Skocz do zawartości

Analiza konkurencji - 2 pytania

SobiePan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem w trakcie analizy konkurencji dla jednego z serwisów www, który pozycjonowany był przez jakąś firmę SEO. Mam w związku z tym 2 pytania:

1. Strona jest na 3 miejscu na dane słowo kluczowe. Ahrefs i MajesticSEO pokazują dla serwisu niewiele linków (<10). Konkurencja ma ich znacznie więcej (liczone w setki) a mimo to są w tyle za serwisem. Czy to oznacza, że albo firma SEO robiła 301 (chociaż nie ma żadnych w raportach), albo skutecznie ukryła swoje zaplecze przed botami Ahrefsa i MS? Czy możliwe jest jakieś inne wytłumaczenie?

2. Badając daną frazę zawsze biorę do analizy dany konkretny URL (a nie root domeny), który pokazuje się na daną frazę w wynikach, i zawsze biorę pod uwagę tylko te backlinki do tej strony, które jako anchor mają daną frazę. Innymi słowy: nie badam całej strony, tylko podstronę, która wyskakuje w wynikach i linki do niej z danym anchorem. Czy to jest prawidłowe podejście?

Dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam.

1. Zbadaj na jakich stronach są umieszczone BL

2. Na pozycję danej podstrony ma wpływ zarówno linkowanie do całego serwisu jak i linkowanie wewnętrzne im większy site i lepsza optymalizacja linków wewnętrznych tym może być wyżej podstrona na daną frazę pamiętaj, że również trzeba wziąć pod uwagę treść danej podstrony.

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

1. To jest dosłownie 7-8 podstron typu KRS online. Niemożliwe, żeby wypłynął na taką frazę z tymi linkami

2. Czyli analizować linki z danych anchorem i na daną stronę ale oceniać je w kontekście wielkości strony, optymalizacji on-page i poprawności linkowania wewn?

1. To może być zoptymalizowana treść, ukrywanie zaplecza przed robotami itd. Jak masz dostęp do narzedzi dla łebmajstrów google to tam możesz się posiłkować sprawdzając

2. Mniej więcej tak i analizować w kontekście ogólnej liczby linków prowadzących do serwisu z tą podstroną

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

No i pamiętaj o zasadzie, że czym mocniej linkowany jest cały serwis i im bardziej jest zoptymalizowany tym mniej linków potrzebuje pojedyncza podstrona

• 8 miesięcy temu...

Witam, chciałbym zadać podobne, acz szersze pytanie dot. analizy konkurencji. Nie chcę również zakładać nowego tematu bo chyba szkoda na to miejsca.

Co powinna zawierać rzetelna analiza konkurencji?

pytanie jest ogólne i jestem w trakcie zbierania odpowiedzi. Jeżeli znacie jakieś dobre artykuły (niekoniecznie po polsku) to podeślijcie proszę.

Poniżej moja check lista tego, co warto zrobić ( w miarę możliwości prosiłbym też o opinie)

Analiza słów kluczowych oraz konkurencji dla konkurentów (też konkurencji szerokiej dla przedsiębiorstwa, która może stanowić konkurencję w SERP, adwords)

Analiza optymalizacji stron konkurentów

Analiza backlinków (i innych wskaźników stron)

Analiza trendów słów kluczowych (potencjału wyszukiwań i ruchu)

Szpiegowanie reklam

Analiza sposobów/metod pozycjonowania konkurencji

Wycena

oraz cykliczne raportowanie działań i testy rozwiązań

Dobrze zrobione: razem ca 5 koła netto :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Co powinna zawierać rzetelna analiza konkurencji?

Też i analizę rynku, czy jest tendencja wzrostowa, czy też spadkowa w danej branży. Jak wzrostowa to jak sama nazwa mówi konkurencja będzie się zwiększać :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

analizę TOWS/SWOT, 5 sił portera :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Spokojnie - robiłem taką na MBA :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności