Skocz do zawartości

Forumowicze to PILNE !!!

Daniel Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Bardzo dziekuje Michale, ze mnie wyreczyles. Sam nie chcialem ingerowac zeby mnie nikt nie posadzil o stronniczosc.

Nie ma sprawy, ale mam nadzieje, ze ja nie bede posadzony o stonniczosc.

Nie mam ochoty aby obrazek tego czlowieka pojawial sie na moim forum.

- proszę bardzo, imienniku. ;)

hmm... bez komentarza.

:?

za cytuje jeszcze część reklamy tego kogoś z Allegro

"Zastanawia pewnie fakt, dlaczego firmy w Internecie za pozycjonowanie biorą ok. 100-300zł, natomiast ja jedyne 10 PLN. Otóż w praktyce oba pozycjonowania są identyczne, efekty zbliżone. Firmy "naciągają" potencjalnych klientów, mają większa siłę przebicia ode mnie dlatego pobierają większe opłaty. "

Skoro ten gość jest taki dobry to dlaczego firmy droższe mają większą siłe przebicia ?.

Czegoś tutaj nie rozumiem, chyba tylko idiota na taki marketing by się skusił.

Zazdroszczą efektów, hm - zapewne nie jak znam kilku pozycjonerów nawet tego co nie do konca lubię to moge ppowiedzieć że wie co robi, ale ci ludzie zapewne nie wiedzą co piszą.

Pozdrawiam

Moim zdaniem to taka walka z wiatrakami jak znikną oni to pojawią się następni.

Rynek się reguluje sam i widocznie jest zapotrzebowanie na takie pozycjonowanie. Gdyby nie robili tego co klienci oczekują to by po prostu umarli śmiercią naturalną mając same negatywne noty.

...

wiesz mając negatywne noty :-) jakoś się bronią, a zauważ że koszt reklamy nie jest duży na allegro.

Poza tym dlaczego mam tolerować tzw. konkurencje nie uczciwą - tzn - komputer piracki system - podglądanie kolegów i na krzywy ryj zarabianie, a może wyda taki jeden z drugim kilka tysięcy na soft, później na ZUS, biuro, itp. to zobaczy czy to łatwo.

Już wkótce z kilkoma pozycjonerami którzy mają zarejestrowaną działalności przeprowadzimy większa akcje mająca na celu usunięcie walizkowców bez firmy ze swoją ofertą - jak ?

prosta sprawa, zamówienia - przelew na małą kase w formie zaliczki - faktura brak fakturty po wpłaceniu kasy wciągu 7 dni, zgłoszenie do US - jak jeden z 2 zapłaci sporą kare dla US to dowie się gdzie rejestruje się działalność i płaci podatek jak chce się być dobrą firmą.

Jest nas narazie 3 ale napewno skutecznych, licze że dołączy się jeszcze z 2-4 firmy pozycjonujace i pogromimy szarą strefe SEO

Pozdrawiam

Poza tym dlaczego mam tolerować tzw. konkurencje nie uczciwą - tzn - komputer piracki system - podglądanie kolegów i na krzywy ryj zarabianie, a może wyda taki jeden z drugim kilka tysięcy na soft, później na ZUS, biuro, itp. to zobaczy czy to łatwo.

Ok masz w sumię rację...ale sam mówiłeś że to dla ciebie żadna konkurencja...Ich klienci to typ ludzi którzy więcej nie zapłacą. Jak mówiłem usuniesz tych - wykosztujesz się a przyjdą i tak następni jęsli nie będzie ich na alegro będą gdzie indziej. Chyba że chcesz się bawić w Robin Hooda - bo moim zdaniem to wcale tobie nie pomoże, po prostu gra nie warta świeczki i newrwów.

Oczywiście to twoje nerwy i twoja kasa, więc szczerze życzę Ci powodzenia, ale moim zdaniem tutaj nie walczysz wcale o swój kawałek podwórka bo to nie są poważni klienci (oni i tak więcej nie zapłacą a wszystkich z "szarej strefy"nie usuniesz...)

...

Ja napiszę w ten sposób, jeżeli chodzi o ludzi którzy nie płacą podatków itd. to napewno wszyscy wiedza ze tam gdzie można tam zawsze ludzie będą starali się nie zapłacić lub jakimś ciekawym sposobem ominąć "dodatkowe koszta". Jeżeli chodzi o ludzi, którzy pozycjonują za 10 zł czy tam nawet za 30 zł to myślę ze np. dla Ciebie Szook nie jest to żadna konkurencji itd. Według mnie poważna firma która chce wypozycjonować swoje strony nie będzie się ośmieszać i komuś dawać "zlecenie za 10 zł". Nie orientuje się jak to wygląda na tym rynku ale myślę że ci ludzie "za dyche" to większość "zleceń" mają od dzieci, które chcą wypozycjonować swoje strony na Webparku itd. o tematyce "zarabianie przez czytanie e-mail", jakieś stronki o Harym Poterze (chyba tak to się pisze) i kubusiu puchatku. Czy Ty Szook byś chciał takie zlecenia mieć ?

Wydaje mi sie, ze poczyniles zle zalozenia. Nie mozesz zakladac, ze cala tania konkurencja jest nieuczciwa. Wyobraz sobie, ze ZUSu mozna legalnie nie placic. Wystarczy, ze jestes studentem i uruchomisz swoja firme. Podobnie w przypadku gdy pracujesz gdzies na calym etacie i tam za ciebie placa ZUS i majac swoja firme w ktorej pracujesz po godzinach nie musisz rowniez oplacac ZUS (zdaje sie zostaje tylko skladka zdrowotna do placenia).

Oprogramowanie. Coz z tego co sie orientuje to do pozycjonowania nie potrzeba jakiegos specjalistycznego oprogramowania w stylu AutoCAD. Wystarczy darmowy Linux, darmowy edytor tekstu OpenOffice do pisania ofert. Przegladarka i edytory html sa za free. Wiec kosztow na oprogramowanie nie musisz ponosic by byc w 100% legalnym. Potrzeba komputera ale ten juz kupisz za 1300 zl w markecie na X rat. Fakt, ze jest kiepski ale do pozycjonowania nie potrzebujesz potwora ktory robi 100000 w 3Dmarku.

Koszty biura. Coz nie musisz miec biura i firma moze miec swoja siedzibe w mieszkaniu wlasciciela. Pozcjonowanie to dziala gdzie nie musisz przyjmowac u siebie petentow tak jak np adwokat czy lekarz. Szukasz ludzi poprzez reklamy, ogloszenia i z polecenia. Mozesz ich odwiedzac albo zalatwiac sprawy przez internet. A wiec kosztow biura nie ma. Reklamy rowniez mozesz zrobic malym kosztem.

Inne koszta. Fakt tutaj cos jest. Musisz oplacic internet, telefon i paliwo do auta badz bilety na busa. Jednak to tez nie sa kosmiczne koszta i mozna je latwo kontrolowac.

Podatki. Oczywiscie podatki nalezy placic i to nie ulega watpliwosci. Jednak jak masz dobrego ksiegowego to mozesz placic miesiecznie grosze. Poza tym pozycjonowac mozesz w majestacie prawa na umowe o dzielo i nie musisz miec firmy. Znajdujesz klienta i podpisujesz z nim umowe. Nie wiem jak pozycjonowanie ale byc moze taka umowa podchodzi pod 50% koszty uzyskania przychodu a wiec fizycznie placisz 10% podatku od zarobionej kasy.

Jak widzisz tani pozycjoner nie musi byc przestepca. Ma niskie koszty bo je ograniczyl, nie ma kosztow personelu bo sam jest sobie sekretarka, pracownikiem i szefem.

Pamietaj rowniez, ze w Polsce mamy gospodarke wolnorynkowa i popyt ustala ceny za uslugi. Poza tym mamy konkurencje i firma A ma prawo swoja prace wycenic na XX zl a firma B na XXXXX zl. Natomiast klient ma miec mozliwosc wolnego wyboru czy placi XX czy XXXXX zl.

Podam Ci inny przyklad. Prowadzilem kursy komputerowe ale juz tego nie robie. Osrodek szkoleniowy zaczal szukac oszczenosci i postanowil zmniejszych stawki godzinowe o 40-50% dla wszystkich wykladowcow. Uwazam sie, ze dobrego wykladowce i wiele razy dostawalem piseme podziekowania i gratulacje z firm ktore szkolilem. Dlatego podziekowalem bo uwazam, ze za 20 zl za godzine nie bede prowadzic zajec. Swoja prace cenie minimum na 50 zl za godzine lekcyjna. Oczywiscie na moje miejsce znaleziono innych wykladowcow ktorzy cenili sie na 20 zl za godzine.

Czy powinienem zaczac z nimi wojne? Nie bo wolny rynek i konkurencja polega wlasnie na tym, ze zawsze znajdzie sie ktos kto cos zrobi taniej albo drozej. Tak ma byc i to mnie cieszy.

Skoro robisz cos drozej to udowodnij klientowi, ze jestes lepszy od taniej konkurencji. Konkretne przyklady przemawiaja do klienta bardzo dobrze i pomalu ludzie w Polsce ucza sie, ze czasem lepiej zaplacic wiecej i miec cos dobrze zrobione.

he, no zgadzam się z tobą, ale nie mówię że robię to dla siebie, tylko dla zdrowej konkurnecji.

Jeżeli będą uczciwe firmy na rynku to ja będę się bardzo cieszył bowiem będą miały wpływ na rozwój rynku i jego jakość.

Wiesz ja jestem za współpracą i wymianą doświadczeń bo nie uważam że zawsze i wszędzie muszę być nr. 1, liczy się marketing, obsługa, jakość, marka itd. Współpracuje z sitepromotorem i innymi dobrymi ludźmi i każdy z nas chwali sobie współprace, nie jedno krotnie pomagamy sobie podciągać pozycje. Bo przecież 2 rózne techniki dobre nawet na najlepszą są zwycięskie.

Pozdrawiam

Mariusz

jeżeli chodzi o ludzi którzy nie płacą podatków itd. to napewno wszyscy wiedza ze tam gdzie można tam zawsze ludzie będą starali się nie zapłacić lub jakimś ciekawym sposobem ominąć "dodatkowe koszta".

Swiete slowa. W Polsce pcha do tego debilny system podatkowy oraz wysokie podatki. Jezeli przecietny obywatel ma placic nizszy i prosty podatek to nie bedzie kombinowac bo mu sie to nie oplaci.

Natomiast teraz ktos kto ma oddac 50% swoich zarobkow Panstwu bedzie wyszukiwal zawilosci w podatkach aby zaplacic mozliwie najmniej.

Smieszy mnie polityka rzadu polegajace na zwiekszaniu podatkow bogatym ludzia. Nie skonczylem studiow ekonomicznych i znam sie tylko na naciskaniu klawiszy ale wydaje mi sie, ze ktos kto duzo zarabia jest osoba kreatywna i nalezy ja promowac. Kazdy kto ma duzo chce miec jeszcze wiecej a wiec bedzie zarobione pieniadze inwestowac a to pociaga za soba nowe miejsca pracy i podatki sciagane z innych ludzi.

Dla mnie to proste. Duza i aktywna grupa ludzi przy kazie nakreca rynek swoimi inwestycjami. Daje prace innym i poprawia byt calego spoleczenstwa.

Ale u nas jest inaczej. Zabrac bogatemu i dac biednemu. Jednak w praktyce wyglada to tak, ze ktos kto ma duzo pieniedzy ma mozliwosci aby nie placic duzego podatku. Najbogatsi placa podatki poza granicami kraju i jest im obojetne to co rzad wymysli bo ich pieniadze tutaj nie zostaja. Dla mnie podnoszenie podatkow rowna sie swiadomemu zmniejszaniu wplywow do kasy panstwa.

do BD - oczywiście że nie muszą być nie uczciwi ci co robią tanio ! ja napisałem wyrażnie o tych co robią nie legalnie. Bo to że możesz nie mieć biura i możesz mieć linuxa to się zgadzam. Ale wiesz mogę a chcę - jeżeli ktoś jest piratem to ma to gdzieś co może mieć jak może ukraść itp.

Oczywiście każdy oszczędza my też nie wydajemy na byle co.

Wiadomo nasze koszty są świadome bo firma Plus Gsm nie zleci pracy xxx tylko np. nam bowiem jesteśmy pewni - nie chodzi tylko o cene ale o całe zaplecze sprzętu. Ktoś kto robi w domu jutro może się znudzić i robić coś innego a to nie działa na korzyści dla dużych firm. One nie szukają taniej lecz dobrze i pewnie. Jest też pewna przewaga możliwości rozwoju i inwestowania - to znaczy naszym założeniem jest od stycznia 05 uruchomienie info lini 0801, zatrudnienie ruchomychi namacalnych handlowców itd. co daje nam pewną przewagę i duży krok w rynku ofert na pozycjonowanie.

Pozdrawiam

Mariusz

zgadzam się z Tobą że polityka podatkowa jest ciulowa: przykład jak zaczynałem postanowiłem zakupić PLOTER takie coś jak drukarka ;-). Kupiłem na kilka dni prze zarejestrowaniem się na VAT i kilka ładnych tysięcy poszło się walić bo nie było wazne że to sprzęt do firmy. Oni piszą o inwestycjach i dofinansowaniach z UE. Chętnie wprowadze nowe technologie i do naszej firmy i dołoże 50% jeżeli oni dołożą 2. Ale to że określają że dają odręki to chyba jakaś bzdura która ma sztucznie napędzać ruch w interesie.

Wiesz generalnie jest tak. Ja staram się płacić co muszę - robić w odpowiednich cenach - jeżeli ktoś daje zarobić mi to wiadomo że ja daje zarobić następnemu bo nie jestem dziadkiem i w skarpetkę nie chowam.

Więc lepiej pieniądzem obracać.

I niemam nic przeciwko tym 10 zł - ale ja nigdy wcześniej nie napisałem że za 10 to kant a ci Panowie jasno określi że ci co mają drożej to naciąganie a to już zakrawa na nie uczciwą konkurencje. Bo oni nie mają przebicia - a czy ja im bronię się przebijać. Czy ja się przebiłem w 1 dzień ?

Pozdrawiam

Mariusz

Powiem tak bo czas najwyższy jest objąć stanowisko,

zarówno jedne jak i drugie argumenty do mnie przemawiają...

1. Pozycjonowanie za 10 PLN - niewaqzne czy używam kradzionego oprogramowani czy Linuxa i jego pochodnych, nie może być usługa jakościowo dobra i tu się zgadzam, ale to klient ma prawo wyboru biorę xx PLN czy xxxx PLN jeżeli jest świadomy różnicy zrobi to bez względu na to czy wytkniemy błedy czy nie

2. Pozycjonowanie za 10.000 PLN też może być przekrętem i nie ważne jakiego softa czy komputera urzyjesz i czy płacisz podatki czy nie, jeżeli ktoś zauważy metody które można zinterpretować jako nieetyczne moze się zdarzyć że wyszukiwarka go wywali bezpowrotnie.

Uważam że działania podjete przez mariusza nie sa niczym nagannym jeżeli jest przekonany że czyni dobrze, ale naszym zadaniem jest bardziej pokazaniu klientom róznic i ryzyka takiej a takiej formy pozycjonowania i wyczulenie go na pewne aspekty pozycjonowania.

Powiem Tak

Jest jak najbardziej za SEOPL

jestem za uświadomieniem społeczeństwa że pozycjonowanie to nie zabawa tylko cięzka praca wiele testów i przygotowania....

Jestem tylko ciekawy jakie efekty pzyniesie akcja Mariusza, wierzę że nam napisze

prosta sprawa, zamówienia - przelew na małą kase w formie zaliczki - faktura brak fakturty po wpłaceniu kasy wciągu 7 dni, zgłoszenie do US - jak jeden z 2 zapłaci sporą kare dla US to dowie się gdzie rejestruje się działalność i płaci podatek jak chce się być dobrą firmą.

Po pierwsze aby wykonać zlecenie nie trzeba być firmą,po drugie jest kwota wolna od podatku,po trzecie ktoś zaznaczy w ofercie że nie wystawia faktur vat i możesz go pocałować w nosek ;)

Swiete slowa. W Polsce pcha do tego debilny system podatkowy oraz wysokie podatki. Jezeli przecietny obywatel ma placic nizszy i prosty podatek to nie bedzie kombinowac bo mu sie to nie oplaci. 

Natomiast teraz ktos kto ma oddac 50% swoich zarobkow Panstwu bedzie wyszukiwal zawilosci w podatkach aby zaplacic mozliwie najmniej. 

BD nie trzeba zarabiać dużo aby płacić takie podatki jeśli weźmiesz pod uwagę wszystko i vat i akcyzy i inne pierdoły to się okaże że każdy z nas bez względu na zarobki oddaje połowę swoich dochodów.

Zgadzam się z tobą że nie należy podnosić podatków dla dużo zarabiających to jest jak odcinanie tlenu gospodarce. Do kasy państwa i tak trafią grosze, ale tak to jest jak za rządzenie biorą się kretyni .

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności