Skocz do zawartości

Jak sprawdzić prędkość reakcji serwera?

alecs

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie laika, wiem. Ale nie mogę znaleźć nic takiego.

Jak obiektywnie sprawdzić, czy mój serwer jest dobry? Szybko odpowiada na zapytania, nie ma przestojów w działaniu.

Mierzyłem:

https://tools.pingdom.com/ping/

Mój dostawca powiedział, że to nic nie mówi i że muszę ściągnąć WinMTR, ale nie wiem do jakich benchmarków mogę się odnieść...

Jaki jest standardowy zakres? Czy Ping na konkretnej śćieżce rzeczywiście mówi mi o prędkości reakcji serwera?

Z góry wielkie dzieki za pomoc!

alek

Myślę, że to zależy od tego, co tak naprawdę chcesz sprawdzić. Jeśli chcesz zobaczyć, przy jakim obciążeniu (ilości zapytań) Twoja strona zacznie się gorzej podawać, zainteresuj narzędziami typu:

ab (Apache Benchmark)

JMeter

Myślę, że one pokażą, jak duży ruch jesteś w stanie uciągnąć na danym serwerze dla konkretnej strony, a pewnie właśnie to Cię interesuje.

Za ich pomocą będziesz mógł generować masowo zapytania, które realnie obciążą serwer (będzie musiał generować i podawać strony - tak, jakby dopadła go duża ilość użytkowników). Sam ping nie spowoduje obciążenia serwera, co najwyżej zbyt wysoki ping oznacza, że strona się będzie wolno podawać (nawet przy prawie zerowym ruchu).

Aha, jeszcze jedno - patrz też, czy robiąc testy nie "zatkałeś się" po stronie maszyny testującej. Może się okazać, że czas odpowiedzi jest bardzo duży, gdy np. uruchamiasz test z neostrady 1MB podczas gdy serwer wcale nie jest "dojechany", po prostu download Twojego łącza jest wąskim gardłem. :)

• 2 tygodnie później...
Czy Ping na konkretnej śćieżce rzeczywiście mówi mi o prędkości reakcji serwera?
"Ping" informuje o tym czy maszyna jest włączona < pakiet ping można też na serwerze blokować> i o czasie w jakim dana maszyna odpowie na pakiet ping i zależy to od odległości między klientem, a serwerem.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności