Skocz do zawartości

Przelewy do Polski

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie jest tak:

-------------------------------------

Rachunek Winien (Nadawca)

Nr Rachunku

72 1030 1508 0000 0005 0445 5033

Nazwa Banku

BH Regionalne Centrum Rozliczeń Olsztyn

Nadawca

BFS FINANCE LTD

GILOG HOUSE

EASTPOINT BUSINESS PARK

FAIRVIEW DUBLIN 3 IRELAND

Waluta PLN

Tytułem 0427652723

GOOGLE ADSENSE

0034204801

----------------------------

Jak bym miał z tego płacić VAT to ja juz wole czekiem.

Jutro spytam sie księgowego.

Edytowane przez BOSS

• Odpowiedzi 407
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A dlaczego uwazasz, ze od pieniedzy przyslanych czekiem nie nalezy zaplacic VATu? Podatek dochodowy placi sie tak samo bez wzgledu na sposob otrzymania kasy. Roznica jest tylko w sposobie wplyniecia zdaje sie... Bede wdzieczny za dalsze informacje po konsultacji z ksiegowoscia

Dziękuję za szczegóły. Skoro to firma z Irlandii i jest napisane że Google Adsense to chyba jakoś się da wytłumaczyć w US że to pieniądze z tego samego źródła co czeki z USA i nie trzeba odprowadzać VATu.

Dokładnie nie ma to znaczenia, ale jak zawsze znajdzie się prowokator na forum który robi burze mózgu i powstaje 4 dodatkowe kartki gdzie każdy pyta "dlaczego" "boże" "nie chcem przelewów, chcem czeki".

A kilka dni wcześniej jeszcze wszyscy się gorączkowali "DLACZEGO NIE MA PRZELEWÓW".

Panowie i Panie troche pokory i spokoju, pożyjemy zobaczymy jak to wyjdzie.

Jak tak dalej pojdzie to niedługo ktoś powie, że jeszcze będzie trzeba zapłacić 3 podatki + zus i jeszcze inne rzeczy zacznie wypisywać.

Żeby nie pisać, OT to tylko taka mała nutka złośliwości aby uświadomoć, że czasem wypada poczytać dokładnie forum zapoznać się ze słownikiem języka polskiego oraz przyczytać Taka krótka informacje aby uświadomoć dla człowieka który strasznie wyporowadził mnie z dobrego chumory i nie ma za grosz szacunku do ludZi, wnioskując 14 letnie nastolatek, ale z takimi problemami to zapraszam tutaj. W ramach podziękowania za 2 cytaty które nie pasują totalnie do tematu i nie mają z nim nic wspólnego, ale to już zrozumiesz gdy zdasz Mature. Z serdecznymi podziękowaniami dla mgr Kalesina

Edytowane przez °K°

prowokator na forum

To niby ja?

Zadałem tylko dwa razy pytanie dla wyjaśnienia sytuacji ponieważ nie załapałem się na weryfikację a wcześniejsze wypowiedzi nasunęły mi wątpliwości. Jak dla mnie to na razie koniec tematu.

Biuro rachunkowe nie jest pierwsze w wynikach Google tylko trzecie.

Pierwszy Google na hasło Biuro Podatkowe.

To zdanie świadczy niewątpliwie o Twoim poziomie.

Edytowane przez kalesin

Wątpliwości wynikają chyba z tego, że od transakcji przeprowadzanych z kontrahentami spoza unii europejskiej się nie płaci vatu (chyba, że się mylę - ale tak coś kiedyś czytałem). No a na czeku jak byk pisze, że to kasa z USA, natomiast na wyciągu z banku będzie pisało, że to z Irlandii, więc sprawa się nieco zmienia.

Oczywiście wszystko piszę przy założeniu, ze mam rację z tym vatem spoza unii za co zupełnie nie ręczę. :)

Ale oczywiście to wszystko zweryfikuje moje biuro rachunkowe.

Edytowane przez mchrapka

Dokładnie - bank jest z Polski a nadawca przelewu z Irlandii - faktem jest, że nie będzie żadnego dowodu na piśmie, że płaci nam Google z USA.

co raz bardziej zastanawiam się na tym, czy rozliczać dochody z AdSense* tj. płacić podatek (do tej pory płaciłem) a teraz? jakiś mądry urzędas powie, że to już nie jest to samo (mam odpowiedź ze skarbówki dotyczącą czeków) i co? zdecyduje, że powinna być prowadzona działalność gospodarcza, dodatkowo pieniądze przychodzą z Unii (tak jak wiem, że umowę mam z Google USA, wy to wiecie, ale czy będzie chciał przyjąć to do wiadomości jakiś urzędnik?

A jeśli działalność, to sprawa VAT-u - dla nas oczywiste jest, że pozostaje bez zmian, bo mamy umowę z Google USA, ale? tu się zapala kontrolka urzędnikowi, bo przelew idzie z polskiego banku, nadawcą jest instytucja z Irlandii, więc ... gdzie jakieś faktury, NIP unijny itp. itd.

w Polsce wszystko jest możliwe - patrz artykuł https://www.idg.pl/news/91978.html, prowadzisz portal i nie zarejstrowałeś go w sądzie? grozi ci odpowiedzialność karna.

Edytowane przez zaq

w Polsce wszystko jest możliwe - patrz artykuł https://www.idg.pl/news/91978.html, prowadzisz portal i nie zarejstrowałeś go w sądzie? grozi ci odpowiedzialność karna.

Dlatego nie ma co za długo siedzieć w tym śmietniku (czytaj: pier...niku) o nazwie Polska. Ja tak szybko jak to tylko będzie możliwe wyjeżdzam z Polski tam gdzie prawo jest bardziej przyjazne przedsiębiorcom.

faktem jest, że nie będzie żadnego dowodu na piśmie, że płaci nam Google z USA.

To nie zmienia faktu, rozmawiałem ze swoją księgową nie ma to znaczenia.

Mogą wpłacać nawet z Chiń, jeżeli już chcemy mieć wszystko na piśmie, to zawsze można wysłać do Google zapytanie czy mogą poświadczyć, że ten numer konta i te wpłaty są od nich.

Dodatkowo pamiętajmy, że posiadamy w Polsce siedzibe Google która jest w Warszawie, zadzwonić, wysłac e-mail zapytać niech pomogą to załatwić.

Chociaż uważam, że nie będzie z tym żadnego problemu i wszystko będzie po staremu, czek czy przelew nie ma znaczenia (Przelew ma nie będę musiał zaglądać do skrzynki :D ).

jest w Warszawie, zadzwonić, wysłac e-mail zapytać niech pomogą to załatwić.

To do nich można zadzwonić ? !? ?!

bo na email to automat odpisuje masz ten telefon do Google??!!

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam