Skocz do zawartości

Linkowanie strony docelowej z zaplecza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ;) Po ostatnich zmiana algorytmu Google zacząłem się zastanawiać nad linkowanie ze stron zapleczowych. Mam grupę wartościowych blogów na WP, posiadającą po 40-60 artykułów różnej długości, blogi ogólnie bardzo zadbane i dość dobrze podlinkowane wartościowymi linkami.

Teraz nasuwa się pytanie jak najkorzystniej będzie linkować z tych stron do strony docelowej. Linki side wide po aktualizacjach ostatnich moge przysporzyć więcej problemów niż pożytku. Jak teraz jest najefektywniej linkować z zaplecza? Możecie podzielić się jakimiś poradami, na co powinienem zwrócić uwagę, może jakieś wtyczki do WP?

Lexy, Zgred? ;)

Z moich testów na sporej ilości precli, wynika, że lepiej linkować z treści - pamiętając o tematyczności w obrębie podstrony - niż z Blogroll.

Wtyczki standardowe w tym przypadku, to Related Posts, Latest Post - do indeksacji, oraz coś do SEO, pamiętaj też o ustawieniu przyjaznych adresów.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

LInki sitewide, sa przecież najbardziej naturalnymi linkami

Dla platform blogowych tak, dla innych serwisów już niekoniecznie.

Latent Semantic Engineering

Z moich testów na sporej ilości precli, wynika

Z moich obserwacji wynika, że wszystkie strony, które linkujesz po kolejnej aktualizacji Pingwina polecą w pizzzzz....

Dla platform blogowych tak, dla innych serwisów już niekoniecznie.

A to mi nowość, a to widziałeś?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

byle ta treść była powiązana tematycznie tam gdzie się linkuje

No, no, zawsze można się tutaj czegoś nowego dowiedzieć, to jakaś nowa zmiana nastąpiła? Google zaczęło czytać? Czy może stosuje Latent Semantic Engineering? :hahaha:

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Google wykorzystuje LSI od czasów Caffeine. LSI jest także podstawą działania Knowledge Graph.

To co mówi google a to co wynika z praktyki to są dwie odrębne bajki, no ale jeżeli ktoś praktyki nie ma za wiele to tego nie może wiedzieć.

Cóż, ignorancja nie boli, bolą jej następstwa.

Jesteś jak mucha. Natrętna, ale nieszkodliwa.

Właśnie używam packi: pac. {ignor}

1315938644260.gif

Następstwa to będą bolały klientów, którzy się natną na bajkopisarzy tego pokroju.

Jak teraz jest najefektywniej linkować z zaplecza?

Tak jak dawniej, tylko zwracając jeszcze większą uwagę na brak dużej schematyczności. Stronki rób na różnych skryptach, jedne statyczne na kilka podstron, inne blogi, fora, jeszcze inne serwisy ogłoszeniowe. Co do linkowania, z części stron site-wide (zarówno linki tekstowe, jak i graficzne), z części tylko z pojedynczych podstron... ale jak będzie po 1 czy 2 linkach z dosłownie każdego wpisu to będzie to wyglądało na zwykłego precla. Na pewno coraz mocniej trzeba się skupiać na linkach bez słów kluczowych w anchorach, a więc sporo brandowych.

Jak masz zaplecze skupione na wąskiej tematyce, najlepiej jeśli link będzie prowadził do odpowiedniej kategorii na stronie pozycjonowanej. Jak tematyka zaplecza ogólna, to i link wtedy będzie sens skierować na stronę główną.

LInki sitewide, sa przecież najbardziej naturalnymi linkami ,nie wiem dlaczego tak się ich boicie.

To wynika z powtarzanego w kółko mitu. Grunt to nie przesadzić z żadnym rodzajem - wiele filtrów poleciało właśnie za pojedyncze wpisy w katalogach, a nie za linki site-wide. Ale jak większość będzie taka, to też pewnie będzie problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności