Skocz do zawartości

Google zmienia tytuły na słowa kluczowe.

MichaelDicson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio załuważyłem dziwną sytuacje w wynikach w google mojej witryny, otóż prowadzę bloga i dodaje każdego dnia wpisy, jednak google indeksuje wpisy niektóre zamieniając tytuły wpisów na słowa kluczowe. Np. tytuł wpisu nosi nazwe "Pozycjonowanie stron w google, czy to ma sens" a google w wynikach jako odnośnik do strony wstawiło tytuł "Jak pozycjonawać www", zauważyłem że róch na stronie zmalał o 50%, czyżby to były przyczyny nowego update algorytmu? Dodam ze wskrypcie wordpress nic nie zmieniałem nie ingerowałem, szablon bloga mam robiony na zamówienie przez firmę itp. Dlaczego google zmienia tytuły i nadaje własne w wynikach wyszukiwania skoro tytuł wpisu jest wogólę inny, wczesniej tego dziwnego zjawiska nie było a teraz jest to coraz bardziej zauważalne i to nie tylko na moich stronach.

G sam ustali tytuł, jeżeli uzna, że jest bardziej wartościowy dla użytkownika, albo np miałeś więcej wejść z jakiegoś długiego ogona na te właśnie frazy - prawdopodobnie występujące w treści, albo gdzieś na stronie.

I dobra rada: Nie ruszaj już tego tytułu.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Tak tylko na oryginalnym tytule jaki ja zastosowałem miałem wejśc więcej na artykuł niż po tym co google przemieniło na słowo kluczowe, po przemianie podstrona z artykułem spadła prawie o 10 pozycji w dół, dziwne to takie troche jest. Przed zmianą wynik z podstroną do artykułu w google był na 1 pozycji w wynikach.

Na to już nic nie poradzisz, ale jak zmienisz teraz tytuł to w ogóle podstrona spadnie poza top10.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Nie wiem, ale mi te google to coraz bardziej przypomina nie wyszukiwarkę, ale spamiarkę, jeszcze te manipulowanie tytułami to już przesada. A na wyszukiwaniu czegokolwiek w google poświęca się już i tak bardzo dużo czasu, bo praktycznie pierwsze wyniki zajmują jakies spamerskie strony tworzone masowo przez automaty.

A był ostatnio jakiś update algorytmu google, ktoś wie może?

A i jeszcze jedno czy filmiki z youtube tematyczne wstawione, udostępnione na witrynie, moga obniżać pozycję serwisu w google? Bo ostatnio po dodaniu video z YT także poleciała podstrona z artykułem za pierwszą dziesiątkę.

Od kilku dni zupełnie inaczej G prezentuje wyniki - np dodaje dopisek "- domena.pl" do kategorii i tagów lub tez zmienia title na "domena.pl: właściwe title"...

Wygląda to nawet fajnie :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Można również zauważyć w niektórych wypadkach, że G. dobiera Description, pod dane słowa kluczowe, przykładowo zamiast tego co znajduje się w sekcji meta, wybiera wycinek z tekstu na stronie, zawierający wyszukiwany anchor.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Od kilku dni zupełnie inaczej G prezentuje wyniki - np dodaje dopisek "- domena.pl" do kategorii i tagów lub tez zmienia title na "domena.pl: właściwe title"...

Wygląda to nawet fajnie :)

Można również zauważyć w niektórych wypadkach, że G. dobiera Description, pod dane słowa kluczowe, przykładowo zamiast tego co znajduje się w sekcji meta, wybiera wycinek z tekstu na stronie, zawierający wyszukiwany anchor.

To wszystko ja też zauważyłem, bacznie przyglądam się tym zmianom, jednak te zmienianie własciwych tytułów na słowa kluczowe budzi troche kontrowersji.

Od dawna G potrafi zmienić tytuł w przypadku silnego linkowania na jeden anchor.

Tylko że ja tak mocno nie linkuje, ogólnie to ludzie sami polecają artykuły na Facebooku i innych portalach tego typu.

Mnie zastanawiają jeszcze filmiki z Youtuba umieszczane na stronie internetowej, czy one moga być powodem opadania strony w dół w wynikach google?

Mnie zastanawiają jeszcze filmiki z Youtuba umieszczane na stronie internetowej, czy one moga być powodem opadania strony w dół w wynikach google?

Sprawdzone, po umieszczeniu na górze linku/flmiku - spadek w dół. Tylko niekoniecznie chodzi o YT a analizę treści na stronie.

dymna.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

A dla jakiej frazy wyświetla się inny tytuł i jak on dokładnie wygląda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności