Skocz do zawartości

Nowy regulamin AdSense

melepl

Rekomendowane odpowiedzi

Pliki cookie dotyczące reklam Google

Od wydawców AdSense wymaga się wdrożenia i przestrzegania polityki prywatności, która informuje, że inne firmy mogą umieszczać pliki cookie i odczytywać je w przeglądarkach użytkowników albo wykorzystywać obrazy jednopikselowe (web beacon) do gromadzenia informacji w wyniku wyświetlania reklam w witrynie.

Czy to oznacza wymóg zamieszczania informacji o cookiesach?

Zmiany głownie są robione pod prawo europejskie tak jak najprawdopodobniej będzie inny wygląd SERPów na Europę ;). Glównie chodzi o zmiany prywatności i zmiany dotyczące "umów na odległość" ja osobiście czekam na większe zwrócenie uwagi na to, że dalej korpogoogle praktycznie może wydymać każdego bez udowodnienia mu tego, że działał na niekorzyść programu. Kilka lat temu już pisałem w sprawie zgodności takiej umowy i regulaminu do rzecznika praw konsumenta ale nic to szczerze nie dało teraz chyba trzeba będzie zacząć pisać do komisji europejskiej bo jej korpogoogle boi się najbardziej :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 2 tygodnie później...

Na stronach wykorzysujących AdSense musi być link do informacji o plikach cookies i takie linki większość posiadaczy stron z reklamami AdSense ma, ale jak rozumieć nowe zmiany:

Użytkownik jest zobowiązany dołożyć starań, aby użytkownik końcowy wyraził zgodę na dostęp do plików cookie, informacji związanych z danym urządzeniem, informacji o lokalizacji i innych informacji na temat urządzenia użytkownika końcowego i przechowywanie tych informacji w związku z Usługami, jeżeli takiej zgody wymagają obowiązujące przepisy prawa.

Znaczy, że wymóg informowania o COOKIES jak to teraz widzimy na wielu stronach też odnosi się do AdSense i samo Google też tego wymaga aby właśnie te dziwne komunikaty się pojawiały? Nie wystarczy zwykła informacja z linku jak to było dotychczas?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności