Skocz do zawartości

Zmiany w wynikach wyszukiwania

Rstaciak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

dawno już nie pisałem na forum - zmiana specjalizacji :) ale dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie w serpach:

1. ograniczona liczba wyników na stronę np. 4 (zamiast 10)
  2. trafność wyszukiwania

1. przy wpisaniu frazy która zawierała słowa takie jak `cache` i `php` (nie pamiętam jakiej dokładnie frazy użyłem) to zamiast wyszukiwać tych słów w contencie to wyszukało je po prostu w adresie strony : www.mojastrona.pl/cache/index.php?id=123123123
    2. wpisałem frazę `xcache wady zalety` wyszukało mi dwie pozycje wyniów oraz wyniki podobne np.:
      Wada czy zaleta - oto jest pytanie podczas rekrutacji - Kariera.com.pl

Być może to tylko moje dziwne odczucie ale wiem też, że miała być aktualizacja przez Google `Penguina` i zastanawia mnie to czy przez przypadek nie było jakiejś poważnej zmiany odczuwalnej dla użytkownika.

Prosiłbym o info i z góry dzięki! :)

multikonto

Tego zapowiadanego update jeszcze nie było jeśli o to pytasz. Zmniejszona ilość wyników już od jakiegoś czasu testowana jest, pewnie do momentu aż zostaną tylko reklamy będą sprawdzać.

Takie dziwactwa dzieją się od dawna, bo nowy algorytm jest porąbany delikatnie mówiąc. Po pierwsze zamiast wyszukiwać dokładnie to co się wpisze, szuka pokrewnych wyników włączając w to pokrewieństwo tematyczne i synonimy lub jedynie części składowe wpisanego wyrażenia zamiast dokładnie to co użytkownik wpisał. W efekcie wyniki są powiązane tematycznie, ale nie te których się szuka (z resztą często nawet nie są powiązane tematycznie). Dlatego dla mnie osobiście ta wyszukiwarka niestety stała się kiepska. Dokładając do tego wszystkie te kwiatki takie jak twoje przykłady i fakt, że Google na masową skalę wycina wartościowe strony i zapycha wyniki pierdołami niestety nie mamy w Polsce dobrego narzędzia do przeszukiwania Internetu - ja na razie sobie radzę wpisując wielokrotnie różne wersje zapytania i korzystając na przemian z różnych wyszukiwarek.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz jak można było tak spie... tak dobrą wyszukiwarkę.

Ja dzisiaj byłem `zmuszony` otworzyć chociażby bing`a (pierwszy raz od chyba X lat) gdzie znalazłem większą ilość wyników interesujących mnie.

Najbardziej denerwujące jest to iż Google chyba przestało analizować frazę jako całość - wpisanie `PHP` i `cache` zwracało momentami tak absurdalne wyniki jakbym wpisywał te frazy oddzielnie a nie w długim ogonie.

multikonto

Tak dokładnie, bardzo często są absurdalne, a to właśnie dlatego, że nie szuka tego co wpisujesz dokładnie, tylko jakieś pokrewne w oczach automatu tematy - zakładają, że ich cudowny algorytm wie lepiej czego szukasz niż Ty sam i w ten sposób szukając np. tras rowerowych dostaniesz artykuł o opłatach na A4 i garnkach z aluminium, bo masz ramę w rowerze z aluminium. Coś kiedyś czytałem nawet w jakiejś gazecie ostatnio, że ktoś tam z Google powiedział, że ludzie nie chcą by Google odpowiedziało na ich pytanie, tylko chcą by powiedział im co mają zrobić (czyt. kupić) . Dodatkowo biorąc pod uwagę jak mocno wycinają wartościowe strony, można wysnuć wniosek, że brakuje wyników udzielających dokładnych odpowiedzi, które byłyby godne wyświetlenia, to też trzeba się przedzierać przez setki bezużytecznych wyników, które zostały wciśnięte by zatkać dziurę.

Do tego zauważyłem ostatnio, że algorytm już tak głupieje, że przestaje wyświetlać np. podstrony, które pasują i zaczyna w ich miejscu jakieś inne z danego serwisu wyświetlać nie zawierające w tytule nic z wpisanej frazy i w ogóle jej nie dotyczące.

a nie zauważyłeś dla swojego zapytania :

Nie znaleziono żadnych wyników wyszukiwania dla hasła

to by tłumaczyło 4 wyniki oraz wyniki uzupełniające

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

hmm... tak ale hasła które wpisywałem są na tyle popularnym tematem w sieci, że powinno się pojawić więcej wyników. Chociażby wpisując hasło `Xcache wady i zalety` oczekiwałbym, że G zwróci mi wyniki z jakiś forów, blogów wyświetli stronę twórców `Xcache` etc.

to jakby nie ma znaczenia, w SEO już nie jestem na bieżąco po prostu dzisiaj w sumie mało trafne wyniki mnie zszokowały i by znaleźć sensowne strony porównujące xcache, memcache, APC, .... , etc. musiałem się trochę namęczyć.

multikonto

Ja również na podaną przez Ciebie frazę "xcache wady zalety" mam 3 wyniki i reszta "podobne"... bez sensu pomysł. Ciekawe czy ludzie w efekcie zaczną wchodzić na 2 stronę czy zmieniać zapytanie. A w ostateczności wyszukiwarkę ;-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

hmm... tak ale hasła które wpisywałem są na tyle popularnym tematem w sieci, że powinno się pojawić więcej wyników. Chociażby wpisując hasło `Xcache wady i zalety` oczekiwałbym, że G zwróci mi wyniki z jakiś forów, blogów wyświetli stronę twórców `Xcache` etc.

to jakby nie ma znaczenia, w SEO już nie jestem na bieżąco po prostu dzisiaj w sumie mało trafne wyniki mnie zszokowały i by znaleźć sensowne strony porównujące xcache, memcache, APC, .... , etc. musiałem się trochę namęczyć.

Gdyby były takie popularne to z pewnością wyników było by więcej .

Problemem nie jest google tylko to, że nie potrafi się zadać pytania - nawet ludzie mają czasami problemy z interpretacją "co autor miał na myśli" ... ;)

Poza tym normalnie masakra z niektórymi informacjami "sprzedawanymi" na forum ;) a już wyciąganie wniosków to normalnie wietnam :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Z Google jest problem i to wielki, jak ludzie przestaną znajdywac potrzebne im informacje to wyszukiwarkę google zastąpi u nas Bing i Rosyjski Yandex, tym bardziej, ze Yandex ma zamiar podbić rynek Europejski, ostatnio oglądałem program o tej wyszukiwarce na jakimś kanale biznesowym CNBC chyba. Więc szykuje się ostra konkurencja dla Google i to Google powinno starać się utrzymać użytkowników, anie ich odstraszać spamem w wynikach i absurdalnymi wynikami na zadawane pytania do wyszukiwarki. Niedługo może okazać się, że w Polsce Google nie będzie miało czego szukać jak Yandex wejdzie na rynek. Bo Google teraz zajmuje się prawdę mówiąc głupotami typu te Okulary z kamerami i innymi pierdołami, typu mapy z których i tak większość zwykłych ludzi nie korzysta. Wprowadzają nowe zmiany w wyszukiwarkę, ale dla użytkowników tej wyszukiwarki przysparzają tylko problemów ze znalezieniem czegokolwiek. A dowodem na to jest spam w pierwszych wynikach googla typu www.jhdiupidasias.głupotagoogle.pl

Niedługo może okazać się, że w Polsce Google nie będzie miało czego szukać jak Yandex wejdzie na rynek.

Yandex nie wygra z Google w Polsce.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Yandex nie wygra z Google w Polsce.

A tego nie wiadomo, jak jakość wyników będzie spadać, to Polacy sami poszukają sobie innej wyszukiwarki i będzie tak samo jak z NK dawniej naszą klasą, jak Facebook wszedł na polski rynek portal NK praktycznie opustoszał.

Pracownicy Google zapomnieli ze ich wyszukiwarka to narzędzie udostępnione ludziom za darmo do wynajdowania cennych informacji, teraz oni serwują spam bo kierują się zyskiem. Już teraz niektórzy korzystają z dwóch wyszukiwarek, ja też korzystam z google i binga bo czego w google nie znajdę to w bingu znajdę, a temu kto szuka informacji zależy na tym aby je znaleźć w jak najszybszym czasie, a Google teraz zrobiło tak, że aby coś znaleźć trzeba na to poświęcić przynajmniej 10/15 minut, no chyba ze się wpisuje tylko nazwę firmy w wyszukiwarce, to w tedy wynik mamy na samym początku, ale jeśli chodzi o zaawansowane frazy, słowa kluczowe, to google z tym ma problem. Kiedyś ta wyszukiwarka była lepsza, lepiej się wyszukiwało, dziś wyszukiwanie trwa strasznie dużo czasu, tylko szkoda ze pracownicy googla nie dostrzegają tego problemu, a jedynie utrudniają życie ludziom i osobom posiadającym witryny, a dowodzi temu fakt, że filtry i bany otrzymują wartościowe witryny, a spam jest kryty przez Googla. To powinno działać całkiem na odwrót, wyniki w google takie jak np. www.disoidyacs.przykład.pl są coraz bardziej zauważalne, a co najgorsze są one na pierwszych pozycjach od bardzo dawna, a każdy wie ze takie adresy i strony są robione przez automaty i spamerów. Więc widać chyba ze google musi odpowiadać taki stan rzeczy skoro do tej pory oni tego nie zniwelowali i nie poprawili jakości wyników w wyszukiwarce, a z każdym update ta jakość jeszcze bardziej spada.

Gdyby były takie popularne to z pewnością wyników było by więcej .

Problemem nie jest google tylko to, że nie potrafi się zadać pytania - nawet ludzie mają czasami problemy z interpretacją "co autor miał na myśli" ... ;)

no i nie do końca...

np swój nr tel mogę wyszukać jedynie z " " a jest na kilku stronach...

więc problemem jest google

bo

Droga wojewódzka nr 902 – Wikipedia, wolna encyklopedia

moj numerek ma w sobie 902 :)

Wyniki podobnych wyszukiwań

Dorman 608-902 Power Steering Reservoir : Amazon.com ...

w sumie wyników wyszukiwania było 3 i żadnego prawidłowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności