Skocz do zawartości

Seoplatforma.pl spadek PR

seo_pop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dawno nie sprawdzałem a dziś postanowiłem spojrzeć co się dzieje w mojej ulubionej grupie katalogów i tu.. niespodziewajka. Katalogi, które miały PR4 mają teraz mniej niże zeroooo, mniej niż zero oooo. Zresztą wszystkie poleciały. Czyżby jakaś mini aktualizacja Google? Inna grupa katalogów na razie jest OK ale.. nic nie jest pewne. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?

Ło matko co za refleks, od 4 czy 5 lat katalogi stron są systematycznie zerowane przez Google. Jeszcze w miarę nowy katalog może dostać PR, póki go automat Google nie wykryje.

Tak dla ciekawskich. Onegdaj mój anglojęzyczny katalog, o dość znacznej wartości jako jeden z pierwszych dziesięciu na świecie został wyzerowany według nowej wówczas taktyki Google, polegającej na walce z płatnymi linkami. Pisali on tym nawet w Washington Post (łącznie z adresami www tej dziesiątki katalogów, w tym jednym moim). Panowała tez opinia, że linki z takich katalogów mogą być szkodliwe (jako płatne), chociaż nigdy tego nie zweryfikowałem. To było mniej więcej z 5 lat temu, w pół roku zwinąłem katalogowy interes i w miarę płynnie zmieniłem biznes. W tamtym czasie dwa katalogi przynosiły mi jakieś 15-20 K PLN miesięcznie. Złote czasy. Początkowo Google wyzerował niemal wszystkie podstrony, katalogów, wyindeksował site z ponad 50K stron do 500-700. Z czasem wyzerował też główną domenę (po ok. pół roku). Moje katalogi to były PR7 i PR 6.

Na szczęście nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. W nowym biznesie wcale nie jest mi gorzej, a i perspektywy większe.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

...W nowym biznesie wcale nie jest mi gorzej, a i perspektywy większe...

Pouczająca informacja dla tych co się ciągle trzymają starych schematów i boją zmian ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności