Skocz do zawartości

Czy te linki sa wartościow i czy warto je zdobywać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio zastanawiam się nad jednym bardzo fajnym, aczkolwiek chyba popularnym zjawiskiem. Chodzi mi głównie o linki w komentarzach na różnych tematycznych blogach z takich serwisów jak Bloog.pl, blogspot.com itp. Czy według was, warto jest dodawać własne linki do witryny w komentarzach w polu gdzie dodaje się adres strony i zostawiać komentarz o porządnej treści? Zauważyłem ostatnio po dodaniu jednego takiego komentarza z linkiem że ruch na mojej stronie bardzo wzrósł, jak teraz patrzy google na takie linki, bo z praktyki kiedyś takie linki sporo pomagały, a teraz?

Jeśli skupisz się tylko na linkach z komentarzy to raczej na długo efektów nie uzyskasz. Z tym ruchem z pojedynczego komentarza to nie nastawiaj się na to, że tak będzie za każdym razem :) Musiałeś akurat trafić jakąś perełkę. Z forów np. kafeteria sporo ruchu generuje.

Już wiele lat temu mówiło się o różnicowaniu wszystkiego, co się da, a teraz ta zasada jest moim zdaniem jeszcze ważniejsza. Obrywa się stronom, które nadużywają tych samych anchorów, czy generalnie anchorów w postaci słów kluczowych. Drugi problem to linkowanie w 90% z jednego źródła - czy to będą blogi, fora, czy katalogi, może się to tak samo źle skończyć.

Mi tu bardziej chodziło by dodawać ogólnie linki do komentarzy oczywiście w polu przeznaczonym na link. Nie mam zamiaru masowo linkować w taki sposób, czasem pisze komentarze na blogach innych osób i zazwyczaj też odwiedzam te blogi na tych serwisach jak blogspot itp dlatego pytam o te linki. Ja teraz ostrożnie podchodzę do jakiegokolwiek linkowania, bo z tym googlem to nigdy nic nie wiadomo.

Jeśli będzie to tylko jedno z wielu źródeł to warto. Tylko nie próbuj w podpisie wstawiać słów kluczowych - z jednej strony jest większe ryzyko usunięcia komentarza, lub samego linka, a z drugiej strony - anchory w postaci podpisu (nick czy imię i nazwisko) też warto zdobywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności