu kolor mógłby być inny niż te, które są z automatu, żeby było widać, że to ja wpisałem. Dodatkowo w opcjach można by włączyć/wyłączyć, czy w ten sposób dodawane synonimy tworzą mój prywatny słownik. Wydaje mi się to na tyle naturalne, że nie trzeba by tłumaczyć ;)

Od automatycznego generowania synonimów fraz do graficznego narzędzia ich wyboru tylko mały krok...

Frytki i colę już sam sobie kupię ;)

nie jesteś pierwszą osobą, która o to pyta

Domyślam się, bo do instrukcji nie zaglądałem (rzadko zaglądam).

Moim zdaniem program i tak jest zajebiaszczy :D Przy takiej cenie spodziewałem się czegoś gorszego, a tu taka niespodzianka. Kawał dobrej roboty. Zrób może jakiś program partnerski, sam bym skorzystał ;)

Kocham Polskę

nie jesteś pierwszą osobą, która o to pyta

Moim zdaniem program i tak jest zajebiaszczy :D Przy takiej cenie spodziewałem się czegoś gorszego, a tu taka niespodzianka. Kawał dobrej roboty. Zrób może jakiś program partnerski, sam bym skorzystał ;)

Miło to słyszeć - pomyślę nad programem partnerskim, tym bardziej, że z czasem pojawią się kolejne projekty.

Jak będzie bliżej realizacji tego pomysłu - odezwę się i spróbujemy pomyśleć, jakie ustalić zasady, by współpraca była satysfakcjonująca dla polecających moje produkty. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności