Skocz do zawartości

SYNOGLOTA - zaawansowany synonimizator tekstu

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

Skontaktuj się z Lisem - on Ci na pewno pomoże, lepiej niż ja. Można wiedzieć, jakie będą kolejne projekty? Albo przynajmniej czy będą związane z SEO.

Szczegółów na razie nie podam, ale tyle, że będą nowe projekty dla SEO mogę powiedzieć. :)

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Czika:

Chyba rozumiem, co masz na myśli, to jest do zrobienia, natomiast chyba zacznę od automatycznego dodawania złożonych synonimów przez program + graficznego ich wyboru (po którym następowałoby przejście do wyboru synonimów składających się z pojedynczych słów).

Na początek wystarczy ręczne dodawanie złożonych synonimów. Widzę to tak: W opcji "wybór najlepszych" pod polami do ręcznego dodawania można dodać podobne pole do fraz. Przeciągnięcie myszą w poprzek przez 2, 3 lub 4 kolejne takie pola powoduje ich "scalenie" i możliwość dopisania własnych, kolejnych kilkuwyrazowych fraz.

Można to pociągnąć dalej, bo te dopisane frazy można dalej synonimować, ale jak to zrobić bez zagmatwania ekranu - nie wiem.

Eksperyment Discover.pl

Krótkie ogłoszenie:

1. Jutro (środa, 12.06.2013.) przez większość dnia jestem w podróży, na wiadomości odpowiem późnym wieczorem (pewnie coś koło północy).

2. Wersja 1.2 jest na ukończeniu, jeśli się nic nie wydarzy, będzie w piątek lub sobotę.

3. Od teraz pierwszy post będzie zawierał aktualne informacje dotyczące ceny, promocji na zakup programu, a także funkcjonalności i planowanych aktualizacji (znalazły się w nim zewnętrzne obrazki, które będę mógł swobodnie aktualizować) - @początkujący - dziękuję za podmianę. :)

Masz na myśli synonimy ze swojego słownika?

Wszystko jest ok.

Program stara się dobrać odpowiednią odmianę synonimu (jeśli mu się to nie uda, nie wykorzysta danego słowa). Pozwolę sobie zacytować przykład z instrukcji:

Słowo bazowe: „kotlet” i jego synonimy: „mięso” oraz „mielony”.

W zdaniu „Lubię jeść kotleta.” można wprowadzić oba synonimy:

„Lubię jeść mięso.”

„Lubię jeść mielonego.”

Natomiast w zdaniu „Będę jadł tego kotleta.” już nie: „Będę jadł tego mięso.”.

Podsumowując powyższe: program wykorzystuje synonimy, o ile uda mu się je dopasować w formie ze słowem z oryginalnego tekstu.

Co można z tym zrobić?

Po rozmowie z jednym z Użytkowników ustaliliśmy następujące rozwiązanie:

- w konfiguracji pojawi się opcja pozwalająca na dodanie słowa nawet jeśli nie uda się go odmienić (dopasować do formy słowa oryginalnego)

- po jej zaznaczeniu, program wstawia "niedopasowane" słowa w formie podstawowej, można je łatwo zmienić (żeby poprawić odmianę jeśli nie pasuje) - prawe kliknięcie na słowie da możliwość jego edycji

Powyższa zmiana pojawi się w wersji 1.2, czyli JUTRO.

Mam nadzieję, że o to właśnie chodziło i to rozwiązuje Twój problem? :)

Edit: chyba, że chodziło Ci o to, że wpisujesz słowo i nie znajdujesz go w tekście wynikowym? Jeśli tak, proszę napisz więcej - czy na pewno zatwierdzasz wpisane słowa wciskając <Enter> (wtedy wskakują linijkę wyżej jako "wybrane").

Drodzy Użytkownicy,

Przed chwilą dokonałem uploadu wersji 1.2 programu Synoglota:

Wersja 1.2 programu do pobrania

Zaktualizowana instrukcja

Pobierający "całą" wersję 1.2 przy aktualizacji powinni pamiętać o skopiowaniu klucza 'license.key' do katalogu z nową wersją.

Użytkownicy wersji 1.1 nie muszą pobierać całej paczki - wystarczy wgranie plików z tego archiwum.

Dla przypomnienia, co zostało dodane:

- masowa synonimizacja tekstów (zsynonimizuj wszystkie pliki w katalogu i zapisz je w drugim katalogu)

- synonimizacja DUŻYCH plików (rzędu kilku MB tekstu!)

- możliwość powiększenia okna programu (wybór najlepszych synonimów)/lepsze wykorzystanie wyższej rozdzielczości ekranu

- opcja dodawania synonimów ze słownika niezależnie od odmiany z opcją korekty w trybie graficznym

- opuszczanie słowa oryginalnego jeśli został znaleziony dla niego synonim

- otwieranie tekstu z pliku, zapis zawartości edytora do pliku

- przyciski - zaznacz wszystko, skopiuj, zamień i "pokrewne"

- przyjazne dla użytkownika sprawdzanie poprawności struktury klamer - program stara się pokazywać, gdzie leży błąd

Zapraszam do pobierania.

Masz na myśli synonimy ze swojego słownika?

Wszystko jest ok.

Mam na myśli synonimy dopisywane ręcznie w trakcie wyboru najlepszych. Narobię się, a potem wielu z nich nie ma w końcowym tekście. Tak zatwierdzam je przyciskiem Enter. Dotyczy to słów pojedynczych jaki i tych słowo1|słowo2. Nie wyłapałem jakiejś prawidłowości, czy reguły. Jedne wchodzą inne nie.

Zgłaszam problem, więc nie pisz, że wszystko jest OK.

Eksperyment Discover.pl

Mam na myśli synonimy dopisywane ręcznie w trakcie wyboru najlepszych. Narobię się, a potem wielu z nich nie ma w końcowym tekście. Tak zatwierdzam je przyciskiem Enter. Dotyczy to słów pojedynczych jaki i tych słowo1|słowo2. Nie wyłapałem jakiejś prawidłowości, czy reguły. Jedne wchodzą inne nie.

Zgłaszam problem, więc nie pisz, że wszystko jest OK.

Najpierw źle zrozumiałem Twój problem (i tego dotyczył mój długi wywód), potem się zreflektowałem i stąd edit z dodatkowym pytaniem. Wcale nie zamierzam "zamknąć sprawy" bez wyjaśnienia. :)

Zaraz dopytam Cię o jeszcze kilka szczegółów na PW i postaramy się wyjaśnić, na czym polega problem.

Program spisuje się jak najbardziej ok, czasami muli ale mam nadzieję, że po aktualizacji to się zmieni. Bo jeszcze nie zaaktualizowałem programu do nowej wersji.

>> jak by było można prosić o link prosto do nowej wersji programu przy wykrywaniu jej, a nie prosto do strony producenta ;)

Program spisuje się jak najbardziej ok, czasami muli ale mam nadzieję, że po aktualizacji to się zmieni. Bo jeszcze nie zaaktualizowałem programu do nowej wersji.

Co do mulenia - problemem jest ogromna baza danych programu (bądź co bądź to 1GB danych na dysku) - stąd w szczególności pierwsza synonimizacja jest wolna.

Lekki boost jest możliwy po zwiększeniu w konfiguracji ilości pamięci dostępnej dla programu (wtedy dłużej się uruchamia i wczytuje trochę danych do pamięci). Niestety, z drugiej strony trzeba było przy wersji 1.1 powiększyć nieco ilość odmian słów, by dać możliwość wprowadzania i zapamiętywania własnych synonimów przez Użytkowników, co zjadło sporo tego, co udało się "zarobić".

Szczerze mówiąc - nie jestem zadowolony z obecnej szybkości synonimizacji, postaram się jeszcze raz zrobić profiling programu i zobaczyć, czy nie mogę jeszcze trochę "urwać" - spróbuję na to popatrzeć jutro. :)

Co do linka do aktualizacji - to jest do zrobienia... przy następnej aktualizacji (bo żeby to wdrożyć też jest potrzebna aktualizacja :D). Rozważam też możliwość wprowadzenia "automatycznych" aktualizacji.

Jest możliwość zrobienia czegoś takiego, aby dało się z dwóch słów dodać jeden synonim? Np:

Page Rank - PR

Mam jeszcze drugi problem. Gdy chcę dodać nowy synonim: Google - wyszukiwarka Google, wyskakuje komunikat "Dla słowa Google brakuje form odmiany w bazie.". Synonim automatycznie się nie dodał, chociaż mam to ustawione w opcjach.

I trzeci problem - jak powiększyć okno programu?

Pozdrawiam

Kocham Polskę

Co do synonimów typu:

2 słowa -> 1 słowo - obecna wersja jeszcze nie ma takiej automatycznej synonimizacji. Natomiast rozważam wprowadzenie "dłuższych" synononimów (kilkuwyrazowych - dwupoziomowa synonimizacja) i wtedy faktycznie można by było tak robić (jest szansa na to w wersji 1.3, muszę jeszcze rozejrzeć się nad dobrymi słownikami "dłuższych" synonimów).

Mam jeszcze drugi problem. Gdy chcę dodać nowy synonim: Google - wyszukiwarka Google, wyskakuje komunikat "Dla słowa Google brakuje form odmiany w bazie.". Synonim automatycznie się nie dodał, chociaż mam to ustawione w opcjach.

Z tą opcją chodzi o coś innego: gdy masz już słowo w słowniku, ale nie można go odmienić tak, by był zgodny w formie ze słowem oryginalnym (np. oryginał jest rodzaju żeńskiego, a synonim jest męskiego) -> program i tak go wstawi, tylko w formie podstawowej.

To, o czym piszesz sprowadza się do czegoś innego: program zapisuje w bazie synonimów Użytkownika słowa w formie bazowej, a przy użyciu je odmienia.

W przypadku słowa takiego, jak "Google" nie udaje mu się go sprowadzić do formy bazowej, stąd nie chce go zapisać.

Myślę, że warto byłoby to obsłużyć - może właśnie razem z wieloczłonowymi synonimami. W takim wypadku również wersja 1.3 jest realna (czyli kolejna).

Co do powiększania okna programu - można rozszerzyć widok wyboru graficznego z 8 do nawet 15 słów na ekranie (w konfiguracji, po zapisaniu konfiguracji trzeba uruchomić ponownie program). Czy chciałbyś rozszerzać okno programu również w innych widokach?

Pozdrawiam,

Damian

Za miesiąc, chyba, że zrobi mi się "okno" i wtedy wezmę się za to wcześniej.

Chciałbym, żeby w 1.3 program punktował wybory Użytkownika i wykorzystywał tę wiedzę w kolejnych synonimizacjach + chętnie widziałbym też synonimizację dłuższych zwrotów (i w tym zawarłbym również to, o czym pisałeś).

Generalnie jeśli ktoś uważa, że coś jest potrzebne - śmiało piszcie, do momentu ogłoszenia zakresu aktualizacji do 1.3 można o tym podyskutować.

Jeszcze odnośnie tego, co pisał @djspam: posiedziałem dzisiaj trochę nad szybkością pierwszej synonimizacji, na teraz udało się ją skrócić mniej więcej o połowę - niestety jest to niskopoziomowa optymalizacja dotykająca bazy danych, planuję jeszcze trochę potestować/pooptymalizować i wdrożyć ją z wersją 1.3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności