Skocz do zawartości

[startup] presellWEB - CMS do zarządzania stronami typu presell pages

editWEB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chciałbym zaprezentować dedykowane rozwiązanie do tworzenia i zarządzania wieloma stronami internetowymi. Z założenia narzędzie to przeznaczone jest do prowadzenia zaplecza typu presell page. Cały projekt wykonany jest na bazie komercyjnego systemu editWEB CMS z kilkoma modyfikacjami usprawniającymi prowadzenie zaplecza i ograniczającymi jego funkcjonalności nie związane z tematem SEO.

System sprzedawany będzie na zasadzie dożywotniej licencji na określona liczbę domen z darmowymi aktualizacjami.

Najważniejsze cechy

• system daje możliwość tworzenia dowolnej struktury strony bez ograniczeń ilości kategorii ani stopnia zagłębienia
  • dla każdej domeny można zbudować indywidualną strukturę kategorii lub wykorzystać już istniejącą. Ponadto dla każdej domeny można ustawić indywidualny szablon, pliki styli i skrypty javascript. Dzięki czemu każda obsługiwana strona może wyglądać zupełnie inaczej. Stosując różne kombinacje ustawień można na przykład stworzyć grupy stron tematycznych o tej samej strukturze różniących się jedynie wyglądem i treścią artykułów. Można też skonfigurować system tak aby część stron miało ten sam lub bardzo podobny wygląd ale inną strukturę kategorii i inne artykuły. Przykłady konfiguracji można zobaczyć na stronach demonstracyjnych: https://www.zaplecze.editweb.pl, https://www.zaplecze2.editweb.pl, https://www.zaplecze3.editweb.pl, https://www.zaplecze4.editweb.pl
  • system umożliwia redagowanie dowolnej ilości artykułów przypisanych do wybranych kategorii w jednej lub wielu domenach na raz.
  • możliwe jest stosowanie synonimów w treści artykułu, tytule, opisie, podpisie i słowach kluczowych. W przypadku przypięcia takiego artykułu do kategorii w różnych domenach system wygeneruje unikalną treść dla każdej z domen.
  • strony obsługiwane przez system charakteryzują się wysoką optymalizacja SEO. System linków jest bardzo przejrzysty i przyjazny wyszukiwarkom. Kategorie strony symulują wirtualne katalogi, na przykład: zaplecze.editweb.pl/artykuly/informatyka. Natomiast artykuły na podstawie tytułu i identyfikatora symulują pliki html umieszczone w tych katalogach na przykład: zaplecze.editweb.pl/artykuly/zdrowie_i_uroda/masaz_warszawa-26.html.
  • wbudowane w systemie cms narzędzie do zarządzania reklamami pozwala za umieszczanie na stronie banerów i linków. Czas emisji reklam może być uzależniony od kilku czynników na przykład: przedział czasowy, ilość wyświetleń, ilość wyświetleń na jednego użytkownika. W niedalekiej przyszłości w panelu użytkownika po stronie front-end planuję dodać narzędzie do wykupywania reklam.
  • licencja nie wymaga żadnych linków ani informacji o autorze systemu. Link w stopce standardowego szablonu można bardzo łatwo zmienić lub usunąć.
  • system nie ma żadnych zawodnych mechanizmów sprawdzających ważność licencji i blokujących strony w przypadku . W trakcie zakupu należy podać jedynie jedną domenę główną na której zainstalowany zostanie system. Dla tej domeny generowany jest klucz licencyjny, a pozostałe mnie nie interesują.

Dodatkowe zalety zastosowanego systemu CMS

• system cms umożliwia tworzenie kont dla redaktorów o różnych uprawnieniach dostępu.
  • system cms umożliwia dodawanie i zarządzanie wieloma wersjami językowymi.
  • system cms posiada wbudowany menadżer ilustracji i plików ułatwiający upload i zarządzanie repozytorium plików dostępnym na stronach.
  • system cms posiada wbudowane edytory szablonów, styli i skryptów. Do pełnego zarządzania stronami wystarcza więc jedynie przeglądarka internetowa.
  • system cms obsługuje zarówno tradycyjne arkusze styli css jak i dynamiczne style less. Domyślny szablon zakodowany jest przy użyciu właśnie tych dynamicznych styli, dzięki czemu aby zmienić np. ogólną kolorystykę wybranej strony wystarczy zmienić wartość jednej zmiennej w arkuszu.

Jak już wcześniej wspominałem, projekt obsługiwany jest przez okrojoną wersję systemu editWEB CMS. Istnieje możliwość odblokowania wszystkich narzędzi systemowych, co znacznie zwiększy jego funkcjonalność i poszerzy możliwości samodzielnej rozbudowy stron. Koszt odblokowania pełnej wersji do uzgodnienia indywidualnie.

Wymagania sprzętowe

• PHP 5.2.6 (lub nowsza wersja),
  • zainstalowany darmowy moduł ładujący ionCube PHP Loader,
  • Mysql 5 (lub nowsza wersja),
  • włączony mod_rewrite,
  • zalecana jest też obsługa bibliotek ImageMagick lub Imagick.

Wymagane umiejętności od developera

• do instalacji konieczna jest ogólna umiejętność wgrywania plików na serwer oraz importowania domyślnego pliku bazy danych.
  • do obsługi systemu jako redaktor nie potrzeba znajomości PHP ani nawet HTML.
  • do konfiguracji kolejnych obsługiwanych przez system CMS domen również nie potrzeba programistycznych umiejętności.
  • do modyfikacji szablonów konieczna jest znajomość HTML i CSS oraz systemu szablonów SMARTY.

System umożliwia też rozbudowę funkcjonalności strony we własnym zakresie poprzez dopisywanie własnych modułów, ale to wymaga już znajomości PHP.

Plany rozwoju na najbliższą przyszłość

• aktualnie pracuję nad autoryzacją użytkowników i możliwością zgłaszania darmowych i płatnych artykułów z poziomu front-end. (Planowany termin ukończenia to połowa maja)
  • następnie przygotuję jeden lub dwa dodatkowe szablony. (Planowany termin uruchomienia dodania szablonu to przełom maja i czerwca)

Później zobaczymy na co będzie największe zapotrzebowanie, generalnie planuję dodać jeszcze m.in. obsługę płatnego/darmowego katalogu firm i usług, później może katalog stron
(chociaż nie jestem do końca przekonany czy akurat na płatny katalog stron jest jeszcze jakieś zapotrzebowanie)

Ceny

• obsługa 10 domen 300 zł - obecnie 210 zł
  • obsługa 20 domen 500 zł - obecnie 350 zł
  • obsługa 50 domen 1000 zł - obecnie 700 zł
  • obsługa 100 domen 1500 zł - obecnie 1 050 zł
  • powyżej 100 domen cena ustalana indywidualnie

Ceny podane zostały w kwocie netto,
należy doliczyć 23% podatku VAT

Dopóki nie dodam opisanych w planach na najbliższą przyszłość funkcjonalności dodawania płatnych wpisów i co najmniej jednego dodatkowego szablonu
obowiązuje startowy rabat 30%
. Za jakiś czas gdy zaimplementuję dodatkowe funkcje np. wspomniany katalog firm ceny prawdopodobnie trochę podniosę.

Tak jak już wcześniej wspominałem system na razie sprzedawany będzie z dożywotnią licencją i dożywotnimi darmowymi aktualizacjami i bez względu na to jak zmienią się ceny w przyszłości właścicielom zakupionej już dożywotniej licencji na obecnych zasadach będzie przysługiwała dożywotnia darmowa aktualizacja. Jednak możliwe, że w przyszłości zmienią się zasady dotyczące aktualizacji systemu dla nowych klientów.

Zapraszam do testów

Demo systemu CMS:

Użytkownik/Hasło:
demo/demo

Użytkownik/Hasło:
test/test

(W wersji demonstracyjnej ci dwaj redaktorzy są zabezpieczeni przed edycją)

Obsługiwane przez demo strony (do prezentacji użyłem akurat subdomen zamiast domen):

(W wersji demo dla wszystkich domen ustawiony jest wspólny plik robots.txt blokujący roboty)

Ogólna instrukcja obsługi CMSa

(Instrukcja pisana do pełnej wersji systemu, niektóre widoczne w niej opcje mogą być niedostępne.
)

Strona projektu

• Jeszcze nie powstała.

Zamówienia realizowane są na razie wyłącznie po kontakcie mailowym.

Dane kontaktowe

editWEB

NIP: 684 248 87 49

ul. Długa 214

38-440 Iwonicz

zaplecze@editweb.pl

www.editweb.pl

Całkiem ładnie wygląda, ale z takimi stawkami nie masz najmniejszych szans, konkurencja ma lepsze produkty i zdecydowanie tańsze.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

charakteryzują się wysoką optymalizacja SEO

Dalej nie czytam. Te strony nic wspólnego z optymalizacją nie mają.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Licencja na 10 stanowisk, kosztuje tyle co porządna dodawarka do precli, którą można obsłużyć dziesiątki tysięcy precli.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Niestety w mojej ocenie cena jest jak z kosmosu, a CMS komercyjny z tego co widzę jest gorszy od tych darmowych. Przywiazywanie licencji zapleczowych stron do domen jest bezsensu bo to znaczę że dajesz autorowi skryptu swoje zaplecze na tacy podpisane z imienia i nazwiska.

Autorowi polecam zapoznać się z AddPress, WUpress, Microsite manager, Premium Page, AutoCMS, SEOCAT + Snews + Dotcler i tak dalej. Jaki maja sposób sprzedaży , ceny i licencje

Nareszcie jakiś odzew, już zaczynałem się martwić :)

Przyznaję, że z ustaleniem cen miałem spory problem i chyba faktycznie przesadziłem. Do puki projekt ma jeszcze tak skromną funkcjonalność ceny rzeczywiście są sporo zawyżone. Chętnie przeczytam wasze propozycje, ale bądźcie przy tym poważni :).

Licencja na 10 stanowisk, kosztuje tyle co porządna dodawarka do precli, którą można obsłużyć dziesiątki tysięcy precli.

No tak, faktycznie na tym etapie system oferuje nie wiele więcej. Ale pracuję już nad rozbudową.

...a CMS komercyjny z tego co widzę jest gorszy od tych darmowych...

Nie oceniaj proszę systemu editWEB CMS na podstawie tego co widziałeś w tym systemie. Ten projekt bazuje na systemie editWEB CMS ale jest bardzo mocno ograniczony i nie wykorzystuje nawet promila możliwości jakie daje wersja pełna.

Przywiazywanie licencji zapleczowych stron do domen jest bezsensu bo to znaczę że dajesz autorowi skryptu swoje zaplecze na tacy podpisane z imienia i nazwiska.

Albo ja nie rozumiem Ciebie albo Ty nie zrozumiałeś zasad licencji. Podczas zakupu należy podać jedną główną domeną na której będzie zainstalowany CMS. Dla tej domeny generowany jest dożywotni klucz licencyjny (ja jako autor znam tylko tą jedną domenę). W kluczu zakodowana jest też liczba domen jaką system może obsługiwać. Nazw tych dodatkowych domen nie trzeba podawać.

Dodanie do systemu kolejnej obsługiwanej domeny wymaga jedynie przekierowania jej na domenę główną i dodania kolejnego rekordu w systemie w miejscu: Ustawienia CMS > Domeny.

Albo ja nie rozumiem Ciebie albo Ty nie zrozumiałeś zasad licencji

W kluczu zakodowana jest też liczba domen jaką system może obsługiwać

Dobrze Cię zrozumiał. Ten system się nie sprawdzi. Dlaczego?

Gimbus, który ma naoszczędzane na zakup dziesięciu domen nie kupi tego softu, bo:

1. opędzi je "na piechotę"

2. cena dla niego jest zaporowa

Poważny klient, którego stać na zakup/utrzymanie kilkuset domen nie kupi tego softu, bo:

1. nikogo kto robi to na taką skalę nie pozwoli sobie na zakup softu do obsługi, którego skalowalność będzie ograniczona przez autora softu.

Rzuć cenę bez limitu domen i dopiero wtedy rozmowa może mieć jakiś sens.

Pomijam fakt, że w niższej cenie niż proponujesz za 100 domen w tej chwili można kupić kilka systemów, których przykład dał Max.

Właśnie powoli rodzi mi się wizja ceny za system bez ograniczenia liczby domen. Czekam jeszcze na jakieś propozycje od was.

Ale tak sobie teraz jeszcze myślę, że być może w opisie projektu zastosowałem zbyt duży skrót myślowy i nie do końca się rozumiemy. Przez pojęcie "zaplecza typu presell page" ja nie mam na myśli tysięcy syfiastych stron czy farmy linków, których prawdziwy internauta nigdy nie zobaczy na oczy. W prawdzie system sprawdziłby się i w tej roli ale docelowo ma to być narzędzie do prowadzenia wielu ładnych stron z możliwością dodawania płatnych artykułów i płatnych wizytówek firm.

Poważny klient, którego stać na zakup/utrzymanie kilkuset domen nie kupi tego softu, bo:

1. nikogo kto robi to na taką skalę nie pozwoli sobie na zakup softu do obsługi, którego skalowalność będzie ograniczona przez autora softu.

Dlatego wspomniałem, że istnieje możliwość odblokowania i dogrania pełnej wersji systemu editWEB CMS. Wtedy coś takiego jak ograniczona skalowalność przestaje istnieć :)

OK, przemyślałem sprawę i postanowiłem znacznie uprościć system cen. Będzie po prostu jedna cena.

Co powiecie na 350 zł netto za wersję beż ograniczenia liczby domen?

Z tym, że nie jest to stała cena, wraz z dodaniem jakichś kluczowych funkcjonalności cena będzie się stopniowo podnosić, ale też nie do takiego pułapu jak zaproponowałem początkowo.

Nie będzie też dożywotniej aktualizacji, po zakupie aktualizacje będą darmowe przez 1 rok, później zaproponuje jakieś korzystne ceny upgradu.

P.S. przepraszam za post pod postem, ale to istotna zmiana i zasługuje na osobny. :)

• 4 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

Chciałbym zaprezentować Wam nową odsłonę projektu presellWEB.

Jak już wcześniej pisałem jest to centralny system CMS do zarządzania wieloma płatnymi stronami typu presellpage. System umożliwia publikację artykułów na wielu stronach jednocześnie. W tytule, treści, opisie, itp. artykułów można używać synonimy, dzięki temu system generuje unikalną treść dla każdej obsługiwanej strony.

Najważniejszym dodatkiem w nowej wersji jest możliwość publikacji artykułów z synonimami na wielu stronach jednocześnie przez zwykłych użytkowników. Dla użytkowników publikacja artykułów jest płatna i odbywa się po zalogowaniu do panelu użytkownika. W trakcie zgłaszania artykułu do publikacji użytkownik może wybrać na których stronach i w jakich kategoriach chce opublikować artykuł.

Po zgłoszeniu artykułu do publikacji generowane jest zamówienie na łączną kwotę będącą sumą cen wybranych stron. Po opłaceniu zamówienia przez płatność on-line lub po oznaczeniu zamówienia w CMSie jako zapłacone system generuje artykuły na odpowiednich stronach i w odpowiednich kategoriach. W trakcie publikacji artykuł trafia również do moderacji.

Ciekawą funkcją jest również integracja z systemem księgowości internetowej ifirma. Integracja ta pozwala na automatyczne wystawianie faktur VAT i proforma, następnie wysyłanie ich mailem lub pocztą polską do klienta (wysyła ifirma). Jeśli ktoś prowadzi księgowość w ifirmie to faktury te mogą być od razu księgowane.

Sporo dodatków i usprawnień pojawiło się również w samym CMSie. Oczywiście dodane zostały narzędzia do moderacji, realizacji zamówień i zarządzania użytkownikami. Na potrzeby projektu usprawnione zostały przede wszystkim narzędzia związane z obsługą wielu stron, zarządzanie strukturą kategorii, i wiele innych drobnych rzeczy. O samym systemie CMS możnaby dużo pisać, ale myślę, że dla Was byłaby to nudna lektura. Lepiej go po prostu wypróbować. Dodam tylko, że klientom, którzy zdecydują się na zakup pakietu MAX oferujemy zdalne szkolenie z obsługi systemu.

Modyfikacji doczekał się również domyślny szablon systemu. Został lekko odświeżony wizualnie i lepiej zoptymalizowany pod kątem SEO.

Zapraszam do testów

Nowe DEMO systemu CMS: https://www.demo.presellweb.pl/cms

Użytkownik/Hasło: demo/demo (pełne uprawnienia)

Użytkownik/Hasło: test/test (przykładowo ograniczone)

(W wersji demonstracyjnej ci dwaj redaktorzy są zabezpieczeni przed edycją)

Obsługiwane przez demo strony (do prezentacji użyłem akurat subdomen zamiast domen):

(W wersji demo dla wszystkich domen ustawiony jest wspólny plik robots.txt blokujący roboty)

Zapraszam również na stronę firmową projektu www.presellweb.pl gdzie znajdziecie jeszcze kilka przydatnych informacji i aktualne ceny.

• 3 tygodnie później...

W ostatnich dniach rozbudowana została strona projektu. Powstał dział "Informacje", w którym znajdziecie opis działania systemu oraz sporo screenów. Zapraszam do lektury: https://www.presellweb.pl/informacje/artykuly/informacje_podstawowe

Sam projekt również cały czas idzie do przodu. W nowej wersji dodana została obsługa promocji. Opis możliwości konfiguracji i sposobu działania promocji również znajdziecie na stronie projektu: https://www.presellweb.pl/informacje/zamowienia_i_platnosci/promocje

I jeszcze jedna informacja. Jako, że zgodziłem się już w prywatnych negocjacjach na pewne ustępstwa cenowy dla kilku osób postanowiłem obniżyć cenę systemu o 20% dla wszystkich, którzy powołają się przy zamówieniu na to forum. Obniżka obowiązuje tylko do końca kwietnia 2014r i nie dotyczy pakietu MINI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności