Skocz do zawartości

[MySql] Problem z zapytaniami generującymi duże obciążenie

Barrackin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam forum postawione na phpBB3. Ruch jest niewielki, <150uu dziennie. Mimo to, dostałem od hostingu (hostinghouse) informację, że na moim koncie pojawiają się zapytania, generujące nawet 100% obciążenia serwera. Podali też przykład:

| 1397171 | darmowek2_forum | localhost | darmowek2_forum | Query | 18 | Copying to tmp table on disk | SELECT l.word_text, COUNT(*) AS word_count

FROM phpbb_search_wordlist AS l, phpbb_search_wordmatc |

Czym to może być spowodowane? Coś jest nie tak, skoro mówią, że jedynie dedyk utrzyma coś takiego;/

logomini.png
artykuły | opisy | tłumaczenia | synonimy | content marketing| prowadzenie FB

TXT4SEO.pl | txt4seo@txt4seo.pl| 516 423 653

Trza zwiększyć tmp_table_size i/lub max_heap_table_size na serwerze MySQL albo skierować tempy na RAM dysk, ale spróbuj przekonać hostingodawcę, to pewnie efekt nieprzemyślanych ograniczeń, chyba, że tabele w bazie już milionowe, a wtedy absolutnie mają rację, tylko dedyk :)

phpBB jest od zawsze znany z nadmiernego ujeżdżania MySQLa, tam się da wiele zoptymalizować, poindeksować itp. no i maksymalnie ograniczyć wyszukiwanie które potrafi dobić każdego uwspólnionego SQLa ...

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

powiedzialbym zeby korzystac z mysql cluster ale skoro to wina jakiegos bledu w php a na forum przebywa mala ilosc osob ;)

wyszukiwarka z bardzo duzym archwium potrafi sie wylozyc nawet na forum opery pada mi jak zaznacze zeby szukac w calej przeszlosci

A może mieszkania gorzów wielkopolski? Multum - najwiekszy wybór, konkurencyjne ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności