Skocz do zawartości

Zmiana sklepu na inny skrypt a pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Przepraszam jak temat się powtarza ale niestety nie znalazłam konkretnej odp.

Mianowicie zmienia sklep www na inny - także inny skrypt. Od początku sklep był pozycjonowany i linkowany także do podston itd. Mam pytanko jezeli nowy sklep (prestashop) generuje nazwy podstron inaczej od obecnego (czyli tworzą się nowe adresy strony) jak uniknąć spodku jezeli moją podstrona zajmuje TOP 2 dla jednej z fraz? Czy jest na to złoty srodek? Czy wystarczy przekierować adres podstron na nowe podstrony? (jezeli tak, jaki jest najlepszy sposób?

przekierowanie 301 ze starej podstrony na nową podstronę oraz dodatkowo porównałbym % nasycenie frazą kluczową treści strony

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Niekoniecznie, jeżeli treść i optymalizacja, linkowanie wewnętrzne będzie lepsze*** to może wystrzelić w górę

*** - lepsze dla robotów

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ze swojej strony dodałbym wzmnożone linkowanie nowych i starych adresów, to powinno również zmniejszyć spadki, o których pisze @SzlafRock. I no wybacz Krzysztofie, ale ja też się z nim zgadzam, co by nie robić i tak zwykle jest chwilowy spadek. Na pewno zajmujesz się trochę większymi sklepami, stąd może mniej odczuwalne.

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

I no wybacz Krzysztofie, ale ja też się z nim zgadzam, co by nie robić i tak zwykle jest chwilowy spadek

Wybaczam :D

Dlatego napisałem "może" - po prostu kilka razy się mi tak przytrafiło po optymalizacji linkowania wewnętrznego i optymalizacji grafiki i treści , nie zawsze tak było ale się trafiło :)

....

jak uniknąć spodku jezeli moją podstrona zajmuje TOP 2 dla jednej z fraz?

.....

nie unikniesz spadku, przy zmianie sklepu na inny silnik zawsze są odnotowywane spadki w długim ogonie, jedynie index się utrzyma i to nie zawsze

jedyny ratunek to 301 z stron których już nie ma

jest inne wyjście coraz cześciej spotykane, nowy sklep stawiasz pod nowym adresem ze starego sklepu robisz katalog produtków a a zamiast koszyka odsyłasz to nowego sklepu

rozwiązanie to ma wiele zalet

Marketing internetowy dla firm

Chodzi mi dokładnie o to aby nie był to znaczący spadek. Spotkałam się także automatycznym przekierowanie 404 z niedziałających strona na stronę główna.. ale nie jestem fachowcem :)

Myślę, ze 301 będzie ok.. moze głupie pytanie czy jest mozliwość pobrać wszystkie adresy z mojego sklepu aby wykonać 301? jak to wykonać (pobranie)

Po zmianie skryptu z jednego na drugi oraz zamianie zwykłych kategorii na sub-domeny,dodaniu tagów pochodzących ze wszystkich subdomen oraz po dodaniu recent post zanotowałem w pierwszym momencie spadki o ok.10 pozycji w dól (niektóre frazy długiego ogona nawet poznikały), ale po 2 miesiącach bez żadnego dodatkowego linkowania ok 80% fraz wskoczyło na pozycje 1 (wcześniej pozycje 5 - 10)dostając przy okazji dodatkowe linki od Google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności