Skocz do zawartości

Zagadka Watsonie... zagadka

Lokospoko

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ sam juz nie ma pomysłu co zrobić to PiO zostaje dla mnie ostatnią deska ratunku

Chodzi o sklep internetowy, który ogólnie ma sie dobrze. Ale jest jedna dość istotna podstrona (będąca jedną z kategorii głównych) która zadomowiła sie na 3 stronie i drgnąć nie chce. Niestety jest dość istotna, dlatego musze ją wyciągnąć z tego bagienka.

Strona była cały czas w TOP10, głównie TOP3. Pół roku temu dostała kopniaka i w przeciągu miesiąca spadła do TOP30. Pozycje wahały sie pomiędzy 21-30. Nigdy nie wskakiwały do TOP20. Stwiedziłem, że pochopne ruchy nie są potrzebne i nic nie robiłem. W tym samym czasie wszystkie inne podstrony mialy się bardzo dobrze.

Po 4 miesiącach (2 miesiące temu) postanowiłem jednak zadzialać. Przeanalizawał stronę i okazało się, iż dałem d@@@ na całej lini. 75% linków do tej podstrony mialo ten sam anchor, w dodatku w większej ilości pochodzący z katalogów, a ich TF anchora był tragiczny - poniżej 10.

Postanowiłem wzmocnić samą podstronę oraz podnieść TF anchora. Strona została dodana na mocne, tematyczne fora z pełnym adresem http. Dodatkowo dostała dość mocne linki z tym anchorem (zdywersyfikowane źródła) oraz zdecydowanie więcej linków z innymi powiązanymi frazami, aby zwiększyć różnorodność.

W tej chwili strona ma już ok 50% anchorów z tą konkretną frazą a jej współczynnik tej konkretnej frazy na majestic wynosi CF31 TF25, czyli dość przyzwoicie i zdecydwanie lepiej niż było. Analizując konkurencję z palcem wiadomo gdzie powinna być w TOP3. Niestety cały czas okupuje miejsca 21-23 nie mogą się nawet przebić do TOP20. Nie bardzo wiem, jak jej dalej pomóc.

Możliwe wyjścia to zwiększyć jeszcze różnorodność anchrów, aby spaść poniżej 20% na tę frazę lub zwiększyć TF linków przychodzących. W szczególności tych ze słabych katów.

Czy to może być jakiś filtr danej podstrony? Bo innego wyjścia jak dla mnie nie ma. Jeśli tak to jaki to radzaj filtra i jak z niego wyjść?

Wszelkie wskazówki mile widziane.

jeśli do oceny uzywa się TF i CF to daleko się nie zajedzie :) znam strony z CF<10 ktore sa w topach :)

poza tym nie ma czegoś takiego jak procentowy rozkłąd anchorów żeby było dobrze/źle ... pytanie: podasz adres ?

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zgadzam się, że strona z TF może być w topach z prostej przyczyny: TF jest potrzebne do przekazywania mocy, czyli dla strony pozycjonującej a nie pozycjnowanej.

Oczywiście stronę mogę podać ale tylko na PW bądź maila. Nie ukrywam, że jestem bardzo zaintersowany tą opinią.

pierwsza rzecza ktora powinienes sprawdzic to nie stan swojej strony a stron konkurencji moze to wlansie nie Ty a oni dodali sobie kopniaka? nasladuj dzialania konkurencji wejdz na ahrefs i rob podobnie podobne katalogi jezeli maja precle to precluj, fora, blogi itd

A może mieszkania gorzów wielkopolski? Multum - najwiekszy wybór, konkurencyjne ceny.

A przeczytałeś w ogóle co napisalem wyżej??? Konkurecje sprawdzałem i na mój obecny poziom wiedzy gdyby nie fakt jakiegoś filtra byłbym z całą pewnością w TOP10. Pytanie teraz jest jedno, jaki jest jego powód i jakie podjąć działania.

Miałem raz podobnie jak tylko frazy wypadły to linkowałem dalej raczej nie zmieniałem anchora coś tam dodałem z innym niż docelowy ale bardzo mało frazy wróciły.

Może optymalizacja coś przeoczyłeś coś napewno można zmienić

Jak się nie da tą podstronę to może inna może nowa domena i 301 ?

Nie ma co się zbytnio cackać ... i rzeczywiście adres strony by na pewno pomógł.

SEO is dead

Kolejny festiwal porad, linkuj, blastuj, zmień domene...

tumblr_mehf1420E31r6s2pj.gif

Po pierwsze bez domeny to można wróżyć, po drugie z tego co opisałeś przyczyny szukałbym w linkowaniu wewnętrznym do tej kategorii.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

@bielu

Nie wiem czy doczytałeś, ale problem jest tylko z jedną podstroną. Inne mają się dobrze, więc tylko dla niej nie będę robił 301 na inna domenę. Przede wszystkim chodzi mi o rozpoznanie problemu, aby w przyszłości inne strony od tego uchronić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności