Skocz do zawartości

Jak zaprojektować baze?

MMP

Jaką wybrać baze?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wybrać baze?

• MySQL
      13
    • PgSQL
      1
    • Inna
      1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A może założe bloga na ten temat? :)

Wiesz co mysle ze to nie jest zly pomysl...sam jestem u podstaw tworzenia pseudoszukajki po to aby lepiej zrozumiec mechanizmy dzialania wyszukiwarek, jesli np. zebralaby sie grupa osob kazdy by dodal po 1 algorytmie + pani Halinka = onet lezy :)

zebralaby sie grupa osob kazdy by dodal po 1 algorytmie + pani Halinka = onet lezy
Do tego zbudować sieć robotów indeksujących na wzór "SETI" i Google ma problem :)

[Edit]

Jest ciszej :)

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Irek, to może masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły które można by zastosować?

Spytaj córki, bo zapewne zaznajomiłeś ją z mechanizmem działania google i wymyśl coś innowacyjnego :-)

Odkurzyłem starego bloga i dodałem tam kategorie związaną z tym projektem.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

a moze z innej strony - widze ze masz primaryKey pole URI (rozumiem ze to jakis varchar?) i na nim jest indeks zalozony. W tej chwili gdybam, ale wydaje mi sie to logiczne ... zamiast URI niech kluczem bedzie pole liczbowe ID (integer) i na nim index, na nim wyszukiwanie, itp. Jak mowie, nie jestem pewien (dawno juz nie zglebialem zawilosci projektowania relacyjnych baz danych :( i troche wyszedlem z tematu) ale index zalozony na polu typu INT powinien dziala szybciej.

Powod, ze operacja DELETE czy UPDATE wykonuje sie dlugo jest taki, ze baza przebudowauje od nowa swoj index. Indeksy maja to do siebie, ze przyspieszaja selecty, ale spowolniaja inne operacje ;)

sprobuj, moze pomoze ;)

a co do trzymania contentu w oddzielnej tabeli... to tez rozsadne, w przypadku, gdybys mial zamiast URI klucz ID, nie byloby to chyba konieczne

[edit]

nie wiem czy w ogole trafilem z tym pomyslem, bo napisalem posta po przeczytaniu zaledwie pierwszej strony i nie wiedzialem, ze ta baza jest na potrzeby wyszukiwarki internetowej ;) w kazdym razie, powodzenia

rysunek, malarstwo, nauka rysunku, szkoła rysunku, kurs, architektura

usługi dla firm, doradztwo, uslugi doradcze, consulting, biznes

katalog stron WWW, Katalog stron, katalog SEO, linki bezpośrednie

siteURI, musiało zostać indeksem z powodu działania konstrukcji REPLACE INTO. Jeżeli bym zastosował klucz, i automatyczne zwiększanie wartości to przy każdym REPLACE INTO to te ID by sie zmieniło. Przez co komunikacja pomiędzy tabelami Content i Site by była utrudniona. A także komunikacja z drugą baza danych gdzie są trzymane słowa kluczowe dla danej strony.

gdybys mial zamiast URI klucz ID, nie byloby to chyba konieczne

Było by to niewydaje ponieważ w tej tabeli trzymam adresy jakie robot musi odwiedzić a także te które już odwiedził. Więc musiałem rozbić to na dwie tabele.

Zresztą zawsze lepiej pola tylko LONGTEXT trzymac w osobnej tabeli

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności