Skocz do zawartości

Pozycjonowanie subdomeny.

shift76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dostałem do pozycjonowania stronę postawioną na subdomenie. Klient wykorzystuje je aby zróżnicować swoje produkty.Czyli mamy kilka stron, każda przedstawia jeden produkt na różnych subdomenach. Zadał mi pytanie o pozycjonowanie jednej z nich. Wykorzystywałem subdomeny do budowania zaplecz i znam zagrożenia ale jak się ma pozycjonowanie stron tak budowanych?? A może doradzić zmianę sposobu budowy stron??

Wszyscy stawiamy de facto strony na subdomenach, ponieważ nasze tzw. domeny są w istocie subdomenami w domenach wyższego rzędu. W dodatku ścislej pisząc to WWW stoi na hostach ale każdy host ma swoja nazwę domenową czyli de facto też jest domeną/subdomeną :)

Problem tkwi oczywiście sposobie traktowania domen/subdomen przez Wielkie G.

Kiedyś to była poezja teraz coraz bardziej należy przekonać G. o sensowności stawiania subdomen.

Jest jeden drobiazg techniczny, tzn. warto każdą "subdomenę" delegować tak jak pełnokrwistą domenę z własnymi NS oraz MX a nie tylko na rekordzie IN A lub nie daj boże na CNAME. Na ile to pomaga, to w tej chwili jasnej odpowiedzi nie dam, na pewno nie przeszkadza tak jak przeszkadzać może masówka oparta na CNAME.

Kolejna, najważniejsza, sprawa to content. Jeśli na kilku subdomenach będzie podobna zawartość to nie przekonasz G do tego pomysłu, a dokładnie pisząc będzie to trudne zadanie. Dużo łatwiej idzie w przypadku pełnienia nieco innych funkcji, np. różne języki lub różne skrypty a tym samym różne główne funkcje (blog, forum, katalog, portal).

Sposób na prezentowanie każdego produktu na innej subdomenie był już mocno swego czasu eksploatowany i przy oszczędnym stosowaniu nie jest tragedią, ale ja w tej chwili raczej już bym tego nie doradzał.

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Wykorzystywałem subdomeny do budowania zaplecz i znam zagrożenia ale jak się ma pozycjonowanie stron tak budowanych?? A może doradzić zmianę sposobu budowy stron??
Jakie zagrożenie ? Subdomenę produktową pozycjonujesz tak samo jak każdą inną domenę i nie ma w tym względzie jakiś "wyimaginowanych zagrożeń".

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności