Skocz do zawartości

Wyniki ankiety na temat filtrów za backlinki

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

Maksymalnie 2 tygodnie

A był ręczny czy algorytmiczny? Podasz datę nałożenia i zdjęcia filtra?

• Odpowiedzi 238
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Bawię się frazami na których nieustannie się otrzymuje filtry. I ręczne i algorytmiczne. Z większą intensywnością tak powiedzmy od 2009 roku. Więc opracowałem sobie własne sposoby wyjścia "na swoje" :) W bieżącym roku również, jeżeli chodzi Ci o skuteczność po kolejnych updatach. Tyle mogę napisać.

nihil fit sine causa

Tak, najbardziej interesują mnie filtry po wprowadzeniu Pingwina. Podasz przykładowe daty?

...No nic, trzeba będzie zacząć chodzić po polskich forach, zbierać "nienaturalne" posty z linkami i wrzucać do maszyny podpier.. co parę dni. Zobaczymy jak wtedy będzie wyglądało to całe WHITE SEO...

Jak skończą się pomysły na słanie zkodliwych linków, to zacznie się zgłaszanie właśnie takich for gdzie szeptuchy zakładaja po kilka kont i napierdzielają ze sobą. Później strony gdzie jest dobra modearacja, potem własne zaplecze i... Nie będzie niczego. Ale po co patrzeć w przyszłość jak dziś jest jeszcze co zgłaszac ;)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Podasz przykładowe daty?

Mniej więcej święta B.N. a ~5 styczeń b.r. Po więcej musiał bym grzebać w bazie danych. Napisz do czego zmierzasz.

Przecież istnieje prosta strategia którą możesz zaproponować klientom nie uderzając w interesy branży. Sama na siebie kręcisz bat(ze strony G).

nihil fit sine causa

według nich to nie PR jest istotne, ale to, czy strona z linkiem jest w indeksie.

Ja bym bardziej patrzyła na to, czy strona ma cokolwiek w indeksie. Tu akurat pomocne jest narzędzie Link Detox, bo jedną z reguł przy ustalaniu, że link jest "toksyczny" jest to, czy jest zaindeksowana i nie ma ryzyka, że ma się linka na zbanowanej domenie.

To z pewnością warto sprawdzić PRZED dodaniem linka.

Kiedy strony z linkiem nie ma w indeksie (po upływie rozsądnego czasu od dodania), to:

a) ma problemy jakościowe i link stamtąd faktycznie może szkodzić,

B) przyczyny są inne, ale obiektywnie nie ma jej w indeksie, więc co nam po takim linku.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

Napisz do czego zmierzasz.

Do powrotu do głównego tematu dyskusji i do mojego pytania o doświadczenia innych osób z filtrami. Fajnie byłoby zobaczyć jakiś przykład (nawet anonimowy), gdzie widać, jakie działania w jakim terminie przyniosły oczekiwane rezultaty. W szczególności przy filtrach ręcznych, gdzie bez oczyszczenia profilu linków pracownik po prostu odrzuci zgłoszenie, a znowu bez wysłania zgłoszenia czeka się bardzo długo na wygaśnięcie filtra.

Oberwą właściciele stron, z których NIE udało się usunąć linków, bo albo nie usunęli linka na prośbę, albo po prostu nie umożliwiają kontaktu ze sobą. Jeśli link z danej strony szkodzi stronie klienta (albo może zaszkodzić mojej), to mnie interesuje tylko jego strona i efekt w postaci zdjęcia filtra. Jeśli webmasterowi nie chce się usuwać linka - jego problem.

wiesz mam z dawnych lat trochę różnych katalogów, przetrwały różne zawirowania to i przedłużam domeny, bo one niby jak wino ;) I od pewnego czasu dostaję ogrom maili z prośbami o usunięcie wpisów z tychże katalogów a są to nierzadko wpisy z 2006-2007 roku. Przez lata były cacy a teraz nagle są "be". I skoro właśiciel strony sam sobie takiego linka dodał to czemu ja mam teraz tracić czas i mu go usuwać? (przecież wiedział co robi) A jak jeszcze pisze taki jeden z darmowego maila, albo z takiego co nie ma nic wspólnego z domeną, o usunięcie której prosi to na co on liczy? A nierzadko żeby było śmieszniej nawet nie podaje o jaki katalog mu chodzi - śle na ślepo wszędzie gdzie się da. To ja mam za takiego gościa szukać wpisu, potem prosić go o potwierdzenie czy o ten mu chodziło i jeszcze błagać żeby jakoś udowodnił, że to faktycznie jego strona? Bo jak tego nie zrobię to wyśle na mnie donos i będę miał przeje... Przecież to paranoja i naprawdę mam lepsze rzeczy do roboty. A sam się zastanawiam skoro link z podkategorii tematycznej w katalogu stron jest nienaturalny to jaki link naturalny jest?

Oberwą właściciele stron, z których NIE udało się usunąć linków, bo albo nie usunęli linka na prośbę, albo po prostu nie umożliwiają kontaktu ze sobą. Jeśli link z danej strony szkodzi stronie klienta (albo może zaszkodzić mojej), to mnie interesuje tylko jego strona i efekt w postaci zdjęcia filtra. Jeśli webmasterowi nie chce się usuwać linka - jego problem.

to jaki link naturalny jest?

Pewnie taki co nie przekierowuje na jakąkolwiek stronę ;)

A jak jeszcze pisze taki jeden z darmowego maila, albo z takiego co nie ma nic wspólnego z domeną, o usunięcie której prosi to na co on liczy? A nierzadko żeby było śmieszniej nawet nie podaje o jaki katalog mu chodzi - śle na ślepo wszędzie gdzie się da. To ja mam za takiego gościa szukać wpisu, potem prosić go o potwierdzenie czy o ten mu chodziło i jeszcze błagać żeby jakoś udowodnił, że to faktycznie jego strona? Bo jak tego nie zrobię to wyśle na mnie donos i będę miał przeje...

No i zwróciłeś uwagę na bardzo ważny problem - możliwości szkodzenia poprzez tym razem ... Zdejmowanie linków :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Możesz się jedynie domyślać po własnych obserwacjach i testach, ale który tak na 100% jest szkodliwy to tego nie dowiesz się nigdy.

Nie muszę być w stanie ocenić prawidłowo każdego pojedynczego linka. Ważne, że docelowo zdejmuję filtr, a to znaczy, że odpowiednią część oznaczyłam jako szkodliwe.

To z pewnością warto sprawdzić PRZED dodaniem linka.

Ale nie każdy to robi właśnie wtedy, poza tym strona może zostać zbanowana, czy mieć wyzerowany PR dopiero po fakcie. Gdyby nie masowe katalogowanie i dodawanie linków na innych śmietnikach, nie byłoby w ogóle tematu.

Kilka osób krytykuje tu zarabianie na odfiltrowywaniu (co de facto jest konsultacjami takimi samymi jak w przypadku spadków pozycji z każdego innego powodu)... a nie pomyśleliście o tym, że takie zlecenia pojawiają się właśnie w wyniku działań tych seowców, którzy hurtem przyjmują strony do pozycjonowania, żeby nabić sobie portfel? Ale jak już przychodzi do kosztów za linki, minimalizują je na tyle, na ile się da, ograniczając się do hurtowego pozyskania śmieciowych linków i w rezultacie pakując stronę w filtr. Oczywiście jak przychodzi temat zdjęcia filtra, rozkładają ręce, bo to przecież pochłonie zbyt dużo czasu, w którym można złapać na kasę innego klienta.

Skoro niektórym właścicielom katalogów (bo jednak to one w tym temacie obrywają najbardziej) szkoda czasu na usuwanie linków na prośbę, może czas pomyśleć nad możliwością dodania strony tylko z adresu e-mail w jego domenie? Nie byłoby też wtedy problemu próby zaszkodzenia konkurencji, a przynajmniej ten jeden rodzaj stron uniemożliwiałby takie działania. Poza tym kurczę, chłopaki, jak się decydujecie na prowadzenie strony współtworzonej przez dowolne osoby, to logiczne jest, że moderacja zajmie Wam trochę czasu.

pomiędzy disallow a tym: https://www.youtube....vV-i2EU&t=32m7s

Ja też, tyle, że tam za paczkę fajek... tutaj za zgarnięcie klienta, bo powiedzmy sobie szczerze, żeby było dobrze w tym fachu to każdy jeden filtr do którego doprowadziła pseuda firma seo powinien być na forum pokazywany i takie firmy (o niektórych dość głośno ostatnio - nawet filmiki auto prezentacyjne kręcą) powinny być wytykane palcami. Może kiedyś nadszedł by czas, że byłoby ich znacznie mniej.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności