Skocz do zawartości

Lokalizacja a system operacyjny

biodrozygmunta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

świeżo po kursie i lekturze kilku książek zacząłem przygodę z GA i już na starcie natrafiłem na problem.

Regionalna witryna, którą analizuję ma dziwnie dużo wejść z Warszawy. Zakładam, że przyczyną są wszystkie połączenia przez sieci komórkowe z urządzeń mobilnych oraz modemy PCMCA.

Chciałbym to wykazać w raportach, korelując lokalizację z systemem operacyjnym, przeglądarką oraz rozdzielczością.

Niestety jeśli w wymiarach ustawię system operacyjny i/lub przeglądarkę, nie jestem w stanie nigdzie wybrać lokalizacji. Jak więc zbudować taki raport? Możecie pomóc?

Cześć,

Kilka słów wstępu odnośnie lokalizacji na urządzeniach przenośnych. Jeśli masz włączony sygnał GPS - Google bardzo trafnie dobiera Twoją lokalizację. Jeśli masz włączone wi-fi Twoją lokalizacją jest lokalizacja routera. I wreszcie ostatnia opcja, gdy masz wyłączony sygnał GPS i wi-fi - lokalizacja określana jest na podstawie sygnału z nadajnika operatora, czyli w większości przypadków będzie to Warszawa (w przypadku Playa podobno jest to Łódź).

I teraz, żeby stworzyć raporty, o których piszesz wejdź w zakładkę LOKALIZACJA, wybierz widok MIEJSCOWOŚĆ. W dalszej kolejności wybierz format przedstawienia danych - tabela przestawna (mała kwadratowa ikonka po prawej stronie), a następnie w miejscu gdzie wybierasz główny wymiar danych wybierz system operacyjny, przeglądarkę lub rozdzielczość. Nie przedstawisz wszystkich danych w jednej tabelce, więc musisz stworzyć 3 kombinacje. Będzie przejrzyściej.

Daj znać czy o coś takiego Ci chodziło :)

Pzdr

Kwalifikowany Specjalista AdWords i Analytics - www.MarcinWsol.pl

Super, właśnie o to chodziło!

Wyniki pokazują, że jednak większość odwiedzin z Warszawy, dla regionalnego serwisu w Polsce wschodniej pochodzi z Windowsa. Wciąż może jednak chodzić o połączenia z internetu mobilnego wpiętego w USB, prawda? Szczególnie, że ilość wejść np. z Androida jest wyższa z Warszawy niż z miasta, którego dotyczy serwis.

Empirycznie sprawdziłem jak przydzielane są IP - pomimo tego, że nie jest w Warszawie dla Orange, T-mobile i Play, było to IP właśnie warszawskie. Niezależnie od włączonego GPS.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności