Skocz do zawartości

Aliasy w PHP/.htaccess?

bold

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Od dawna się z tym kłopotam, myślę, szukam i nic - dlatego być może ktoś będzie mądrzejszy i będzie znał odpowiedź na to pytanie :)

Otóż sprawa jest prosta. Chcę zrobić alias do zewnętrznej domeny (konkretnie do obrazków na niej zawartych), również mojej. W taki sposób, by:

wyświetlany adres w przeglądarce: mojastrona.pl/index.jpg

pobierany obrazek (ale url cały czas ten pierwszy): domenazobrazkiem.pl/index.jpg

Nie mam pojęcia, w jaki sposób to osiągnąć - stosując "normalne" Rewrite rulesy przekierowuje po prostu, a więc zmienia też adres pliku. Czy jest to ogólnie rzecz biorąc możliwe, aby tak nie robił? W DirectAdminie też nie doszukałem się takiej opcji. Więc jak to może działać?

Prosiłbym o poradę, będę zobowiązany :)

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Sprawdź czy domena, z której obrazki chcesz wyświetlać jest domyślnym vhostem dla jej adresu IP (tj. czy pod adresem [iP DOMENY domenazobrazkiem.pl]/index.jpg wyświetla się ten sam plik). Jeśli tak, to wystarczy stworzyć rekord A kierujący na ten adres IP, jeśli nie trzeba napisać skrypt, który będzie pobierał plik graficzny z domenazobrazkiem.pl oraz go wyświetlał.

Jeśli wchodzi w grę drugie rozwiązanie to zastanów się dwa razy, czy naprawdę musisz wyświetlać obrazek pod swoim adresem (jest nieeleganckie i nieoptymalne).

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Nie, domena jest na współdzielonym IP. Pozostaje zatem skrypt PHP - tylko jak się do niego zabrać? Jakie funkcje pomogą?

Czemu jednak uważasz to za nieeleganckie i nieoptymalne?

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Na możesz też obrazki pobrać i zapisywać i jeśli

if(obrazek zapisany)

{

serwujesz zapisany z dysku

}

else

{

/// jeśli nie

pobierasz z sieci -> zapisujesz

serwujesz zapisany z dysku

}

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Rozumiem, dzięki chłopaki. Widzę już brak optymalizacji w tym skrypcie, także w przyszłości zdecyduje się na odpowiedni serwer i ustawienie tego rekordu. Myślałem, że jest inna forma stworzenia aliasu - kiedyś oferowały przecież usługi z darmowymi aliasami takie serwisy, jak prv.pl, więc myślałem, że jakoś to można rozwiązać :) Odezwę się w razie dalszych problemów z pierwszą metodą (rekord A), chyba, że znacie inne :)

pobieranie przez curla chyba za bardzo obciazaloby serwer no i nie byloby tak szybkie, moze przy 5 obrazkach to nie problem ale jakbys mial juz 100 to nie wiem jakby sie to zachowywalo

https://stackoverflow...l-with-curl-php

tu masz wiecej info

a tutaj o aliasach

https://doc.ez.no/eZ-Publish/Technical-manual/4.3/Templates/Basic-template-tasks/URL-handling

A może mieszkania gorzów wielkopolski? Multum - najwiekszy wybór, konkurencyjne ceny.

pobieranie przez curla chyba za bardzo obciazaloby serwer no i nie byloby tak szybkie
To jest twoje kolejne widzi mi się czy poparte testami :wacko: .

Pobieranie przez cURL jest bardzo szybkie. Do tego możesz pobierać w trybie "wielowątkowym" czyli curl_multi_init i z praktyki ci powiem, że nie obciąża serwera na tyle by stanowiło to jakiś problem...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To jest twoje kolejne widzi mi się czy poparte testami :wacko: .

stosowalem curla z tym ze pobieralem caly content strony i przy 1000 osobach i odswiezaniu co 30sec tego kontentu na stonie w danej chwili niby srednio to wygladalo (wg admina ktory moj skrypt testowal, a to byla jakas tam dodatkowa funkcja tegoz skryptu) moze po prostu jego hosting byl z pupci wziety, nie wiem

A może mieszkania gorzów wielkopolski? Multum - najwiekszy wybór, konkurencyjne ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności